Pictam: ideile noastre de joaca intre 2 si 3 ani


Sa fi trecut vreo sase luni de cand tot pictam. David a primit in dar de Craciun un set de acuarele si acela a fost momentul 0 cand a invatat sa foloseasca o pensula. De atunci, pictam si ne pictam, pentru ca dupa fiecare sesiune artistica nu scapa nicio hainuta intacta (pelerina de protectie ramane stinghera pe scaun :-) ). Aceasta activitate a picat asa de bine pentru ca in multe zile reci de iarna am fost nevoiti sa stam in casa. Pictam din nou deoarece acum caldura mare de afara nu ne pica bine.

Bineinteles ca la doi ani, David nu stia si nu stie nici acum la doi ani si jumatate sa picteze in adevaratul sens al cuvantului, insa, toata joaca aceasta cu acuarela care ii place nespus de mult l-a invatat sa tina si foloseasca in mod corect pensula, lucru care ii va usura “munca” mai tarziu la gradinita.

Am strans mai jos cateva idei puse in aplicare de-a lungul timpului, care sper sa va placa si de ce nu, chiar sa va inspire:

Pictam in mod clasic

In prima faza, am pictat in modul clasic: pensula, acuarele si coli de hartie. David super incantat, eu si mai si ca am gasit solutia de a-l tine ocupat mai mult de 5 minute. De la prea mult entuziasm, David apasa prea tare pe pensula si mai mult zgaria. Asa ca am cumparat pensule mult mai groase sau am folosit bucati mici de burete. Exersand, a invatat sa manuiasca bine pensula, asa ca acum nu se mai pune aceasta problema.

La inceput ne-am jucat impreuna si am pictat si eu diverse lucruri pentru ca ii placea sa ma urmareasca si ulterior sa recunoasca si sa “retuseze” modelul ce aparea ca prin minune de sub pensula 🙂

Pictam servetele

Pictatul pe servetele de bucatarie sau pe hartie igienica e o joaca super simpatica. Lui David i-a placut mult deoarece culoarea este absorbita in mod rapid si neuniform.

Pictam pietre

In curtea bunicilor, una dintre activitatile care il tine ocupat garantat jumatate de ora este pictatul pietrelor. Impreuna cautam pietre, le spalam, le lasam la soare sa se usuce, apoi incepe procedura: micul artist la lucru, in timp ce mama se relaxeaza 🙂 Am scris aici despre Activitatile noastre de vara in curtea bunicilor .

Pictam cu modele – forme geometrice

In afara de pictatul clasic cu pensula si acuarele, pentru a avea parte de putina diversitate, am introdus in joc sabloane de hartie cu forme geometrice. Pe langa faptul ca e un exercitiu bun de coordonare mana ochi, i-am oferit lui David o noua ocazie sa repete formele geometrice.

Pictam cu bete de urechi

Aceasta idee a preluat-o de pe Pinterest unde am vazut picturi facute din puncte cu betisoare de urechi sau guma de sters de la creion. David inca nu are precizie pentru modul acesta de pictat asa ca m-am folosit de o rola de hartie igienica pentru a-l ajuta sa picteze picaturi de ploaie sau frunze pentru copaci. Daca va intereseaza cautati pointillism for kids pe Pinterest si veti gasi o multime de idei foarte faine.

Pictam cu degetele 

In momentul in care am ales sa-i explic lui David cateva notiuni despre ploaie, am pictat si un curcubeu care i-a placut foarte mult, habar nu am de ce. Pentru ca la o asa varsta mica e destul de dificil de realizat, o varianta potrivita este desenul cu degetele. Pentru a nu pune sanatatea copilului in pericol exista acuarele pentru pictat cu degetele care se gasesc in supermarketuri sau in magazine online.

Pictam masini

Varianta aceasta de pictat le detroneaza de departe pe toate celelalte. Nu doar ca l-a captat enorm pentru ca deh e mare fan masini, ci am folosit-o ca pe o ocazie excelenta de a invata culorile. Singurul aspect de care sa tineti cont este tipul de acuarela folosit. Pentru ca acuarelele clasice nu au aderenta asa mare, eu am folosit culori tempera. Aici am scris despre activitatile cu masini care ii plac lui David si cum a descoperit singur dintr-o joaca ca poate transforma masina verde in masina neagra 🙂

1 Comment

  1. Mihail says:

    Ce frumos ca i-a placut sa picteze. Am doi nepoti care nu-si gasesc hobby-ul in viata asta. Au incercat sporturi, au incercat pian si tot felul de activitati pentru ocuparea timpului liber.
    A zis frate-miu intr-o zi sa-i incerce si la pictura. A cumparat niste acuarele non toxice pentru copii de aici https://www.colorit.ro/acuarele.html si a sperat sa fie pe placul lor. Ce vorba e aia!? S-au luptat hainele si culorile mai ceva ca la Podul Inalt Stefan cel Mare. S-a lasat pagubas! Desi nepotul mare parea ca ar da semne ca ii place. I-am recomandat sa-i desparta si sa le gaseasca activitati diferite! Mult succes cu pictura voastra!

Leave a comment