Activități pentru copii de grădiniță: Ce jocuri și fișe educative face David la 5 ani


Teoretic, orice părinte știe că un copil de grădiniță învață să coloreze, să picteze, învață numerele, literele, își îmbogățește vocabularul și acumulează cunoștințe noi din diverse zone de interes. Practic, este destul de greu să-i organizezi un program zilnic similar cu cel de la grădiniță, în care copilul să îmbine activitățile educative cu joaca și socializarea. Excepție face poate atunci când tu ești educator și știi foarte bine programa educativă sau dispui de foarte mult timp la dispoziție pe care să-l folosești în acest scop.

Dată fiind situația în care ne aflăm cu toții, un lucru e cert: E greu frate! Cel puțin așa ar spune David și tind să îi dau dreptate. E greu pentru că un copil are nevoie de disciplină, organizare și activități făcute cu sens și cap. Și, cu cât e mai mic copilul, cu atât mi se pare că e  mai dificil ca el să înțeleagă că și acasă trebuie să continue să facă activitățile pe care anterior le făcea la grădiniță. Presupun doar, pentru că nu știu exact, dar cu cât copilul e mai mare bănuiesc că înțelege mai bine motivația intrinsecă de a învăța și care sunt avantajele pentru el de ”a se ține” de școală.

Eu recunosc că am noroc într-un fel, pentru că David de mic a fost foarte cooperant și dornic de cunoaștere, este de altfel unul dintre aspectele pe care îmi amintesc că mi le-a spus și doamna educatoare despre el. Pe de altă parte, am înțeles de când era mic, că joaca este motorul prin care îl pot convinge pe David să facă ceva. Și prin joc, totul a mers ca uns. De asemenea, pe noi ne ajută faptul că primim zilnic de la doamna educatoare exemple de activități pe care copiii să le facă acasă, bineînțeles în măsura în care fiecare copil poate. Faptul că sunt structurate după programa de la grădiniță ne este ușor să urmăm o anumită temă, fără să trecem de la un subiect la altul sau să-l încărcăm pe copil cu o mulțime de informații diferite. Iar datorită aplicației Pinterest găsim o mulțime de idei extrem de atrăgătoare pentru copii.

De aceea, mi-am propus cu acest articol să vă povestesc ce activități pentru copii de grădiniță facem noi pentru că știu cât de mult mă ajută și pe mine ideile altora. Le-am grupat aici în funcție de achizițiile dobândite, deși punctul nostru de plecare este tema sau indicațiile pe care le primim de la doamna educatoare:

  1.  Folosirea corectă a instrumentelor de scris – activități de desenat și scriere

Creioane colorate, carioci, pensule de pictat. La grădiniță copilul învață în primul rând să țină corect instrumentele de scris. Și este foarte normal, pentru că acesta este și după părerea mea scopul principal. Eu, de exemplu, nu pun accent deloc pe caligrafia lui David, ci pe experiența dobândită cu instrumentele de scris. Mi se pare absurd să-i cer să facă cifra 1 sau litera A corect la vârsta de 5 ani, în schimb îl felicit pentru realizare și pentru că exersează zilnic.

Cred că am spus și cu altă ocazie că David e stângaci și că l-am lăsat să scrie cu mâna dominantă pentru că am observat că îi venea foarte greu să scrie cu dreapta. Acest lucru vine cu un mare dezavantaj de scriere și nu numai. Trăim într-o lume dominată de dreptaci și majoritatea lucrurilor sunt create pentru oameni dreptaci. Așa că este un motiv în plus pe care i l-am spus lui, că este necesar să folosească instrumentele de scris, fie că vorbim de colorat sau desenat. Important este să capete dexteritate, pentru a-i veni ușor să folosească stiloul mai târziu la școală.

desen cu dinozauri

 

2. Jocuri de logică

Un copil trebuie să găsească soluții la diferite probleme și nu mă refer aici doar la problemele de matematică de la școală ci la gândirea critică și argumentarea în anumite situații cu care se va confrunta în viitor. Jocurile de logică le dezvoltă copiilor perspicacitatea și inteligența. Lui David de exemplu îi plac foarte mult labirinturile și găsirea indiciilor.

 

3. Cunoașterea mediului în care trăim

Viețuitoare și plante, anotimpuri și vremea, vehicule și reguli de circulație, tot ceea ce se întâmplă în natură și în mediul în care trăim devine subiect numai bun de explorat de copil. David e mare fan exploratul în natură, iar pădurea e locul magic care îl fascinează maxim.

4. Exerciții de matematică: Adunări și Scăderi

Aici nu cred că activitățile de matematică au nevoie de explicații, părerea mea este că învățarea trebuie să se facă într-un mod cât mai distractiv. Noi de exemplu ne folosim de lucrurile din jurul nostru pentru ca David să fie atras să scadă sau să adune, de exemplu pentru adunări am folosit mașinute sau culori, iar pentru scăderi semne de circulație și fructe.

 

5. Jocuri de motricitate fină și grosieră

Tăiatul cu foarfeca, modelatul, lipitul, construcția cu piese mici tip lego, toate aceste activități sunt excelente pentru dezvoltarea îndemânării. Pentru că degețelele lor mici și pufoase au nevoie de exercițiu ca să își poată încheia bine nasturii de la o haină sau să-și lege șireturile. De asemenea, șotronul, aruncatul la coș sau țintă, cățăratul, urcatul scărilor și alte jocuri care implică mișcare și forță fizică sunt foarte importante pentru dezvoltarea motricității grosiere. Țineți cont că pentru un corp sănătos, care să funcționeze optim, nu doar creierul trebuie antrenat, ci și musculatura corpului.

Fiecare zi este o oportunitate pentru copil de a învăța. Nu mai mult, ci mai bine, adică mai distractiv și în modul în care îi place copilului. Asta e deviza mea și încerc pe cât posibil să-l ajut pe David cât pot eu de bine în acest proces.

Și încă un lucru aș vrea să vă spun dacă ați ajuns la final: Nu transformați competitivitatea în metodă de a vă convinge copilul să scrie, să deseneze, să lucreze, doar pentru că X sau Y a făcut acest lucru. Ei oricum sunt competitivi natural. Însă, atunci când tu ca părinte te folosești de această formă de convingere, nu ai făcut decât să îndrepți o armă direct către mintea copilului în formare, iar odată ce ai declanșat-o toată viața va trăi comparându-se cu ceilalți, nu din dorința de a se autodepăși, de a evolua din zi în zi mai mult, așa cum ar fi normal!

Determinați-l să învețe oferindu-i argumente logice, cum că fiecare informație nouă este în beneficiul lui. Evitați comparațiile de genul ”Uite X cât a scris sau ce a făcut, tu de ce nu faci?

Ce îi spun eu lui David ca să învețe? În primul rând a înțeles că el ca și noi are o ”datorie”, o ”muncă” spuneți-i cum vreți, ca mine și ca tatăl lui. I-am explicat că noi, ca să ne putem cumpăra o casă sau o mașină am învățat, am mers la școală. Apoi i-am arătat cum evoluează, arătându-i desene sau scrieri de-ale lui mai vechi, și i-am explicat că îndemânarea o capătă prin exersare, prin repetarea aceleiași activități. A fost și el surprins să vadă cât de ușor face acum cifra 8 dintr-o mișcare și nu din două cercuri puse unul peste celălalt cum proceda mai demult. Și i-am mai spus că fiecare copil are ”ceva” la care se pricepe bine, unul scrie foarte frumos, altul povestește foarte bine, unul este amuzant, în timp ce altul face construcții deosebite, așa că dacă lui nu îi iese ceva cu siguranță se pricepe la multe alte lucruri.

Voi ce activități de grădiniță faceți? Tare ne-ar plăcea să ne spuneți ideile voastre de joacă și învățare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: