Sinovita de șold, când copilul șchioapătă din senin


A fost răcit în ultima perioadă? a fost una dintre primele întrebări pe care  ni le-a adresat medicul pediatru.

De când am început grădinița am ținut-o tot cu răceli!, i-am răspuns eu.

Este primul an de colectivitate? Așa se întâmplă. a continuat medicul.

Dar, ca orice povestire, lucrurile nu încep așa. Am petrecut Revelionul la noi acasă, în familie. Bucuros tare că se află în compania verișoarelor lui, David a alergat și a urcat scările din living către camera lui de zeci de ori. Toată țopăiala asta plină de bucurie s-a lăsat cu un mers șchiopătat, fără ca el să acuze dureri de vreun fel. La un copil mic, în creștere și foarte activ, situațiile acestea de dureri de articulații sau întinderi musculare par și sunt în general ceva normal. Însă, cum bine este ca diagnosticul să fie dat de către medic, pentru a exclude complicații, acum câteva zile am fost la medicul pediatru pentru a cere o părere.

David a fost diagnosticat cu sinovită de șold, afecțiune de care nu auzisem până acum. Articolele pe care le-am găsit pe internet pentru a afla mai multe au fost acesta și acesta.  Din ce am citit și din ce am aflat de la medicul pediatru și ortoped, este vorba de o inflamație a articulației. Dacă nu știați, recunosc că nici eu, șoldul reprezintă cea mai mare articulație din corp și măsoară 16 cm. Se pare că aceasta afecțiune apare în general în urma unei viroze, dar etiologia bolii nu este cunoscută. Medicii au observat însă o relație cauzală între infecțiile virale (amigdalita streptococică) și sinovită. Prioritar sunt afectați copiii cu vârste între 3 și 7 ani și mult mai rar copiii trecuți de 8 ani, iar după 12 ani este considerată o raritate.

David nu a pomenit niciodată de durere, dimpotrivă s-ar fi jucat parcă la nesfârșit în ciuda șchiopătatului. La începutul zilei nu era ceva vizibil, însă pe parcursul zilei mai exact spre seară și în funcție de cât de mult stătea în picioare sau alerga, apărea mersul șchiopătat.

Medicul pediatru ne-a recomandat să-i facem lui David analize la sânge (hemoleucograma completă + calciu ionic, calciu seric, fribrinogen, fier seric și glucoză serică) și un consult de specialitate la un medic ortoped pediatru pentru a exclude alte probleme medicale mai grave și pentru a-i administra tratamentul corespunzător, pentru că în unele forme grave se recomandă antibiotic pe o perioadă de 2-3 săptămâni. Din câte am citit, însă nu este o explicație dată de medic, aceste sinovite netratate adecvat pot duce la complicații cum este reumatismul la vârstă adultă.

Ca și în cazul infecției urinare l-am pregătit pe David pentru ce avea să urmeze, i-am explicat că sângele este important să vedem ce se întâmplă în corpul nostru, așa știu medicii să ne dea pastilele și siropurile care trebuie, că eu și tati vom fi lângă el, că după vom merge să-și cumpere ceva frumos, tot tacâmul. A plâns puțin în dimineața plecării către clinică, dar i-am explicat că îmi voi face și eu analizele înaintea lui pentru a vedea că nu are de ce să-i fie frică. Deși a fost extrem de tensionat în momentul recoltării sângelui, atât la mine cât și la el, nu a plans deloc. Recunosc că au contribuit și doamnele asistente care i-au vorbit foarte frumos, i-au dat abțipilduri cu Sunt curajos și Sunt puternic și faptul că tati i-a pus pe telefon un filmuleț cu preferatul lui Bumblebee ca să își îndrepte privirea către altceva. Pentru că la ultimele recoltări s-a uitat direct către acul înfipt în vena lui și clar că acest lucru l-a înspăimântat.

Am fost ulterior la consultul ortopedic unde medicul a constatat că David merge bine, i-a făcut un control la nivelul picioarelor, le-a măsurat, l-a pipăit, i-a rotit șoldul, să vadă dacă îl doare. Diagnosticul a  fost de sinovită de șold formă ușoară. Tratamentul constă în repaus total (sau cât se poate de mult pentru că se știe cât de greu este cu copiii mici care sunt foarte activi) și administrare de ibuprofen la 8 ore, timp de 5 zile.

Aceasta a fost experiența noastră care sper să vă ajute la nivel informativ, ca să vă formați o părere și să nu vă panicați din prima neștiind ce are copilul, pentru că dacă observați orice probleme de mers la copilul vostru este important să cereți sfatul medicului. Nu tratați copilul după ureche sau după ce citiți în stânga sau în dreapta, informați-vă și solicitați o părere avizată de la un medic.

Dar, înainte de orice nu dramatizați, încercați să gândiți pozitiv, să vă gândiți că o să fie bine, pentru că starea voastră de siguranță o trasmiteți mai departe și copilului. În rest, pitici sănătoși să aveți, care să zburde de bucurie în fiecare zi! 🐇 💕

1 Comment

  1. catalina says:

    Buna, a mai avut probleme baietelul de atunci? V au dat ceva recomandari pe viitor, analize anumite sporturi ca sa le practice? tocmai am aflat ca si baietelul nostru de 7 ani are sinovita si sunt putin speriata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: