De foarte mic, David a avut doua preferinte mari si clare in materie de jucarii: mingile si masinile. Acum la doi ani, desi au aparut multe alte atractii, cele doua ocupa in continuare locurile fruntase din top. Nu trece o zi fara sa jucam “obal” sau “baghet” sau fara sa reparam, tractam, spalam “matini” 🙂
In zilele trecute cu frig si ploaie, am luat la rand mai multe variante de joc cu micile vehicule. Am punctat mai jos 10 idei de joaca cu masini, insa garantat au fost mai multe, daca pun la socoteala joaca in nisip kinetic cu excavatorul, joaca la baia de seara cu masinile care isi schimba culoarea, stropitul parchetului cu apa cu masina de pompieri cu furtun real si alte variatiuni ale jocurilor de mai jos.
Activitatile noastre cu masini au atat rol distractiv, cat si educativ, pentru ca modul prin care copilul invata cel mai usor este joaca. Daca activitatea initiata contine un element care ii place copilului, atunci rezultatele sunt cele dorite de parinte. Cateva dintre beneficiile acestor activitati sunt: concentrare si rabdare, coordonare-mana ochi, invatarea culorilor, formelor geometrice, gandire logica, stimularea limbajului si imbunatatirea vocabularului etc.
- Circuit de masini din cuburi de lemn
Ii place mult jocul in care eu sunt constructorul de circuit, iar el soferul neatent care darama zidurile. Ca sunt cuburi din lemn, sticle de plastic, role de hartie igienica sau orice alte obiecte gasite prin casa, ideea e sa fie numai bune de… daramat.
2. Joc cu masini: sorteaza pe culori
Nu am indraznit sa numar pana acum toate masinile pe care David le are. Ce stiu sigur e ca sunt foarte multe si foarte colorate. Cu cat mai mici, cu atat mai bine. Asa ca jocul cu sortatul pe culori ne prinde de minune.
3. Joc cu masini: formeaza cifre, litere, forme geometrice
E un joc educativ si distractiv in acelasi timp. Pentru ca David nu poate inca sa formeze modele, eu le realizez, iar el le recunoaste. Am in plan si varianta unor sabloane din hartie pe care el sa le umple cu masinutele preferate.
4. Covor de joaca
Acest covoras il avem de la varsta de 1 an. Setul contine 9 masini moi senzoriale (dintr-un material care fosneste sau masinute care zornaie) cu model diferit: ambulanta, masina de pompier, taxi, camion de tractare etc. Masinutele nu-l mai atrag de mult timp, insa covorasul il folosim intens si jucam diverse jocuri de rol.
5. Toboganul de masini
Orice cutie mai mare sau mai mica, mai lunga sau mai scurta s-a transformat la un moment dat intr-un garaj sau un tobogan. I-a placut in mod special cutia lata de la masa din bucatarie, deoarece imita extrem de bine toboganele din parc unde a facut deseori curse de masini. Initial, cutia a servit pe post de panza de pictat unde bineinteles a fost semnata de catre micul artist: “pacaie cu matini”.
6. Joc de asociere cu carduri cu masini
Am scris si cu alta ocazie cat de benefice sunt jocurile de asociere in dezvoltare intelectuala a copilului. Reiau aceeasi idee si precizez ca: il stimuleaza la nivel senzorial, ii dezvolta gandirea logica, ii antreneaza musculatura mainii (coordonare mana-ochi), il ajuta in imbunatatirea concentrarii, atentiei si spiritului de observatie.
7. Parcare pe nivele si circuit de masini
Genul acesta de joc nu are nevoie de prea multe explicatii pentru ca e o adevarata atractie pentru baietii pasionati de masini, insa credeti-ma si pentru adulti 🙂
8. Jocuri de rol cu masini
Va amintiti sloganul comunist “Nici o masa fara peste!” La noi e “Nici o zi fara masini!” Asa ca in fiecare zi reparam si tractam masini, le spalam, le punem motorina, dam amenzi si primim amenzi pentru nepurtarea centurii de siguranta sau viteza prea mare etc. Fiecare masina stricata primeste un plasture sau mai multi, in functie de cat de avariata este, de la domnul mecanic 🙂
9. Curse de masini
Holul nostru are multiple functionalitati. Cand nu e teren de fotbal sau pista de bowling, e fara discutie pista pentru curse de masini.
10. Pictatul masinilor
Ideea de baza nu a fost aceasta, ci introducerea masinilor in acuarele si realizarea unor urme colorate pe coala de hartie. Era o idee inspirata de pe Pinterest. Lui David nu i-a placut aceasta varianta, el a vrut in schimb sa le schimbe culorile. L-am lasat sa faca exact ceea ce doreste, drept urmare se vede satisfactia de pe chipul lui. Pentru ca acuarelele obisnuite nu coloreaza, am folosit tempera.