Nimic nu-l pregateste mai bine pe copil pentru viata decat participarea efectiva la activitatile de zi cu zi. Folosirea tuturor simturilor se face doar explorand mediul in care copilul traieste, oferindu-i prilejul sa actioneze. In copilaria timpurie, copilul este extrem de activ si dornic de a cunoaste si de a experimenta, ceea ce reprezinta cea mai importanta lectie de invatare.
Noi am inceput un astfel de proces de explorare senzoriala din primavara, cand am venit pentru mai multe zile, in curtea bunicilor. Scriam atunci in acest articol 10 idei de activitati in curtea bunicilor – PRIMAVARA despre cat de incantat a fost David sa ia parte la viata de afara, alaturi de bunicii lui.
De mai bine de o luna (cu mici escapade acasa in Bucuresti), suntem iar la bunici. Nu am cuvinte sa spun cat de bine se simte David in acest mediu, cat de mult se bucura de viata de la tara, cat de mult poate sa stea afara si sa alerge, as putea spune ca infloreste. Dar, mai bine va las pe voi sa vedeti si poate va inspira activitatile noastre de vara din curtea bunicilor.
1 Exploram si invatam despre flori
In curtea parintilor mei se gasesc multe tipuri de flori, de la diverse flori ornamentale, in ghivece sau plantate in pamant, pana la flori medicinale. Bineinteles ca David nu stie sa faca diferenta intre ele, insa invatam despre ele de cate ori avem ocazia. Am cules flori de tei parfumate si a baut ceai, a mirosit trandafiri si a inteles ca sunt flori cu tepi care pot rani, a cules galbenele din gradina si a simtit petalele fine si uleioase etc.
El invata gratie simturilor sale, simturile ii sunt cei mai buni profesori in aceasta perioada senzitiva a copilariei timpurii. Datorita lor a invatat ca unele flori miros frumos, unele inteapa, dintr-unele se face ceai, sau ca atunci cand oferi o floare primesti la schimb un zambet si un pupic 🙂
2 Udam florile
Primavara, una dintre activitatile favorite ale lui David din curtea bunicilor era udatul florilor. Pasiunea a ramas intacta, asa ca pentru aceasta vara ne-am inarmat cu o stropitoare 🙂 Nu aveam cum sa nu o includem si in activitatile cu apa din curtea bunicilor
3 Exploram si invatam despre insecte si alte vietati
Intr-o zi am vazut fluturi si am studiat albinele care culegeau polen din trandafiri, in alta zi am gasit un melc inchis in cochilie care s-a deschis imediat ce l-am pus pe frunze ude, in alta zi i-am aratat cum vaneaza un paianjen, dupa care m-a facut el atenta la panza de paianjen cusuta in vita de vie. In fiecare zi vorbim despre muste, intr-o zi am vazut furnici care au carat o bucata de biscuite in echipa, intr-o zi m-a corectat cand i-am aratat o rama si m-a contrazis spunand “nu e âmă e un… şape 🙂
4 Ascultam pasarile
Noi, adultii, suntem prea ocupati sa mai acordam atentie zgomotelor din jurul nostru, pentru ca le recunoastem cu usurinta si nu mai prezinta interes. Creierul unui copil mic inca nu le-a asimilat si are nevoie ca simturile sa ii fie stimulate pentru a le identifica. Randunele, vrabiute, porumbei, stancute si grauri, canta minunat in copacii din curtea bunicilor. A fost de ajuns sa ne oprim putin si sa le ascultam ca sa ne bucuram de o experienta senzoriala tare relaxanta.
5 Ne jucam cu nisip, pamant si apa
Copilaria mea inseamna multa joaca in nisip, mult framantat pamant si apa. Eram specialista in facut cafele si turte din pamant uscate la soare. Nu avea nimeni habar pe atunci cat de importanta e toata aceasta explorare senzoriala, stiam doar ca noua ne placea enorm si ne bucuram de ea din plin pe toata perioada verii. Doriti un ceai de musetel? 🙂
6 Pictam pietre
De cand a descoperit acuarelele, David a pictat aproape in fiecare zi. Daca acasa ii placea sa schimbe culorile masinilor de jucarie, la bunici am experimentat pictatul pe pietre. Am strans aici 10 idei de joaca cu masini , pentru ca pictatul masinilor face parte din activitatile lui preferate.
7 Culegem fructe si legume
Parintii mei nu au o livada in adevaratul sens al cuvantului, insa au cativa pomi fructiferi si cateva tufe de capsuni si zmeura. David e mare amator de fructe, insa placerea si mai mare a fost sa le culeaga cu mana lui. Nu s-a lasat mai prejos nici cand a fost vorba de cules rosiile din gradina cu zarzavaturi.
8 Hranim animalele
Nu conteaza anotimpul, pasarile, pisicile si catelul bunicilor au nevoie de hrana. Absolut in fiecare zi se duce cu bunicii si hraneste pasarile cu seminte si iarba si le umple vasele cu apa rece.
9 Facem limonada
Pe caldura mare, nimic nu te racoreste mai tare ca o limonada rece tocmai scoasa din frigider. Noua ne place sa ii dam un strop de savoare si sa adaugam diverse fructe de sezon: capsuni, pepene, zmeura. In plus, pentru David, aceasta activitate este un exercitiu perfect de motricitate fina, pentru ca invata sa stoarca folosind un storcator de citrice, sa amestece, sa toarne dintr-o carafa in pahar.
10 Citim
Intinsi pe o patura la umbra, citim. Nu e activitatea preferata a lui David de la aceasta varsta, pentru ca dorinta de a explora curtea bunicilor e mult mai mare, insa un moment de odihna pica foarte bine dupa o noua runda de alergat, de urmarit, de cercetat.