Regim alimentar pentru copilul mic cu diaree


diaree copil mic

Diareea la copilul mic este o problema medicala des intalnita in sezonul cald, ce trebuie supravegheata cu mare atentie. Acum doua saptamani si David a trecut printr-un astfel de episod diareic, primul de pana acum. Timp de 4 zile, nu a mancat si a avut scaune foarte moi. Nu am aflat care a fost cauza, pentru ca David si-a revenit repede si nu au mai fost necesare analize. Recomandarile medicului pediatru si ale prietenilor cu copii ne-au ajutat.

In prima zi, dupa ce avusese trei scaune apoase, am inceput sa ma documentez temeinic despre cauze, tratament si regimul alimentar in diaree la copilul mic, temerea mea cea mare fiind infectia cu rotavirus. La varsta la care i se putea face lui David acest vaccin (intre 2-6 luni), luasem decizia de a nu-l face. David avand acum 1 an si 5 luni. Nu stiu cat de inteleapta a fost aceasta decizie, insa in mod cert a fost influentata de articolele anti-vaccinare pe care le citisem in acea perioada, asa ca am optat doar pentru schema obligatorie de vaccinare.

Din cate am aflat exista o serie de cauze care pot declansa diareea. Ea poate aparea ca simptom al unei afectiuni sau ca “boala” de sine statatoare – enterocolita acuta (gastroenterocolita acuta) atunci cand e insotita de meteorism si inapatenta. Pe scurt, fara sa intru in detalii medicale, exista: diaree acuta (cand se instaleaza brusc si dureaza maximum 3-4 zile) si diaree cronica (cand dureaza mai mult de 2 saptamani).

Diareea poate fi cauzata de virusi (Rotavirus – frecvent la copiii sub 2 ani), bacterii, (salmonella, E.Coli), ciuperci (Candida Albicans), paraziti (giardia). Dar, poate aparea si in urma tratamentului indelungat cu antibiotice sau in urma unor greseli alimentare.

A doua zi, dupa alte doua scaune moi, insa fara alte simptome, ne-am prezentat la medic pentru ca stiam ca in cazul copilului mic, sub 3 ani, riscul de aparitie a sindromului de deshidratare acuta este mare.

Medicul pediatru m-a intrebat daca David a avut varsaturi, daca a facut febra si despre frecventa si consistenta scaunelor. David nu facuse febra, nu avusese varsaturi, frecventa scaunelor nu depasise 4 pe zi, cat despre consistenta remarcasem ca erau apoase, cu mancare nedigerata, expulzate cu zgomot, ca o spuma in primele secunde, miros diferit fata de normal.

In urma controlului, medicul i-a recomandat lui David:

 • 2 medicamente homeopate (Nux Vomica si Arsenicum Album);
 • saruri de rehidratare (1 plic dupa fiecare scaun moale, nu mai mult de 3 plicuri pe zi)
 • ibuprofen (doar daca face febra)
 • regim alimentar (supa de morcovi, mucilagiu de orez, apa, iaurt, cat mai putin lapte)

De la prietenii care au copii si au trecut printr-o experienta asemenatoare am aflat doua lucruri care cred eu ca au fost importante in recuperarea rapida a lui David: inlocuirea formulei de lapte clasic cu o formula de lapte fara lactoza si administrarea de probiotice.

Asadar, regimul alimentar al lui David in perioada cu diaree si inca 7 zile dupa a fost urmatorul:

 • formula de lapte fara lactoza
 • una -doua banane pe zi
 • cereale cu lapte de orez
 • mucilagiu de orez, orez fiert cu putina sare, orez fiert cu morcov
 • covrigi, sticksuri
 • supa de pui cu morcovi, dovlecel, pastarnac
 • mar copt
 • iaurt, iaurt cu putin orez fiert
 • cuscus cu morcovi
 • apa

In primele 2 zile cu diaree, David a mancat extrem de putin, singurul pe care l-a vrut a fost laptele de dimineata si seara. Dupa aceste doua zile, a inceput sa accepte putin orez fiert cu morcov, jumatate de iaurt cu orez, jumatate de banana, covrigei. A refuzat sarurile de rehidratare puse in apa sau iaurt. Dupa alte doua zile, odata cu administrarea celor doua medicamente homeopate si probioticelor (Eubiotic) si regimul alimentar specific in diaree, consistenta scaunelor s-a modificat (din doua, unul era moale). In ziua 6, cele doua scaune erau normale, pofta de mancare a lui David revenise.

David a urmat regimul alimentar timp de 10 zile.

Acum la doua saptamani de la episodul diareic, David are pofta de mancare mare, frecventa si consistenta scaunelor este normala.

Nu stiu care a fost cauza diareei, insa in afara de cauzele mentionate mai sus, imi mai vin in minte doua aspecte, tinand cont de faptul ca scaunele moi au aparut imediat dupa disparitia eruptiei cauzate de roseola infantis. Diareea poate sa fi fost un efect secundar in urma administrarii medicamentului Zyrtec (conform prospectului 1 din 10 persoane prezinta diaree) sau o greseala alimentara, cauzata de faptul ca in acea perioada de inapetenta, fructele (capsune, pepene, piersici) erau singurele pe care le David le accepta, pe langa formula de lapte.

Sa aveti copii sanatosi!

lapte fara lactoza

20160703_180154

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: