Dino Park Râșnov – Introducere în lumea dinozaurilor pentru un băiețel de 3 ani


Ca să nu am reclamații din partea băiețelului din poveste care mă corectează de fiecare dată că el are 4 ani sau chiar 5 🙂 , o să fac completarea că el are de fapt 3 ani și aproape jumătate. 👦

Trecând peste această mică adăugire aș vrea să vă spun o poveste. O poveste cu dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani. Sunteți curioși?

A fost odată ca niciodată, Triasicul, o perioadă din era mezozoică. Totul a început acum 250 de milioane de ani când dinozaurii au apărut pe pământ. Lumea arăta foarte diferit de ceea ce știm noi acum. Nu existau nici continente, nici țări, ci o singură întindere de pământ imensă, înconjurată de un ocean imens. Era foarte cald și extrem de uscat, iar singurele ființe care trăiau erau DINOZAURII. 🦎 Herrerasaurus era lung cât o mașină și cântărea cât un crocodil. Plateosaurus era un uriaș vegetarian, iar Eoraptor era de mărimea unui câine și mergea în două picioare.

După 50 de milioane de ani, s-a produs o schimbare. Pământul a devenit stăpânit de dinozauri giganți, începea era Jurasicului. A început să plouă din ce în ce mai mult, iar vegetația uscată s-a transformat într-o vegetație bogată în tot soiul de plante. Astfel au apărut uriașii ierbivori. Diplodocul avea 26 de metri cât 3 autobuze supraetajate, Brahiozaurul cântărea între 20 și 40 de tone și avea un apetit formidabil, doar ca să supraviețuiască trebuia să mănânce zilnic 120 de kilograme de frunze, iar Stegozaurul avea o coadă  puternică cu țepi pe care o folosea ca să se apere.

În perioada Cretacicului, lumea a început să semene cu cea din ziua de azi. Au început să apară plante și flori, iar pământul “s-a rupt” formând continentele. Au apărut de altfel dinozauri de toate felurile, în special cei fioroși. Triceratopsul era o bestie enormă cu 3 coarne uriașe pe față și un guler osos în jurul capului, Troodonul avea un creier enorm, ceea ce însemna că era mult mai isteț decât ceilalți, iar cel mai de temut dintre toți era Tyrannosaurus Rex. Avea gheare foarte ascuțite și dinți ca niște pumnale.

Se spune că dinozaurii au pierit de pe pământ acum 65 de milioane de ani, însă există mai multe teorii legate de această dispariție. Unii specialiști cred că un asteroid uriaș din spațiu s-a lovit de pământ. Alte teorii afirmă că erupțiile vulcanice au eliberat gaze toxice care au omorât foarte multe plante și animale. Dar, se spune că nu toate vietățile au murit, au supraviețuit reptilele mai mici și păsările.

Povestea noastră este că am avut o zi extraordinară în Dino Park, din Râșnov. David a fost extrem de încântat de plimbare (parcul este destul de micuț și nu presupune un efort foarte mare pentru copii, chiar dacă se urcă pe munte) și de marea întâlnire cu dinozaurii gigantici. I-a plăcut enorm și plimbarea scurtă cu “trenulețele” care duc practic vizitatorii până la intrarea în parc. A fost extrem dar extrem de înțelegător tot timpul, în mașină, în parc, la restaurant, și-a dorit și ales o singură jucărie, ceea ce din punctul nostru ca părinți obosiți este MI-NU-NAT! 👪

Pentru că mă aștept să avem în zilele care urmează multe discuții legate de dinozauri și pentru că nu pot deloc să rețin denumirile lor 😵 m-am pregătit cu o carte specială din care mi-am făcut și temele de mai sus 😄 Cartea se numește Dinozauri de la editura Gama și face parte din aceeasi colecție cu Vehicule formidabile despre care am scris mai demult (click pe titlu).

Mi-ar plăcea să-mi spui părerea ta, iar dacă vrei să fii alături de noi, poți da Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului 

PS: Pe contul de facebook vom pune și filmulețe din Dino Parc. 🐾♥️

 

1 Comment

  1. Pingback: Prima vizită la muzeu: Grigore Antipa | Jurnalul Copilului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: