“Cum a fost afara David?”
“Fig”
“Si zapada cum ti s-a parut?”
“Iece”
“Ti-a placut?”
“Daaaa” a zis David hotarat cu un mare zambet pe fata.
Aceasta a fost scurta noastra discutie din lift de sambata cand ne-am facut curaj si am iesit afara. Am mai fi continuat, dar am ajuns repede pentru ca locuim la etajul 3. Dupa ce am intrat insa in casa si ne-am incalzit obrajii inghetati, m-am gandit la raspunsurile lui pentru ca am observat pe ce a pus el accent: pe latura senzoriala.
Daca cititi blogul ati observat ca am scris la un moment dat despre cursul la care David participa despre explorarea senzoriala . Multe dintre jocurile noastre de zi cu zi se bazeaza pe aceasta stimulare senzoriala, insa recunosc ca tare rau imi pare ca nu am inceput mai demult, deoarece ceea ce eu am observat este ca genul acesta de activitati se potrivesc indeosebi copiilor mici de pana in doi ani, doi ani si jumatate.
Copiii mici invata la inceput cu ajutorul simturilor: pipaie, gusta, miros, asculta. Si pana invata sa se exprime si sa dea un sens lucrurilor prin cuvinte, primul lucru pe care il recepteaza este acea senzatie de inceput. Ei inca nu stiu ce inseamna frumos sau mai putin frumos, interesant sau banal. Ei spun despre o inghetata ca este rece, despre o ciocolata ca este dulce, despre o minge ca e tare sau moale. Adultii spun ca inghetata e de vanilie, ca ciocolata e delicioasa sau ca mingea e frumos colorata.
Astazi am explorat zapada din interiorul casei. Am facut o cutie senzoriala de iarna, cu zapada bineinteles, “culeasa” de pe perfazul ferestrelor. Ne-am jucat si cu doua masini cu senzor de temperatura, de care David e super indragostit. Masinile isi schimba culoare in functie de temperatura din exterior sau daca intra in contact cu ceva rece sau cald.
David a strans zapada in mainile lui mici si calde pana s-a topit, a turnat-o in recipiente, a modelat-o cu niste forme de nisip, si bineinteles a gustat-o 🙂
L-am intrebat cum i se pare gustul zapezii. Mi-a spus zambind “iece” 🙂
Daca vrei sa fii la curent cu ceea ce facem, da-ne Like pe pagina de facebook! Multumim!
Pingback: Cutii senzoriale explorate de David | Jurnalul Copilului