Splendida cetate a celor o mie de sori, o recomandare de carte de vacanta


– Ridica-te, a spus el. Vino-ncoa. Ridica-te!

A insfacat-o de mana, i-a deschis palma si i-a pus in ea o mana de pietricele.

-Baga-le in gura!

-Ce?

-Baga-ti-le in gura!

-Termina, Rasheed, sunt…

Mainile lui puternice i-au prins maxilarul ca intr-o menghina. I-a bagat cu forta doua degete in gura si i-a deschis-o, apoi i-a umplut-o cu pietrele tari si reci. Mariam a incercat sa protesteze, dar cuvintele ieseau molfaite, iar el continua sa ii indese pietre in gura, in timp ce buza de sus i se intindea intr-un ranjet batjocoritor.

-Acum mesteca, a spus el.

Cu gura plina de pietris, Mariam l-a implorat sa se opreasca. Lacrimile ii scaldau fata.

-MESTECA! a urlat el. Rasuflarea lui duhnind a tutun a izbit-o in fata.

-Asa, a spus Rasheed. Ii tremurau falcile. Acuma stii si tu ce gust are orezul tau. Acum stii si tu ce mi-ai dat in aceasta casnicie. Doar mancare proasta si nimic altceva.

Apoi a plecat, iar Mariam a ramas sa scuipe pietre, sange si fragmentele de la doi molari sparti.

Ca imi place enorm scriitura lui Khaled Housseini v-am spus deja in recenzia cartii Vanatorii de zmeie, dar povestea cartii Splendinda cetate a celor o mie de sori m-a cucerit pe deplin. E o carte care te trece prin niste stari emotionale atat de intense, incat numai o femeie poate sa inteleaga cu adevarat la ce ma refer. Asta nu inseamna ca un barbat nu poate citi cartea, ba dimpotriva 🙂

Fara sa intru prea mult in amanunte cat sa nu va stric placerea lecturarii ei, o va povestesc doar cateva aspecte.

Subiectul cartii e despre viata a doua femei afgane, cu o copilarie total diferita, dar al caror destin se intersecteaza la un moment dat. Primele doua parti ale cartii Splendinda cetate a celor o mie de sori de Khaled Housseini (cartea este formata din 4 parti)  incep cu povestea de viata a doua fetite care traiesc in familii complet diferite.

Mariam – un copil din flori – traieste alaturi de mama sa “exilata” intr-o coliba saracacioasa de la marginea orasului Herat, dupa ce aceasta din urma a avut o relatie extraconjugala cu tatal lui Mariam, Jalil, in timp ce lucra ca slujnica in casa lui.

Laila – o fetita blonda de o frumusete rapitoare – traieste alaturi de parintii sai in Kabul, merge la scoala alaturi de prietenele ei, se indragosteste si duce o viata aparent normala pana in momentul in care Kabulul devine camp de razboi intre doua factiuni afgane: pastuni si hazari. De atunci lucrurile se schimba dramatic.

Ceva puternic si fierbinte a izbit-o din spate. A scos-o din sandale. A luat-o pe sus. Acum zbura, rasucindu-se in aer, vazand cerul si pe urma pamantul. O bucata mare de lemn, in flacari, a trecut razant pe langa ea. I-au urmat mii de cioburi de sticla, iar Lailei i s-a parut ca le vede pe fiecare in parte, zburand peste tot in jurul ei si facand tumbe cu incetinitorul. Vedea soarele reflectat in fiecare dintre ele, dand nastere unor curcubee micute si frumoase.

Apoi s-a izbit de perete. A cazut gramada pe jos. Fata si bratele i-au fost acoperite de o ploaie de pamant si moloz si pietricele. Ultimul lucru pe care si-l mai amintea era o bufnitura, undeva in apropiere. O bucata insangerata de ceva.

Perioada de timp in care actiunea are loc nu e atat de indepartata pe cat ati crede, ci are loc intre anii 1992 – 2001. Odata insa ce talibanii ajung la putere, conditiile de viata se schimba in rau pentru majoritatea oamenilor, insa cu precadere pentru femei, carora le sunt interzise o multime de lucruri, chiar si libertatea de a iesi singure pe strada. Dar nu lipsa libertatii e cea de care oamenii ajung sa sufere, ci lipsa alimentelor, moartea prin infometare devenind brusc o posibilitate cat se poate de limpede.

Cand au ramas fara bani a inceput sa ii bantuie spectrul foamei. Mariam a fost uluita cat de repede si cu cata usurinta a devenit foame centrul existentei lor. Orezul fiert, simplu si alb, fara carne sau sos era acum o delicatesa rara. Sareau din ce in ce mai des peste mese. Situatia devenea alarmanta.

Ce se intampla cu aceste doua fetite, cum se intalnesc, cum se casatoresc, daca fac copii, cum fac fata razboiului si consecintelor dramatice cauzate de acesta, va las pe voi sa descoperiti in carte.

S-au zbatut asa o vreme, fata ramanand agatata de el, implorandu-l, iar Rasheed facandu-se ca vrea sa se elibereze, cu ochii atintiti asupra lui Mariam, care inlemnise.

Pana la urma, Mariam si-a dat seama ca nu va manca bataie, cel putin nu in seara aceea. Rashhed isi atinsese scopul. A mai ramas cateva clipe in aceeasi pozitie, cu mana in aer, pieptul umflat si fruntea acoperita cu un strat fin si stralucitor de broboane de sudoare.

Cartea in sine este despre situatia femeii din Afganistan, o situatie greu de inteles, indurat si acceptat de catre orice femeie, cu atat mai putin de catre femeia din societatea in care noi traim. Povestea celor doua femei este extrem de palpitanta, iar firul epic se schimba de la o clipa la alta. E o carte exceptionala, cu descrieri savuroase, cu scene care iti taie respiratia si inima ti se face mica de suspans.

Eu o declar o carte de vacanta musai de luat in bagaj. Ca sa va asigurati ca nu o uitati acasa aveti la indemana si varianta ebook.

Eu am citit cartea Splendinda cetate a celor o mie de sori in format ebook de pe telefon prin aplicatia elefant.ro.

Leave a comment