15 cărți & povești educative pentru copiii de grădiniță din ziua de azi


A fost odată ca niciodată un prinț și o prințesă... Așa începeau poveștile care mie mi-au fermecat copilăria. Copilăria lui David însă e complet diferită de a mea, așadar nu o să vorbesc despre acel tip de povești, ci despre poveștile care îi plac lui, povești moderne,  educative, pentru copiii din ziua de azi, copiii care nu mai visează la prinți salvatori sau la zâne și vrăjitoare rele, ci la mașini de curse, dinozauri sau gadgeturi care schimbă lumea în care trăim.

Cărțile despre care o să povestesc puțin mai jos ne plac foarte mult, pentru că au mesaje educative, înțelesuri subtile,care îi învață pe copii să fie curajoși, empatici, să-i respecte pe cei din jur, să aprecieze sinceritatea, să înțeleagă care sunt lucrurile cu adevărat valoroase în viață.

Înainte de toate, vreau să vă spun că atunci când David era mic, adică mai mic de 4 ani, nu era atras de povești. Odată ce a mai crescut, a început timid să asculte ceea ce îi citeam. De cele clasice nu a fost atras deloc, nici acum la aproape 5 ani nu e mare fan, avem și din acelea dar le citim rar, ci îi plac foarte foooooarte mult poveștile cu personaje cât mai reale, cu situații similare cu cele din viața de zi cu zi. Ele au fost și sunt în continuare cele care îi captează interesul. Poate dacă ne urmăriți pagina de facebook Jurnalul Copilului ați văzut filmulețe cu poveștile citite înainte de culcare, povești dintre cele de mai jos.

Tocmai de aceea cărțile lui preferate sunt dintre cele nou apărute. Prima carte despre care am scris la vremea în care David a prins gustul poveștilor, pe la 3 ani, a fost Girafa care nu voia să poarte ochelari. I-am citit-o de atâtea ori că o știam pe de rost și eu și el. Ce mi s-a părut mie drăguț la această poveste este folosirea onomatopeelor. Pentru că unui copil mic îi place nespus atunci când girafa face BUF când cade într-o groapă, când zice AUUU când pică într-un tufiș cu țepi sau CLING CLING când merge cu un clopoțel legat de coadă. Dar, asta se întâmpla cu vreo doi ani în urmă.

Cu această ocazie însă, mi-am propus să vă spun care sunt poveștile pe care noi le citim la culcare în ultimele luni. DA, în viața noastră a venit acel moment în care David ne roagă în fiecare seară să-i citim.

Așa că, dacă sunteți în căutare de povești educative pentru copii de grădiniță și nu numai, chiar și pentru copii mai mari care învață să citească singuri, mie aceste15 cărți pe care vi le voi prezenta mai jos mi se par perfecte, în primul rând pentru că au mesaje frumoase, pozitive, menite să-i ajute pe cei mici să înțeleagă de ce se întâmplă anumite lucruri cu ei sau cu cei din jur.

Așadar, iată ce #CărțiDeNoapteBună stau pe noptiera noastră din dormitor:

1. Bondărel învață să zboare, Editura Corint Junior

Dacă ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook ați văzut poate un filmuleț cu povestea Bondărel învață să zboare  🐝 pe care i-am citit-o lui David la culcare. Este o poveste atât de dulce și delicată ca o vată de zahăr, despre un bondărel care își caută curajul să zboare. Iar finalul poveștii, când Bondărel se cuibărește lângă mami și tati Bondărescu și adoarme fericit, o face absolut perfectă pentru povestea de seară. Noi o declarăm… minunată!

carte bondarel invata sa zboare

carte bondarel invata sa zboare

2. Bondărel și bucuriile iernii, Editura Corint Junior

O minune de carte, absolut perfectă de citit în preajma Crăciunului, deoarece experiența lui Bondărel transmite un mesaj foarte valoros: nu contează că nu ai un brad deosebit de Crăciun, nu contează că prăjiturile s-au ars sau cadourile au fost uitate, contează enorm că ai familia și prietenii aproape, că există iubire, sănătate și înțelegere. Bucuria din sufletele noastre e cel mai frumos cadou de Sărbători, mesaj pe care copiii îl învață de la noi părinții!

bondarel si bucuriile iernii

bondarel si bucuriile iernii

3. Bondărel și iubirea, Editura Corint Junior

Oare ce este iubirea? Ce înseamnă să iubești pe cineva? Una dintre cele mai frumoase definiții ale iubirii am găsit-o în această minunată carte, concluzie la care ajunge Bondărel: iubirea e ca o rază de soare, n-o vezi, dar simți că te încălzește!

carte bondarel si iubirea

carte bondarel si iubirea

4.5.6. Jup, un pisoi de soi, Editura Univers

Jup, un pisoi de soi, înseamnă de fapt 3 cărți diferite avându-l ca protagonist pe Jup, un pisoi simpatic cu pete alb negru, exact ca un dalmațian😸: Vol 1: Jboară, Costică, jboară!, Vol 2: Orice pentru budincă!, Vol 3: Jup și dragonul de fier. Toate sunt povești cu foarte mult umor, tare îndrăgite de David.  Dar, Jup nu este un pisoi obișnuit, ci unul explorator care experimentează diverse situații de viață, alături de prietenului său bun, dulăul Jack, un bătrân câine de vânătoare. Odată cu explorările lui Jup, copilul învață o mulțime de lucruri, eu le-aș numi chiar concepte sau lecții de viață. Va învăța Jup să zboare? Ce sachificiu trebuie să facă pentru a obține ceea ce își dorește? Cine e dragonul de fier și de ce locuiește în casa familiei Bratu?

jup un pisoi de soi jboara costica jboara

jup un pisoi de soi jboara costica jboara

jup un pisoi de soi orice pentru budinca

jup un pisoi de soi orice pentru budinca

jup un pisoi de soi dragonul de fier

jup un pisoi de soi dragonul de fier

7. Când mă fac mare, Ema și Eric explorează, Editura DPH

Dintre toate cărțile Prințesei Urbane, (nu le-am citit chiar pe toate, dar o mare parte) cel mai mult ne-a plăcut: Când mă fac mare, Ema și Eric explorează. Foarte pe scurt, această carte este despre ce vor Ema și Eric să se facă când vor fi mari, să spunem despre meserii, despre principii de viață, despre adaptarea Emei la școală, despre relația dintre cei doi frați, toate spuse într-o manieră extrem de simplă, în cuvinte din limbajul de zi cu zi al oricărei familii, cu care copilul e obișnuit. Este un limbaj complet diferit de poveștile clasice, cu replici și situații în care copilul să se regăsescă. Adică, atunci când Ema începe școala și refuză să mai meargă a doua zi pentru că nu are nicio prietenă, nimeni nu o bagă în seamă, mama o sfătuiește să ia ea inițiativa, să meagră la o colegă pe care o place și să-i facă un compliment sincer. Complimentul are efectul scontat pentru că Ema se întoarce fericită acasă cu o nouă prietenă!

carte cand ma fac mare printesa urbana

carte cand ma fac mare printesa urbana

8. Până și monștrii se spală pe dinți, Editura Corint Junior

Da, este vorba despre o carte cu monștrii, monstrul de sub pat, monstrul din pivniță, monstrul întunericului, care ce credeți…se spală pe dinți. Și o învață pe protagonista poveștii, o fetiță care urăște spălatul pe dinți, că de fapt poate fi super distractiv să faci acest lucru, într-o manieră diferită. Pentru că nimic nu e mai „înfricoșător” decât monstrul… cariilor! Deci, fără nicio exagerare, David a fost foarte captat de această carte și trebuie să recunosc că am fost surprinsă că îi place și îmi cere să o citesc frecvent, în condițiile în care când era mic mă întreba înainte de culcare dacă există monștrii.

carte pana si monstrii se spala pe dinti

pana si monstrii se spala pe dinti

9. Prietenul meu norul, Editura Univers

În topul cărților cel mai des citite seara la culcare se află cartea Prietenul Meu Norul. Și da, chiar și mie îmi face o deosebită plăcere să o citesc. E drăgălașă foc, iar prietenia aceasta specială dintre o fetiță de grădiniță și norul ei, despre relația de familie și modul cum aleg să o sprijine, despre despărțire de ceva/cineva drag, o fac după părerea mea o carte excepțională!

carte prietenul meu norul

carte prietenul meu norul

10. Micul Noi & 11. Micul Noi la Școală

”Noi” este un personaj simpatic, verde, care zâmbește mult atunci când oamenii se înțeleg bine și se face mic de tot, ba chiar dispare, atunci când oamenii se ceartă și se despart. Așa cum poate vă dați seama „NOI” este un concept abstract, dar expus într-o manieră frumoasă, pentru a fi înțeles de către copii. Când i-am citit prima dată lui David povestea „Micul Noi”, l-am văzut destul de gânditor, nelămurit, încerca să înțeleagă de ce apare, de ce dispare, mă întreba „dacă există” care e rolul lui… ceea ce înseamnă că povestea începea să țeasă noi înțelesuri în mintea lui. Și așa am decis să-i iau și cartea Micul Noi la școală.

carte micul noi

carte micul noi

carte micul noi la scoala

carte micul noi la scoala

 

12. Mami și tati se poartă ciudat, Editura Univers

Cel mai bun exemplu pentru a-l face pe copil să înțeleagă o anumită situație neplăcută, de care tu adultul nu ești mulțumit, pentru că știi că nu este ok, este să ”te porți așa cum se poartă el”. Cel puțin eu așa cred, pentru că această lecție am învățat-o pe propria mea piele, în relația cu David, încă de când era mic. 😊 Ideea bănuiesc că ați înțeles-o, micuțul familiei este total surprins într-o dimineață când părinții săi nu sunt îmbrăcați pentru serviciu, camera lor arată ca după o bătălie, hainele sunt împrăștiate peste tot, iar ei se joacă sau lenevesc. Dar, asta nu e tot, să-l vedeți pe tati cum se văicărește că nu vrea să meargă de dimineață la serviciu sau pe mami care nu îi place mâncarea făcută de tati, deși ea o ceruse. Fața pe care a avut-o David după ce i-am citit cartea a fost… 😲! Dar, trebuie să recunosc că pe aceasta o și evită atunci când vine vorba de citit 😄

carte mami si tati se poarta ciudat

carte mami si tati se poarta ciudat

13. Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi, Editura Humanitas

Habarnam e un băiat dintr-o lume a piticilor. Pitici cu meserii și cu pasiuni clar definite. Unul se numește Știe Tot pentru că este cel mai înțelept, unul se numește Piuliță pentru că se pricepe la reparat, altul Acuarelă pentru că este pictor etc.  Habarnam încearcă, în fiecare poveste, să-și găsească o pasiune, un scop, o îndeletnicire. Și așa cum vă dați seama trece printr-o serie de situații, unele mai amuzante, altele mai puțin, dar fără îndoială toate cu un sens anume.

carte povestirile lui habarnam

povestirile lui habarnam si ale prietenilor sai

14. Tortul de clătite, Editura Panda

Findus, motanul domnului Pettson, își serbează ziua de naștere de 3 ori pe an, și de fiecare dată sărbătorește cu un mare tort de clătite. Aparent, toate bune și frumoase, dar într-una dintre aceste zile, când Findus se pregătește de o nouă petrecere se întâmplă ceva ciudat. Pettson nu mai are făină, dar ca să cumpere făină trebuie să meargă la magazin cu bicicleta, bicicletă a cărei roată este desumflată, ca să fie umflată este nevoie de pompă, pompă care se află în magazie, mazagie care este încuiată cu o cheie, cheie care se găsește pe fundul fântânii. Cum iau cei doi cheia? Ei, uite aici e partea simpatică pe care vă las să o descoperiți în carte.

carte tortul de clatite

carte tortul de clatite

15. Cu Minte de Crăciun

Ema și Eric se pregătesc de Crăciun și de mult așteptatele cadouri. Și ei știu că doar copiii cuminți primesc cadouri, lucru care îi face să se gândească serios la cum s-au purtat ei în ultimul an. Ca să iasă bine când vine Moș Crăciun, ei se gândesc la ce fapte bune ar putea să facă pe ultima sută de metri, situație care îi determină să facă o un lucru cam… fără minte.

carte cuminte de craciun

carte cuminte de craciun

Dacă v-au plăcut recomandările noastre și vreți să ne lăsați o părere, puteți să ne scrieți un comentariu, puțin mai jos!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: