6 jocuri de societate pentru copii mici: ce îi place lui David la 4 ani


Vine un timp, la care visezi de când puiul tău e mic cât un pepenaș copt, când copilul te ia de mână și îți spune că vrea să vă jucați împreună. Se întâmplă cam pe la 2 ani zic eu din proprie experiență, când David chiar dacă nu știa să vorbească foarte bine, își făcea înțeleasă dorința: „Mami, matina în pacaie!”. Și mă conformam bucuroasă, că de la a ține toată ziua biberonul cu lapte călduț în gura lui mică și molfăicioasă, de-acum țineam mașini mici, că astea i-au plăcut lui cel mai mult. Nu mai vorbesc de faptul că nu mai trebuia să alerg maratoane zi după zi, prin parc, prin mall, prin casă. Ci stăteam unul lângă altul și construiam turnuri din piese lego, modelam plastilină, completam puzzle-uri, îngrijeam animăluțe de pluș bolnave și câte și mai câte.

Și de atunci, să știți că a mai trecut un timp, când copilul meu a ajuns să înțeleagă jocul aproape ca un om mare. Bănuiesc că ați văzut pe pagina noastră de facebook că lui David îi place să intre în jocuri, respectă pașii, înțelege regulile, ba chiar de curând a început să accepte și când pierde. Ei, acest moment când jucăm jocuri de societate e grozav, mai ales că ne putem juca toți 3.

Noi vă spunem și vă arătăm ce jocuri ne plac nouă, nu le pun în ordinea preferințelor, dar vă spun câte ceva despre ele, dar avem o mare rugăminte 🤗, să ne spuneți și voi cei care ne citiți ce jocuri vă plac:

Piticot 🎲

Nu știu dacă știți, dar Piticot este un joc de societate apărut prin 1960, numai că la final nu te aștepta un pitic cu o comoară, ci Moș Crăciun încărcat cu daruri (sau Moș Gerilă, mai exact). Ideea este super simplă, de aceea este un joc pe care îl pot juca și cei mici: există o planșă de joc, 4 pioni în culori diferite (deci se poate juca în maximum 4 jucători) și un zar. Practic dai cu zarul și în funcție de numărul care îți pică, atâtea căsuțe mergi mai departe. Dar, lucrurile nu sunt chiar atât de simple deoarece există căsuțe ajutătoare și căsuțe cu ghinion. În ediția noastră (puteți vedea un filmuleț cu mine și David jucând Piticot, pe pagina noastră de facebook) la căsuța 3 de exemplu Urci pe covorul zburător și înaintezi 4 căsuțe. La căsuța 29 Sirenele își închipuie că sunt cântărețe așa că te trimit înapoi 3 căsuțe ca să nu le mai auzi. Din cele 71 de căsuțe ,16 dintre ele au mesaje diferite care te pun să faci ceva, în principiu să înaintezi, să te duci înapoi sau să stai o tură.

joc piticot

joc piticot

joc piticot

Pantomime ️🎭

Pantomine este un joc de societate cu animale pe care trebuie să le imiți, extrem de simpatic. Jocul conține o planșă de joc, un zar, 4 pioni, 64 de cartonașe cu animale și o clepsidră. Noi nu am jucat niciodată conform regulamentului, deoarece depășește vârsta de înțelegere a lui David, l-am adapat însă în felul următor: eu extrag o carte și îi spun indicii verbale lui David, de genul „Sunt un animal sălbatic, am blana maro și mănânc mure din pădure. Ce sunt?” Dacă David ghicește dă cu zarul și în funcție de numărul de pe zar atâta căsuțe înaintează. Apoi e rândul lui să-mi dea indicii și eu să ghicesc și să dau cu zarul. Și în acest joc sunt căsuțe cu „sfori” și „scări” care te trimit mai departe sau dimpotrivă te întorc din drumul către câștig.

joc copii pantomime

joc pantomime

Pie Face 😜

Pie Face este un joc care nu are nevoie de nicio explicație 😀 Se lasă cu multă frișcă lipită de păr, în ochi sau pe haine, dar garantăm că e foarte foarte haios. Pe bune, faptul că ți-o „iei în freză” cum îi place lui David să zicem, te face să renunți la seriozitatea aceea de adult și să te distrezi copios.

joc pie face

joc pie face

Fishing Game 🐠️🎣

Un joc perfect pentru coordonarea mână-ochi a copilului, deoarece te provoacă să prinzi peștii aflați în mișcare cu niște undițe super micuțe. Adică serios acum, chiar ai nevoie de ceva îndemânare ca să prinzi peștii. Dar, asta îl face super provocator pentru pitici.

joc fishing game

joc fishing game

Asocieri – Povești 📖

Un joc care îți testează spontaneitatea și îi dezvoltă limbajul și vocabularul copilului. Jocul conține 24 de puzzle-uri mici din 3 piese pe care trebuie să le unești. Apoi să spui o poveste care să conțină cele 3 piese. Regulamentul acestui joc nu este foarte bine tradus, dar ideea de bază este să creezi povești asociind din ce în ce mai multe puzzle-uri. Nouă ne-a plăcut maxim și am observat că David reținea cuvintele pe care noi le foloseam și își crea și el propriile povești. Și vă mai spun un lucru care poate avea legătură cu acest joc, de ceva vreme David îmi cere să-i spun povești la culcare, inventate de mine, așa că pornesc mereu de la un obiect/lucru, exact ca în cazul acestor puzzle-uri. După care vrea el să-mi spună o poveste de noapte bună 😄

joc asocieri puzzle povesti

Comoara piraților ⚔

Aproape la fel la fel ca jocul Piticot, jocul Comoara piraților se bazează pe principiul cine ajunge primul câștigă. 4 pirați din carton 3 d foarte simpatici, o tablă de joc cu căsuțe, cu căsuțe ”Stai o tură” sau „Înaintează”, însă cu o foarte mare provocare: odată ce ai urcat pe turnul răsucit, pentru a trece podul trebuie să dai cu zarul 6 puncte, timp în care, dacă nu ai noroc, coechipierii aflați în urmă te pot ajunge.

comoara piratilor

comoara piratilor

Voi ce jocuri preferate aveți? Ne-ar plăcea să ne dați idei pentru că de câteva din ele ne-am cam plictisit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: