Camera lui David la 4 ani, organizare și depozitare


Eu nu sunt mama organizării și a ordinii excesive. Sunt doar mama lui David, un băiețel vesel de exact 4 ani. ☺️ Adică, îmi place să văd lucrurile frumos aranjate ca într-o vitrină de magazin, dar știu că nu pot să fac acest lucru zi de zi. Pur și simplu, atenția mea este îndreptată către alte aspecte, mai valoroase după părerea mea. Ca să mă înțelegeți, timpul în care stau cu o carte în mână este mai mare decât acela în care stau cu cârpa de praf sau aspiratorul.

Dar, recunosc că îmi place să știu că lucrurile au un loc al lor. Adică așa cum paharele au dulapul lor, pungile au sertarul lor, prosoapele la fel, la fel am procedat și cu jucăriile lui David. De când s-a născut și locuiam într-o garsonieră, i-am cumpărat cutii de depozitare a jucăriilor (sunt exact cele 2 colorate pe care le veți vedea mai jos și cele negre din dulapul de expunere) Și am încercat să-i fac și acolo un colț al lui. Cu timpul, adunând din ce în ce mai multe jucării mi-a fost destul de greu să le mai avem într-un loc, dar încercam să le ținem cât de cât organizate. Drept urmare, el în proporție de 99% dintre jucării și cărți le-a avut și le are intacte, inclusiv jocurile cu piese mici, tip lego sau puzzle. O parte dintre ele, cele de bebeluși, au fost oferite.

Ce m-a ajutat pe mine și m-am gândit că poate ajută mai departe a fost păstrarea lor pe categorii, în pungi cu fermoare și în cutii, mereu în aceleași locuri. Știu că se recomandă rotirea jucăriilor, ca micuții să nu se plictisească de ele, sau poziționarea la vedere doar a câtorva jucării, eventual pe teme (așa cum spune metodologia montessori), pe noi în schimb ne-a ajutat mai mult să le știm puse pe categorii în cutii. Pentru că David de mic nu era genul care să cotrobăie foarte mult prin dulapuri (ce-i drept nici nu prea avea unde într-o casă de 35 m pătrați  ☺️), ci avea preferințe clare (mingiile și mașinile) sau îi plăceau activitățile pe care le făceam împreună

Prin urmare, când ne-am mutat în casa cea nouă, nu i-am gândit camera lui David în niciun fel. Am plecat pornind de la măsuța și scăunelul alb și dulăpiorul pentru haine pe care i-l cumpărasem înainte de a se naște și în care îi depozitez și acum hainele (nu am făcut și acolo poze, dar hainele sunt repartizate astfel: primul sertar- lenjerie, șosete, papioane, căciuli etc, al doilea sertar – haine pentru acasă – bluzițe și pantaloni subțiri și pijamale, al treilea sertar – haine de grădiniță, al patrulea sertar – lucruri mai groase, de genul hanorace, pulovere cu nasturi, jeanși. Gecile sunt depozitate într-un șifonier separat.)

Ceea ce știam era că jucăriile vor sta la fel în cutii și cutiuțe, pungi și punguțe. Am separat doar pe zone, astfel în colțul de lângă dulap se află cutiile cu puzzle-uri și jocuri, pe dulapul de expunere stau mereu jucăriile noi, preferatele sau cele care ne îndeamnă la jocuri de rol, cutia cu Fulger Mc Queen cumpărată chiar de el este de fapt cutia cu comori (mașinile mici Hot Wehels pe care le îndrăgește cel mai mult), măsuța care rămâne mereu liberă pentru plastilină, jocuri care necesită un plan drept sau pentru colorat. Toate piesele de lego duplo stau într-o singură pungă mare, deși avem acolo cel puțin 5 tipuri diferite, la fel se întâmplă și cu plastilina sau acuarelele din care avem de asemenea cel puțin 4 seturi adunate laolaltă în pungi de depozitare.

Cutiile transparente ne sunt de ajutor atunci când vrem să vedem clar ce jucării găsim acolo, iar cele colorate sunt ideale când vrem să ascundem lucrurile care poate nu mai sunt așa de mare interes sau poate jucării care s-au rupt dar la care piticul nu vrea să renunțe. Nu mai pun la socoteală faptul că nu se depune praful atât de ușor pe ele.

Am ales un pat mare cu sertare de depozitare ascunse, pentru că și camera e generoasă, și un covor pufos pentru că știam că pe el va sta cel mai mult, de care vă spun că David este maxim de încântat. Când are nevoie de o zonă dreaptă folosește capacul unei cutii de jucării sau se așează la masă.

Ce-i drept, foarte mult timp dintr-o zi ni-l petrecem în living, unde păstrăm în general setul de pictură, cutia cu cărți și caietele cu activități și masa de fotbal. Dar, în fiecare seară băieții se retrag acolo și se joacă exact ce le place lor mai mult, curse cu mașini și lupte între roboți.

Aceasta este camera lui David la 4 ani, organizată așa cum vă spuneam pe nevoile noastre și preferințele lui David și sper să vă fi ajutat în cazul în care aveți nevoie de inspirație 🤗

PS. Incă mai păstram decorațiunea făcută de mine la petrecerea de 3 ani și ține foarte mult la ea 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: