3-4 ani este considerată de către specialiști vârsta rațiunii, când copilul începe să conștientizeze mult mai bine lucrurile din mediul extern, ce se întâmplă cu el și ceilalți, când începe practic să facă raționamente logice. Și eu observ la David, zi de zi, această maturitate în gândire, în modul în care încearcă să găsească explicații și argumentări atunci când nu îi place ceva sau atunci când își dorește un lucru, atunci când observă ceva nou sau atunci când învață despre o situație.
Poate părea un lucru banal această etapă în dezvoltarea gândirii la copil, dar dacă ne gândim la toate ramificațiile acestei abilități (de a gândi logic), ne dăm seama că nu este doar un simplu pas, o etapă de dezvoltare, ci un monumental salt către gândirea matură, rațională.
De la această vârstă, devine mult mai ușor de observat creativitatea și capacitatea de adaptare, iar copilul este mult mai dornic să se implice în activități și jocuri, dar mai ales să rămână ancorat mult mai mult timp. Poate că ați mai auzit, prin joc copilul învață în maniera cea mai ușoară despre tot ceea ce îl înconjoară, despre lume.
Dacă îți dorești să pătrunzi în lumea copilului tău, să afli mai multe despre el, să creezi o legătură emoțională specială, dar și să-l faci să aibă încredere în tine, să te asculte, să vorbească cu tine despre ce s-a întâmplat peste zi, până la urmă să-l faci să se simtă bine în prezența ta este foarte important să te joci cu el. Am scris de-a lungul timpului despre multe dintre jocurile noastre și despre cât de important este jocul în viața unui copil.
Cu această ocazie vreau să vă propun câteva jocuri pentru antrenarea gândirii logice, abilitate de care copiii au nevoie încă din primii ani de viață, pentru a interpreta și pentru a pune într-un context evenimentele prin care trec, pentru a-și exprima gândurile și pentru a argumenta propriile preferințe sau decizii. Sunt jocuri foarte simple, dar care îi amuză pe cei mici și-i stimulează să dezvolte coerență în gândire.
Intrusul
Jocul are la bază o idee foarte simplă: într-un grup de obiecte din aceeași categorie (pot fi jucării tip legume, fructe, cartoane cu imagini etc) există un obiect care nu se potrivește cu grupul. Cine și de ce este el intrusul? Eu și David ne-am jucat cu cardurile Montessori de la Gama, puteți vedea filmulețul pe pagina noastră de facebook, dar puteți să vă jucați cu orice alt tip de obiecte pe care le aveți la dispoziție.
De la mare la mic
Ordonarea lucrurilor de la mic la mare sau invers implică procesul gândirii, concentrarea și spiritul de observație. Folosiți-vă de mingii, cuburi, căni sau ce obiecte aveți prin casă. Nu complicați pentru început jocul pentru ca micuțul să înțeleagă ideea, treptat puteți cere să facă și altfel de asocieri, de la mare la mic dar și grupate pe culoare. Totul ține de vârsta copilului, imaginația voastră și obiectele pe care le aveți la îndemână.
Cuvinte care încep cu litera…
Pot spune că este jocul nostru favorit, în special când mergem cu mașina. Pentru noi statul în scaunul de mașină nu a fost o mare provocare deoarece nu am întâmpinat refuzuri, decât extrem de rar. Dar, lui David îi place să ne jucăm genul acesta de joculețe în care trebuie să găsim cuvinte care încep cu o literă. Pentru a-i fi mai ușor la început i-am dat indicii precum: “Spune un cuvânt cu litera I. Este un animal cu urechi lungi.”
Văd un pătrat în …
În camera în care vă aflați încercați să vă jucați cu formele geometrice și să găsiți corespondent în obiectele din jur. “Văd un pătrat în cartea din bibliotecă. Văd un cerc pe cana cu apă etc” Acest joc este foarte important atât în învățarea formelor geometrice într-o manieră amuzantă, dar și pentru dezvoltarea atenției. Practic, cel mic se va transforma într-un mic detectiv, lucru care vă garantez că îi va plăcea nespus. Pe mine m-a surprins când cu multă vreme în urmă, înainte să împlinească 3 ani, mi-a arătat ovalul pe lenjeria de pat.
Găsește asemănarea
Se ia un obiect la întâmplare, iar scopul este să găsiți elemente comune cu alte obiecte din jur. Să spunem că am ales o minge din plastic. Copilul va căuta alte obiecte care au detalii similare, poate culoarea, poate materialul, poate forma etc. Lăsați-l să vină cu propria contribuție pentru că s-ar putea să vă uimească cu argumentele lui.
Să aveți distracție plăcută din plin!
Așteptăm să ne spuneți și jocurile voastre! Iar dacă vreți să fiți alături de noi în continuare, puteți da Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului