“David, stii cine este Mos Craciun?“, exact asa mi-a venit sa-l intreb pe David intr-o seara, fara niciun soi de pregatire si menajamente 🙂 “TATIII” zice el si zambeste larg, cum face de obicei. “Si eu sunt Mos Craciun”, a continuat el. Recunosc ca raspunsul lui m-a uimit pe moment, insa stiam ca glumea. Habar nu avea el cat adevar continea raspunsul lui, iar eu habar nu aveam de unde i-a venit sa raspunda asa.
Ieri, l-am intrebat din nou gandindu-ma in acelasi timp si la Mos Nicolae. Nu mi-a raspuns in schimb m-a intrebat “Cine e mami Mos Craciun?“. Si m-a intrebat asa de vreo 10 ori, asa cum fac copiii mici de simti ca te zapacesc de cap, ca pur si simplu nu am stiut ce sa raspund. Nu mi-a venit decat sa-i spun ca eu il intrebasem prima si am tacut. El a renuntat repede si asa s-a incheiat discutia noastra despre cine este Mos Craciun.
David va implini 3 ani la inceputul lunii februarie. Pana acum nu a inteles semnificatia Craciunului si nici a lui Mos Craciun. Imi da senzatia ca nici acum nu intelege exact ideea, insa a auzit in ultima perioada vorbindu-se despre faptul ca mai exista o “persoana” care aduce cadouri si pare ca ii place.
Cum in ultima vreme, oriunde mergem prin oras, vedem tot soiul de Mosi Craciuni iar el mi-i arata fie cu bucurie, fie cu reticenta, in functie de cum arata acestia, mi-am dat tema de gandire cu privire la cum sa-i explic aceasta situatie: Ce sa ii spun despre Mos Craciun?
Pentru ca, observ in ultima vreme, cam de cand am intrat in tagma bloggerilor de parenting, o superobsesie pentru adevar in relatia cu copilul, ii dorim mai degraba parteneri maturi de discutie, incercand permanent sa-i transformam in versiuni mai bune ale noastre. Recunosc, si despre mine e vorba. Dar, ma tratez, incerc pe cat posibil, luand periodic pastila moderatiei 😉
Mai mult decat atat, citesc despre parinti care cred ca aceasta “minciuna universala” ii va traumatiza pe copii si ii va lasa cu urme adanci in suflet mai tarziu, in viata de adult. Va marturisesc ca nu stiu in ce directie sa o iau, pe de-o parte nu vreau sa inot impotriva curentului si sa ii spun brusc si direct lui David despre cine este Mos Craciun, desi inclin dintr-o singura privinta: nu pot sa nu ma gandesc la ce va crede despre un domn care poate intra in casa pe timpul noptii cand noi dormim, pentru ca in ultima vreme nu este seara (chiar nicio seara) in care sa nu ma intrebe dupa ce stingem lumina daca la noi in casa sunt monstri.
Dar, parca nu as vrea sa-l lipsesc de magia Craciunului cu toata frumusetea ei, cu mosi craciuni cantaciosi, cu reni si strumfi si ingerasi de zapada, cu cantece voioase, cu dorinte si visuri incolacite ca intr-o acadea de zahar in sufletul pur de copil.
Eu cred in lucruri care se intampla fara prezenta noastra constienta, cred ca iubirea, compasiunea, bunatatea si prietenia nu trebuie vazute si palpate ca sa fie simtite, ca sa ne bucuram de ele. Cred ca, daca argumentele rationale ar fi singurele care ne-ar ghida in viata, lumea ar fi un desert pustiu, fara culoare, fara emotii, fara sentimente. Eu sunt convinsa ca iubirea este cea care misca lucrurile, iar fara ea am fi goi si tristi la fel ca si copacii pe care ii vad acum in fata geamului de la etajul 3.
Stiu ca orice cuvant rostit poate schimba perceptia celui care il asculta, chiar si inconstient, cu atat mai mult cred ca vorbele si actiunile noastre au efect asupra copiilor. Asa ca am cerut un sfat despre cum sa ii vorbesc lui David despre Mos Craciun Madalinei Tiriac, psihoterapeut la Atelierele de fericire.
Craciunul este despre bucuria de a face un dar cuiva drag, bucuria unei fapte bune, ne invata sa fim generosi, mai responsabili dar si recunoscatori pentru ceea ce am primit, ne ofera posibilitatea de a patrunde intr-o lume nevazuta, intr-o lume magica, de poveste facand-o parte din viata noastra.
Mos Craciun intruchipeaza generozitatea, bunatatea, iubirea si bucuria iar el exista atata timp cat credem in aceste valori. Fie ca il prezentam ca pe un simbol, o fiinta concreta sau una imaginara, existenta lui Mos Craciun ii ajuta pe copii in dezvoltarea emtionala si cognitiva, in dezvoltarea abilitatilor de a rationa si a folosi argumente pentru a demonstra un fapt, le stimuleaza imaginatia si creativitatea. El ii invata ca visele pot deveni realitate si ca faptele bune vor fi recompensate.
Ideea de Mos Craciun este una frumoasa, cu implicatii educative, copilul invata sa aprecieze frumusetea si armonia in familie si aduce o magie deosebita sarbatorilor de iarna, magie de care adultii uita uneori sa se bucure. Pana la urma, Mos Craciun poate fi oricare dintre noi.
Acum va intreb si pe voi, cei care imi sunteti alaturi si ma cititi, cum ati procedat cu copiii vostri? Cum s-au simtit ei cand au aflat cine este Mos Craciun?
Daca suntem pe aceeasi lungime de unda si vrei sa afli mai multe despre povestea noastra, poti da Like paginii de facebook Jurnalul Copilului si te vom tine la curent cu ce facem 🙂
Fetita mea a aflat de la colegii de scoala si a venit acasa si m-a intrebat. Atunci i-am spus adevarul. A inceput sa ma intrebe de petrecerile unde a mers si era Mos Craciun cine i-a luat cadourile si cine era Mosul. Atat. A fost surprinsa dar sa nu exageram nu a fost traumatizata. Acum are bugetul ei de Sarbatori din care ia cadouri pentru noi si ii place mult. Merge cu tati si ia pentru mine, apoi merge cu mine si ia pentru tati.
Multumesc Mihaela pentru ca ne-ai impartasit experienta ta! Sarbatori frumoase!