Prima mea carte despre insecte, National Geographic – Catherine D. Hughes


Mami, uite un spiderman pe perete!” mi-a zis intr-o zi David 🙂 Amuzata de situatie si gandindu-ma ca daca tot petrecem vacanta de vara la bunici, intr-o curte plina cu gaze, nu ar fi rau sa le si cunoastem mai bine, pentru ca nici eu nu sunt vreo mare cunoscatoare de vietati cu multe picioare. Si chiar daca in scoala generala am fost obligata sa fac acel macabru insectar, sa colind pe campuri dupa gandaci si fluturi, tot nu stiu sa recunosc mai mult de cateva specii.

David se afla in plina perioada a intrebarilor, dar in principiu intrebarea pe care o aud cel mai des este “Mami ce e aia?“. Raspunsul meu a fost cam acelasi in cele mai multe situatii: “un gandac“. Insa, copilul mic si curios, odata ce prinde indrazneala cuvintelor, nu renunta asa cu una cu doua si continua cu arsenalul de intrebari: “Si ce face?” “Unde se duce” “De ce?” etc

Asa ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut o enciclopedie pentru copii. Am gasit exact ce cautam, o enciclopedie cu imagini reale si clare, cu explicatii succinte, cu o multime de curiozitati incredibile de care habar nu aveam, cu idei de jocuri pentru copii. Dupa aceea, de fiecare data cand gaseam o insecta ii faceam o fotografie (asa mi-a venit si ideea unui insectar foto personal ) si cautam informatii despre ea.

Din interiorul paginilor frumos colorate am aflat o multime de lucruri extrem de interesante despre importanta acestor insecte pentru natura, mici vietati de care cei mai multi fie se tem, fie le provoaca repulsie, fie pur si simplu le ignora.

In doua cuvinte, nu cred ca mai e nevoie sa scriu de ce sunt importante albinele, insa am aflat ca pepenii rosii, castravetii si capsunele au nevoie de polenizarea facuta de ele pentru a creste.

Habar n-aveam ca solzii de pe aripile fluturilor si moliilor reflecta lumina in directii diferite, ca o multime de oglinzi minuscule, capatand astfel acel colorit superb, sau ca exista peste 35 de mii de paianjeni in intreaga lume.

Prin aceste randuri nu intentionez sa fac promovare acestei carti, nu este un articol publicitar, pur si simplu vreau sa va arat cat de frumoasa este cartea si sa insist in ideea de a imprieteni copiii cu insectele si nu de a vedea in ele un dusman sau de a le transforma in sursa de fobii pentru mai tarziu in viata adulta.

Noua chiar ne place Prima mea carte despre insecte !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: