Daca ai putea schimba ceva la tine, un singur lucru, care ar fi acela?


Ieri am participat pentru prima data la Social Media for Parents, un eveniment dedicat bloggerilor din domeniul parenting, si am plecat de acolo cu multe informatii interesante de la speakerii care au sustinut prezentari. In cateva randuri va povestesc despre ce s-a vorbit si care au fost lucrurile care mie mi-au dat de gandit.

Urania Cremene, parenting trainer, a vorbit despre strategiile pentru cresterea stimei de sine a copilului si a adresat tuturor participantilor o intrebare cu care recunosc ca am plecat in minte spre casa: “Daca ai putea schimba ceva la tine, un singur lucru, care ar fi acela?” Si a povestit din experienta sa ca, spre deosebire de adulti care isi gasesc o multime de lucruri de imbunatatit, schimbat, renuntat, copiii nu isi doresc sa schimbe nimic la ei 🙂 Doar intrebati a doua oara, copiii s-au mai gandit putin si baietii au decis ca vor sa aiba puteri supranaturale, iar fetitele aripi sa zboare sau cozi de sirene.

Pentru ca ei, copiii nostri, se nasc increzatori in ei, se plac si se iubesc asa cum sunt, depinde de noi parintii daca ii ajutam sa isi pastreze stima de sine.

Avem programe pe care cei din jur ni le-au asezat in minte, fata de care ne evaluam. Mai ales noi femeile, foarte mult din valoarea noastra sta in felul in care aratam si acesta este un lucru care este educat inca din primii ani. Atunci cand intalnim o fetita pe strada, primul lucru pe care i-l spunem este: Vai ce frumoasa esti! Ce fetita frumoasa! Ce rochita frumoasa etc totul este despre aspectul fizic, iar asta se aseaza… TREBUIE sa arat bine. Ce se spune baietilor? Esti puternic, esti curajos! Vai ce baiat mare! Contez pe tine! Am incredere in tine! 

Asta este increderea in sine: ce simtim noi fata de noi insine, indiferent de cum ne percep ceilalti! La noi este cheia sa cladim increderea in copil daca cineva le-a crapat-o!

Cum facem acest lucru? Il apreciem pe copil pentru ceea ce a facut, fiind prezenti in acel moment, nu ii oferim doar laude goale (un bravo si atat!), evitam sa il comparam cu un alti copii si punem accent pe unicitatea lui, pe felul lui autentic de a fi, ii oferim iubire neconditionata, il invtama sa fie recunoscator.

Sorin Cadar, medic Orl, a venit cu trusa de vacanta pentru o vara fara griji si a concluzionat prezentarea cu o recomandare “pe gustul” oricarui copil “Orice copil trebuie sa manance inghetata de doua ori pe zi!” 🙂

Ce medicamente luam cu noi cand plecam in vacanta de vara: antiinflamator nesteroidian (ibuprofen), antialergic, antiermetic (stare de voma), dezinfectant orofaringian (ser fiziologic), dezinfectant digestiv (pentru probleme la stomac).

Un punct pe care l-a atins in discutie a fost un subiect de mare interes pentru parinti: febra la copii. “Pana in 38.5 grade Celsius febra nu se combate cu medicamente alopate, ci cu metode traditionale si homeopate. Daca se administreaza antitermic acesta se da pe o perioada de cel putin 4 zile, chiar daca febra a scazut.

Domnica Petrovai, psihoterapeut, a sustinut de ce cuplul trebuie sa fie o prioritate pentru copii. Mai bine zis, copilul invata despre el raportandu-se la parinti, daca parintii sunt iubitori si isi manifesta afectiunea de fata cu el, si copilul se va simti confortabil sa o faca.

Adrian Asoltanie, trainer in educatie financiara, ne-a facut pe toti cei din sala sa radem si in acelasi timp sa il aplaudam cu apreciere pentru “clipele de cunoastere” in ceea ce priveste felul in care le vorbim copiilor despre bani: “Educatia financiara nu este despre bani, este despre viata!

Intre 5-10 ani un copil ar trebui sa inteleaga cum se castiga banii. Ar trebui sa inteleaga in special faptul ca atunci cand copilul isi doreste o jucarie noua, un telefon de ultima generatie, o haina de fita, parintele trebuie sa mearga la serviciu, sa munceasca mai mult, ceea ce inseamna ca NU VA FI ACASA!

A povestit despre cum gestioneaza bugetul impreuna cu familia lui, despre situatiile concrete cu fetitele lui si despre sistemul celor 4 plicuri EARN – GIVE – SAVE -SPEND.  Ce invata copilul din toate acestea: cumpatare, generozitate, sacrificiu, consecventa, recunostinta!

La eveniment au mai participat: Gaspar Gyorgy, psihoterapeut, autorul cartii Copilul invizibil, care a vorbit despre bullying si cyberbullying, despre ce se afla in spatele unei astfel de intentii si cateva strategii pentru a pune capat acestei actiuni pline de ura, Simona Penescu, Program Manager Orange, a vorbit despre tehnologia in educatie si proiectul Digitaliada, un proiect de educatie digitala implementat de Fundatia Orange in cateva dintre scolile din Romania, despre aplicatiile care pot ajuta un copil sa invete mai usor matematica, dar si un profesor sa explice mai usor concepte abstracte, iar Loredana Botezatu, Product Marketing Manager Bitdefender, a atras atentia asupra prezentei copilului pe internet adresand intrebarea “Tu stii ce mai face copilul tau pe internet?

Daca vreti sa aflati tot ce s-a discutat la eventimentul Social Media for Parents 2017 puteti urmari mai jos acest video. Timp sa aveti, pentru ca dureaza ceva, insa din experienta va spun: merita!!!

//www.privesc.eu/widget/live/77047

 

Sursa foto: pexels.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: