Invatam despre insecte: exploram in natura si facem primul insectar foto


Nu am posibilitatea de a-i oferi copilului meu averi si bogatii, sa-i pun lumea la picioare sau sa-i ofer in dar luna si stelele de pe cer, insa ii pot oferi sansa de a descoperi norii si ploaia, de a simti vantul mangaindu-i pielea si mirosul florilor din gradina bunicilor, de a asculta cantecul pasarilor la inceput de zi si al insectele la asfintit, de a pasi in picioarele goale prin iarba cruda. Ca orice alt parinte am posibilitatea de a-i oferi bogatia infinita a naturii.

Daca ne sunteti alaturi in calatoria noastra, stiti ca sunt o admiratoare a pedagogiei montessori. Ati vazut de-a lungul timpul activitatile inspirate din educatia montessori pe care le fac cu David si ati citit parerea cu privire la aceasta filosofie. Nu mai intru in detalii, daca vreti puteti cauta printre articolele mele mai multe informatii despre acest subiect, scrieti montessori in campul de Search (dreapta sus).

Pentru ca sunt cateva saptamani bune de cand stam mai mult pe la bunici la tara, unde petrecem foarte mult timp afara, mi-am dorit sa extind experienta senzoriala a lui David in directia cunoasterii a aceea ce gasim in natura. Bineinteles ca la cei doi ani si jumatate (in curand) ai lui David, a cunoaste inseamna inca a explora, a simti, si mai ales a vedea. Cum curtea bunicilor e plina de tot soiul de insecte, cum David e in perioada lui “Ce este ata?”, m-am gandit ca e momentul oportun de a invata cate ceva despre insecte. Nu de alta, dar intr-una din zile mi-a aratat un “spiderman” pe perete 🙂

Material am avut din plin 🙂 omizi din dud, ramele dupa ploaie, buburuze, gandaci, fluturi, cosasi, tantari, paianjeni, muste… din belsug. Pentru ca spre rusinea mea nici eu nu cunosc foarte multe despre insecte si pentru ca imi place sa-mi imbogatesc cunostintele de fiecare data cand am ocazia, i-am cumparat lui David o enciclopedie despre insecte.

Prima mea carte despre insecte de Catherine D. Hughes este absolut minunata, am aflat o multime de informatii despre fluturi, muste, gandaci, paianjeni si multe altele despre care habar nu aveam.

Chiar, stiati ca:

  • Exista peste 1 milion de specii de insecte diferite?
  • Gazele traiesc peste tot, cu exceptia oceanelor si a zonelor de la Polul Nord si Polul Sud?
  • Ascultand cu atentie, savantii pot spune ce temperatura este afara dupa cat de lent taraie un greier-termometru? Cu cat e mai cald cu atat taraie mai des.
  • Bazaitul tantarului e produs de miscarea rapida a aripilor?
  • Mustele mananca si zboara toata ziua si se odihnesc noaptea?

Despre aceasta carte o sa scriu in zilele urmatoare, acum va las sa vedeti micul nostru insectar foto, cu cateva gaze surprinse in gradina bunicilor.

Albine

Albinele ajuta multe plante sa creasca. Pepenii rosii, castravetii si capsunele au nevoie de polenizarea facuta de albine.

Gargarita

Exista vreo 5000 de specii de gargarite, cele mai multe fiind rosii cu pete negre. Altele sunt portocalii sau galbene, iar unele nu au deloc pete.

Fluturele alb al verzei

 

Fluture coada de randunica

Solzii de pe aripile fluturilor reflecta lumina din directii diferite, ca o multime de oglinzi minuscule.

Furnici… in actiune 🙂

Majoritatea furnicilor din colonie sunt lucratoare. Ele sunt femele. Lucratoarele sunt mai mici decat furnicile-soldat care pazesc colonia.

Gandac rinocer

Cosas

Gandacul rosu al rapitei

Omida paroasa a dudului

Musca de casa

Mustele de casa nu inteapa dar poarta microbi, pentru ca stau mult timp pe gunoaie sau chiar pe balegarul animalelor. Microbii se lipesc uneori de perii picioruselor, astfel se raspandesc peste tot unde ele ajung.

Rama

Ramele faramiteaza si amesteca solul din gradini, pastrandu-l sanatos si permitand plantelor sa se dezvolte.

Viermele fructelor

Paianjenul tesator auriu

Paianjenii tesatori isi intind panza in multe locuri. Panza e facuta din matasea fabricata in corpul lui.

1 Comment

  1. Pingback: Prima mea carte despre insecte, National Geographic – Catherine D. Hughes | Jurnalul Copilului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: