Cat de important este jocul in viata unui copil? Interviu cu Madalina Tiriac, psihoterapeut


Jocul este unul dintre cele mai bune mijloace de construire a apropierii, daca nu cel mai bun cu putinta. Jocul este modul prin care copilul invata cel mai usor despre lumea in care traieste. Jocul este o metoda extraordinara de a ajuta copilul sa-si invinga temeri si sa depaseasca situatii neplacute din viata. Atat de important este jocul in viata copilului, incat tare mi-ar placea “sa se prescrie” dimineata, la pranz si seara, in doze mari, chiar si pe stomacul gol 🙂

Vreau pentru o clipa sa va retin atentia si sa cititi explicatia unui specialist, a unui psihoterapeut cu experienta in jocul alaturi de copii, care ne va spune ce se afla in spatele unui joc, ce beneficii obtine copilul in urma unei partide de joaca, de ce e bine sa ne alaturam pret de o clipa in lumea de poveste a copilului nostru.

Prietena mea Monica mi-a vorbit despre Madalina Tiriac, psihoterapeut la Atelierele de fericire. Am vorbit cu ea si am descoperit o persoana extrem de pasionata de ceea ce face, dornica sa impartaseasca din experienta ei de peste 15 ani in domeniul psihologiei. Madalina este de cinci psihoterapeut cu formare in Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana, iar in prezent este in curs de certificare ca instructor autorizat de yoga pentru copii de catre MIRADOR – Yoga, mindfulness si creativitate pentru copii – membru al organizatiei Yoga Alliance USA.

Va invit sa luati o pauza de cateva minute si sa o cunoasteti pe Madalina Tiriac, un om care presara zambete pe chipul oricarui copil indiferent de varsta.

De la ce varsta incepe un copil sa se joace?

Madalina Tiriac: Copilul se joaca din prima zi a lui in aceasta lume. El nu stie cum sa cunoasca lumea, sa se adapteaze la ea, altfel decat jucandu-se.  Formele de joaca sunt diferite, evident, si devin din ce in ce mai elaborate pe masura ce creste. Daca pana la 3 luni se joaca si se distreaza ascultand zgomotele din jurul lui (oho, si ce distractiv poate fi sa il auzi pe tati cum face ca leul!), apoi coordonarea motrica il ajuta sa prinda obiecte si sa le duca la gura, noua lui metoda de a continua descoperirea lumii.

Treptat incepe sa descopere texturi si forme, apuca obiecte, le scutura, le loveste, se bucura de descoperirile lui uriase. In jurul varstei de un an poate incepe sa mearga singur (uite, mami, fara maini!), incepe sa capete abilitati motrice fine, de exemplu reuseste sa aseze cuburi unul peste altul (si sa se bucure mai mult cand il darama, decat cand il construieste), abilitatile cognitive se dezvolta si ele fulminant, experimenteaza, intelege concepte (greu/usor/moale/caderea/) iar  abilitatile sociale si emotionale de asemenea.

Cat de important e jocul in viata unui copil?

Madalina Tiriac: Prin joc copilul incepe sa inteleaga simbolurile, relatia dintre obiecte si semnificatiile lor, incepe sa inteleaga cum pot fi utilizate anumite obiecte, isi dezvolta creativitatea prin explorarea senzoriala a materialelor (culori, plastilina, vopsea, lut) incepe sa danseze pe muzica.

Tot asa, isi dezvolta limbajul, incepe sa capete incredere in el si sa-si descopere independenta, isi dezvolta simtul identitatii,  isi poate exersa abilitatile sociale prin interactiunea cu alti copii sau adulti.

Jocul este vital pentru dezvoltarea normala a unui copil. Cumva jocul reuseste sa acopere toate necesitatile principale: miscarea, explorarea, observatia, cunoasterea, curiozitatea, imaginatia, independenta, creativitatea.

Ce poate observa un psiholog la un copil care se joaca?

Madalina Tiriac: Observand un copil care se joaca, iti poti face o idee despre aptitudinile pe care copilul le exerseaza prin activitatea sa, poti intelege capacitatile lui de concentrare, constiinta propriului corp, modul in care isi dezvolta abilitatile motorii, simtul de echilibru  si de coordonare,  inteligenta emotionala si modalitati de socializare.

Unii parinti refuza sa se joace, considerand ca asta e treaba copiilor, in timp ce altii renunta in a se mai juca odata ce copiii cresc. Cine, unde greseste?

Madalina Tiriac: Este important sa te joci cat mai mult cu copilul, sa ii oferi prezenta ta. Prin joaca, parintele poate sa isi cunoasca mai usor copilul, sa dezvolte si sa sudeze relatia cu el, sa il invete anumite abilitati. Sunt multe familii în care nu se prea intampla acest lucru. Lipsa timpului este invocata cel mai des, alături de oboseala, de stres sau chiar de teama parintelui ca nu stie sa se joace.
Cand patrunzi in lumea celor mici prin joaca poti afla multe despre nevoile lor nesatisfacute, despre temerile lor sau despre modul in care acestia percep mediul, oamenii si experientele prin care trec.

In plus, copilul va fi fericit de disponibilitatea si afectiunea pe care le va resimti in aceste momente si iti va raspunde, la randul sau, cu afectiune, respect si cooperare. Jocul este un instrument necesar in evolutia copilului si poate contribui la relatii satisfacatoare si la o atmosfera armonioasa pentru intreaga familie.

Este recomandat sa ii invatam sau sa ii incurajam pe copii sa se joace si singuri, astfel ei vor deveni independenti, vor putea sa preia initiativa, vor gasi cu usurinta jocuri noi si nu se vor plictisi. Copiii practica un mix de joaca independenta, joaca cu parintii si joaca cu alti copii, preferintele lui depind de personalitatea sa si de cea a parintilor dar si de disponibilitatea parintelui de a-l incuraja sa se joace singur.

Ce tip de jocuri putem aborda acasa?

Madalina Tiriac: Abilitatile sociale si emotionale pe care un copil le dezvolta in timpul jocului vor determina calitatea relatiilor sale cu oamenii si modul in care el se va  raporta si integra in lume pe timpul vietii sale.

Iata cateva jocuri care il ajuta in acest sens:

  • „Pacaliciul satului”

Lawrence Cohen, psiholog specializat în parentaj, recomanda o tehnică denumita “pacaliciul satului”, in care adultul joaca un personaj neputincios, neindemanatic si speriat  Cei mici se vor regasi in aceste situatii legate de lipsa de putere, control si cunoastere. Astfel ei îsi vor putea observa propriile temeri şi comportamente si veti putea gasi impreuna solutii pentru ele intr-un mod indirect si plin de amuzament.

  • Schimbarea randului

Acest joc invata copilul conceptul de a fi darnic si a impartasi cu ceilalti. Dati-i copilului una din jucariile favorite si lasati-l sa se joace un timp cu ea. Dupa un timp, rugati-l sa va lase sa va jucati cu acea jucarie. Cand va da jucaria, aratati-i cat de mult va bucurati si cat sunteti de recunoscatori ca v-a dat jucaria lui. Jucati-va cu jucaria lui putin apoi dati-o inapoi. Lasati-l sa se joace cu jucaria lui din nou, si tot asa.

  • Abilitatile muzicale

Multe studii sugereaza ca invatarea muzicii are multe beneficii pentru cresterea creierului incluzand rationamentul spatial si temporal, abilitatea de a vedea in detaliu sau ca intreg, imbunatatirea achizitiei limbajului, abilitatile de ascultare, memorie si abilitatile motorii.

Cantati-i celui mic cantece cu rima, folosind mainile, gesturile, bataia din palme in timp ce cantati. Acestea fac activitatea mai interesanta si distractiva si il incurajeaza pe copil sa participe.

Jucati-va in masina: recunoaste semnele, recunoaste culoarea, identifica obiecte.

Gatiti impreuna. Poate veti avea nevoie de mai mult timp pentru curatetie dar va crea copilului oportunitati pentru invatare si distractie.

Jucati jocuri cand sunteti la cumparaturi: imaginati-va o reteta preferata si identificati ingredientele, identificati cadouri pentru familie si prieteni. Bunicii sigur i-ar placea sa primeasca tigaia aceasta ca sa faca niste clatite bune pentru toata familia. Bunicul are nevoie de surubelnita asta ca sa imi repare bicicleta. Tare i-ar placea prietenei mele de la gradinita funda aceasta rosie, ar arata foarte frumos pe parul ei negru.

Ce gasim in cadrul Atelierelor de fericire sustinute de tine?

Madalina Tiriac: Atelierele de fericire pentru adulti au fost create ca o modalitate  de a scoate terapia  din cabinet, de a o face  mai accesibila de a o aduce mai aproape de oameni, de a le arata modul in care emotiile pot influenta comportamentul, un instrument cu ajutorul caruia  isi pot imbunatatii calitatea vietii. Atelierele sunt  grupuri in care promovez strategii, tehnici si metode de dezvoltare,  in care invatam unii de la ceilalti, ne sustinem, impartasim, oferim si primim.

De cateva luni, intelegand mai bine conceptul de mindfulness, cum sa il aplic in viata de zi cu zi imbinat cu miscarea si creativitatea, m-am gandit sa il prezint mai departe copiilor pentru a-i ajuta sa isi imbunatateasca lumea emotionala si am creat Atelierele de Fericire pentru copii.

Copiii care beneficiaza de activitatile desfasurate in cadrul Atelierelor de Fericire (yoga, mindfulness si creativitate cu ajutorul povestilor) au  imbunatatiri ale perceptiei constiente, a ceea ce se intampla in corpul lor, stiu sa exprime mai bine ce se intampla in lumea lor emotionala, invata sa se trateze pe ei insisi cu respect si sa ia decizii de viata sanatoase.

De asemenea, practica regulata creste performanta academica, stima de sine, disciplina si conditia fizica, ajuta la scaderea nivelului de hiperactivitate, dezvolta echilibrul emotional, increderea in sine si reduce stresul, fricile si problemele de comportament.

Mindfulness, sau atentia focusata pe momentul prezent, in general cultivata prin practica meditatiei, poate ajuta la infranarea impulsivitatii copiilor, iar cercetarile au aratat ca programele de meditatie facute in scoala ar fi eficiente in reducerea simptomelor de depresie si anxietate printre adolescenti.

Programele de tip mindfulness pot ajuta copiii sa dezvolte obiceiuri bune care vor ajuta sa fie mai fericiti si mai plini de compasiune.

Daca vreti sa ii scrieti Madalinei sau sa participati la Atelierele de fericire sustinute de ea, puteti accesa site-ul ei: madalinatiriac.ro

Multumesc tare mult Madalina!

Daca v-a fost de ajutor acest articol nu uitati sa dati Share, iar pentru a fi la curent cu articolele viitoare dati Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: