Pentru cateva ore din zi, ne incredintam viata copilului nostru in mainile unui om strain initial, dar pe care copilul nostru ajunge sa-l indrageasca enorm, ba chiar sa-l vada ca pe un “parinte secund”.
Si noi ne pregatim pentru o astfel de schimbare, cand David va merge la gradinita. Pentru ca imi doresc ca acomodarea sa fie una cat mai blanda, pentru ca imi doresc sa fie pregatit pentru aceasta noua etapa din viata lui, caut raspunsuri la intrebarile care ma nelinistesc.
De aceasta data, am rugat exact persoana care se ocupa de copilul nostru la gradinita sa ne povesteasca despre integrarea copilului in colectivitate, sa ne spuna ce se intampla dincolo de usile gradinitei, ce asteptari sa avem si mai ales ce implica inscrierea unui copil in colectivitate.
Tatiana Dragomir este educatoare de peste 7 ani, atat in mediul de stat, cat si privat. Tatiana este si fina mea, unii dintre voi care cititi de mai mult timp blogul poate stiti deja 🙂 Insa, nu acesta e motivul pentru care am rugat-o sa fie invitata mea pe blog in aceasta saptamana, ci faptul ca este un om inteligent, un bun profesionist, un educator pregatit, o persoana extrem de dedicata si implicata in tot ceea ce face. Am admirat la ea harul pedagogic dinainte de a avea amandoua copii, daruire pe care am remarcat-o din povestirile cu copiii de la gradinita, iar acum admir implicarea in cresterea fiului ei si talentul cu care povesteste cu atata iubire si caldura despre Andrei chiar pe blogul personal.
Pentru ca o cunosc, pentru ca am incredere in ea, pentru ca stiu cat munceste ca toate lucrurile din viata ei sa iasa bine, va fac cunostinta cu Tatiana Dragomir care ne povesteste din experienta ei de educatoare tot ce ar trebui sa stie un parinte despre inscrierea copilului la gradinita.
Din perspectiva ta de educatoare, cum consideri ca il putem pregati din timp pe copil pentru inscrierea la gradinita?
Tatiana Dragomir: In primul rand, multumesc pentru invitatie. Ma bucur ca avem si noi, educatoarele, posibilitatea de a ne expune punctul de vedere. Revenind la intrebare, un aspect extrem de important este varsta la care ne inscriem copilul la gradinita.
Pana acum cativa ani varsta minima era de 3 ani, si este in continuare la multe gradinite de stat, apoi a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai mult de anteprescolaritate, 2-3 ani, cuprinsa de multe gradinite in grupa mini luandu-se in calcul faptul ca in jurul varstei de 2 ani cei mai multi copii incep sa manifeste interes de a stabili relatii de cooperare cu ceilalti copii, intoarcerea la serviciu a mamelor si locurile limitate in crese, pregatirea copiilor pentru prescolaritate astfel incat trecerea sa fie cat mai usoara.
Asadar, indiferent daca vorbim de anteprescolaritate sau prescolaritate, parintii trebuie sa acorde o importanta deosebita atasamentului sigur, fiindu-le alaturi neconditionat, iubindu-i si sprijinindu-i permanent, dar stabilind in acelasi timp si limite in functie de varsta si puterea de intelegere a copilului. Din pacate, multi parinti confunda ideea de parenting bland cu laisez-faire-ul, iar pentru copiii respectivi este mult mai dificil sa se acomodeze la gradinita, cel putin in sistem traditional.
O importanta la fel de mare trebuie acordata jocului. Fie ca vorbim de jocul cu jucarii sau joc de rol, in aer liber sau in casa, el este principala activitate a copilului prin care invata si se dezvolta. Atentie, in aceasta etapa a copilariei parintele, (fratele mai mare, bunicul, bunica, etc ) trebuie sa fie tovaras de joaca exersand astfel abilitatile sociale. In aceasta categorie intra si cititul cartilor, modelajul, pictura, activitatile gospodaresti, toate ii vor oferi copilului nenumarate ocazii de a invata si exersa.
Apoi, cat mai des cu putinta, intalnirile cu copii de aceeasi varsta in mediu familiar, in parc, loc de joaca, ateliere “antreneaza” viitorul prescolar pentru integrarea la gradinita. Odata ce se apropie perioada de inscrieri, atat cat permite politica gradinitei, vizitati gradinita, faceti cunostinta cu viitoarea educatoare si acasa jucati-va cu jucariile “De-a gradinita” integrand, in special, momentul despartirii de mama la sosire si momentul in care mama vine sa il ia de la gradinita si imaginati-va ce activitati ar putea avea atat copilul la gradinita, cat si mama la serviciu.
Ce ar trebui efectiv un copil sa cunoasca pentru a se putea integra cat mai usor la gradinita?
Tatiana Dragomir: In primul rand, sa socializeze! Atat cu adultii, cat si cu copiii. Cu cat sunt mai sociabili, cu atat se adapteaza mai usor. Un alt aspect este limbajul. Copiii care vorbesc isi pot exprima mai usor nevoile de baza evitandu-se astfel, pe cat posibil, situatiile frustrante (cerut la baie, foame, sete, etc).
In plus, ar trebui sa isi cunoasca numele si varsta si sa salute. Si daca tot am amintit nevoile de baza, o conditie importanta pusa de multe gradinite, mai ales de stat, este renuntarea la scutec, deprinderea de a folosi toaleta independent precum si deprinderi elementare de autoservire. Daca tot vorbim de gradinite de stat, as adauga si recunoasterea obiectelor personale (incaltari, imbracaminte, ghiozdanel). Gradinitele private au criterii si politici separate si va sfatuiesc sa va interesati de aceste aspecte atunci cand vizitati gradinita.
Cum procedeaza un educator cand copilul incepe sa planga la plecarea parintelui?
Tatiana Dragomir: Fiecare educatoare are propriile metode. Eu, de exemplu, incerc sa am o prima discutie cu parintii inainte de a primi copiii in grupa pentru a afla cat mai multe despre copil. Aceste informatii ma ajuta pe mine sa aleg cea mai eficienta metoda de a linisti copilul. In cazul in care jocurile propuse de mine raman fara rezultat, chem parintii sa ia copilul, mai ales in primele zile. Sunt copii care pot plange ore in sir si acest lucru ii poate marca destul de tare. Ulterior, incerc, impreuna cu parintii, sa gasesc o solutie pentru a-i usura acomodarea.
Cum se desfasoara o zi obisnuita de gradinita din viata unui copil?
Tatiana Dragomir: In functie de programul gradinitei si orarul grupei.☺ Acestea sunt comunicate parintilor inca de la inceput. Exista gradinite cu orar fix, altele care se adapteaza in functie de context. Oricum ar fi, in aceasta perioada activitatea principala este jocul si toate celelalte activitati sunt prezentate copiilor sub forma de joc. Insa, in perioada de acomodare, programul este maleabil, bazat pe jocuri si voie buna pentru ca treptat sa se faca trecerea la activitati obligatorii si liber alese specifice varstei. In cazul grupei mini, insa, programul este mult mai flexibil, iar activitatile sunt simplificate.
Ce ar trebui sa invete un copil la gradinita?
Tatiana Dragomir: In functie de grupa de varsta, exista mai multe obiective pe care copiii ar trebui sa le atinga pana la sfarsitul prescolaritatii. Acestea sunt multe si le puteti gasi enuntate in noul curriculum pentru invatamant prescolar. Pe scurt, la finalul gradinitei, copiii trebuie sa aiba minumul de cunostinte, priceperi si deprinderi pentru a face fata provocarilor clasei pregatitoare.
Ce ar trebui un parinte sa cunoasca inainte sa isi inscrie copilul la gradinita?
Tatiana Dragomir: Parintii trebuie sa stie ca, indiferent cat de frumoasa si primitoare este gradinita, cat de blanda si priceputa este educatoarea, copilul trece printr-o perioada de acomodare extrem de importanta si, in functie de fiecare copil, aceasta poate avea urmari atat in plan emotional, cat si fiziologic. Aceasta inseamna ca imunitatea copiilor ar putea sa scada, asa ca ar trebui sa fie pregatiti pentru imbolnaviri dese sau tantrumuri ivite “din senin”, crize de furie si plans, treceri bruste de la o stare la alta, modificari ale apetitului. Am intalnit si copii care au trecut foarte usor peste acomodare, dar si copii care au trecut foarte greu peste aceasta etapa. Depinde de fiecare. Oricum ar fi, pregatiti-va sufleteste, inarmati-va cu rabdare si intelegere, luati-va cateva zile libere sau discutati cu bunicii sau alte persoane apropiate si cunoscute de copil sa va inlocuiasca in cazul in care apar “urgente”. Fiti optimisti si increzatori si vor fi si ei la fel!
Iti multumesc Tatiana si iti doresc sa ai o cariera minunata alaturi de minunile din viata noastra ❤
Daca v-a fost de ajutor acest articol nu uitati sa dati Share, iar pentru a fi la curent cu articolele viitoare dati Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului !