Anul trecut, nu cred sa fi avut vreo iesire in parc fara sa fi avut in rucsac cutia cu creta. Chiar nu cred. “Eta” a fost unul dintre primele cuvinte invatate de David pe la 1 an si putin, pentru ca tare ii mai placea sa desenam pe asfalt.
Nici anul acesta nu face exceptie, insa de data aceasta am avansat gradul de dificultate al jocului, in plus ne distram cu creta in curtea bunicilor, unde David isi petrece majoritatea timpului. Din cand in cand ii are companioni pe verii lui mai mari care fac ca joaca sa fie mai distractiva 🙂
Odata cu joaca, copilul invata. Invata concepte abstracte, precum spatiul sau miscarea, isi dezvolta mobilitatea si tonusul muscular (motricitate grosiera), se elibereaza de tensiunea nervoasa specifica varstei, invata sa respecte regulile, intelege ideea de rabdare si de a-ti astepta randul, se elibereaza de frici.
Nu mai pun la socoteala curiozitatea, atentia, observarea si intelegerea reperelor spatiale care ii vor fi indispensabile pentru a intelege operatiile matematice mai tarziu (“deasupra”, “in fata”, “in spate””intr-o parte” ).
Va aratam in continuare 6 idei de joaca cu creta preferate de David, pe care noi le-am pus in aplicare cu mare succes:
1 Invatam
Joaca si invatatul merg mana in mana cand vine vorba de un copil. Iar cu o bucata de creta poti face o multime de jocuri care sa-l ajute sa invete diverse lucruri, in functie de varsta. Numerele si literele, culorile, fructele, formele geometrice pot fi invatate mult mai usor daca initiem un joc de recunoastere: parintele deseneaza, copilul ghiceste.
2 Tragem la tinta
Cu pistolul cu apa, cu bureti uzi, cu orice obiect aveti la indemana, jocul devine amuzant nu doar pentru copiii mici, cat si pentru cei mari. Singura diferenta o face distanta de la care se arunca, pentru a creste dificultatea.
3 Paseste pe urme
Jocul acesta a fost intr-un weekend marea bucurie a lui David si a verilor lui. Pentru care are exact ce-i trebuie unui copil dornic de miscare. Jocul e provocator pentru ca are o miza: cine ajunge primul la capat fara sa se dezechilibreze castiga!
4 Sotronul
E jocul copilariei mele, e un joc de miscare si echilibru care iti dezvolta abilitatile motrice. In plus, o noua ocazie sa invatam sa numaram 🙂
5 Marea cu rechini
Trecem pe un pod stramt si ne mentinem echilibrul pentru ca altfel suntem descalificati din cursa, dar mai ales … riscam sa fim mancati de rechini 🙂
6 Desene… la liber
Aici creativitatea copilului da tonul la distractie. Si pica asa bine un moment de concentrare si… liniste 🙂
Cand vine vorba de joc cu sau fara creta, sky is the limit. Apasati doar butonul PLAY distractia vine de la sine 🙂
Daca v-a fost de ajutor acest articol nu uitati sa dati Share, iar pentru a fi la curent cu articolele viitoare dati Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului !