Invatam sa numaram: carti cu numere si activitati de numarat


Sunt langa David de dimineata pana seara, ceea ce imi permite sa facem o multime de lucruri impreuna, dar mai ales imi ofera sansa sa-l vad cum invata cate ceva nou clipa de clipa. Acum mai bine de o luna l-am surprins numarand. Numara singur 4 masini de jucarie: “unu, doi, tei, patu” 🙂 in timp ce le insira pe pat.

Stia sa faca diferenta intre un obiect si doua obiecte, cu mult inainte sa implineasca 2 ani, de la doi in sus erau insa denumite generic “mai mute“. Gasisem pe atunci o carticica de la editura Gama care se numeste “Invat devreme Matematica! Pentru 1 an” care se bazeaza exact pe ideea invatarii conceptului: un obiect – mai multe obiecte.

Nu imi propusesem sa-l invat sa numere mecanic, papagaliceste, pur si simplu numaram in mod natural, de cand era foarte mic, in diverse situatii de peste zi: cand urcam treptele, cand insiram masinile, cand construiam un turn din piese lego.

Dar, pentru ca l-am vazut interesat de acest lucru, si am zis sa incerc mai mult. Asa ca am strans laolalta toate cartile cu numere pe care le avem, am luat cifrele din spuma si cifrele magnet de frigider, ne-am pus pe desenat, pictat si modelat cifre. Sa fie vreo doua saptamani de cand numara pana la 10 (exceptie face 7 pe care il sare mereu), uneori continua cu 14, 15, 20 🙂 Daca insa il rog sa spuna numerele ca pe o poezie nu accepta niciodata, in schimb numara singur prin casa de fiecare data cand se iveste ocazia 🙂

Ce am observat eu ca a contribuit in faptul ca David a invatat sa numere:

1 Numaratul treptelor. Cei care stati la bloc sau aveti scara interioara banuiesc ca ati observat ca odata ce copilul a invatat sa mearga, scarile il atrag ca un magnet. De foarte multe ori, am numarat gafaind toate treptele pana la etajul 3 unde locuim.

2 Numaratul degetelor. Ale lui, ale mele, ne jucam cu mainile mai ales cand era vremea somnului de pranz.

3 Numaratul jucariilor. Avem un arsenal intreg de masini si masinute cu care ne-am jucat in fel si chip. Am strans chiar intr-un articol activitatile noastre cu masini. Ce credeti, le numaram de zeci de ori pe zi 🙂

4 Cantecele si povesti. De curand, am achizitionat si cartea Prima iarna a lui Vulpisor si alte sapte povesti, care contine povestea Seara la ferma, o poveste despre numere si numarat, extrem de simpatica. Odata cu lasarea serii, fermierul isi strange animalele si se indreapta catre casa insotit de o pisica, doi catei, trei cai etc. Cantecelul “Un elefant se legana” nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare 🙂

In prezent, ne aflam intr-un proces de recunoastere vizuala. In acest moment, recunoaste doar vreo doua trei numere. Ca sa-i fie mai usor sa asocieze cuvantul cu forma vizuala ne folosim de:

1 Carti cu numere. Am acumulat cateva carti tare simpatice cu numere pe care le rasfoim de cate ori isi doreste David. Multe le avem de cand era mai mititel si ne-au ajutat in stimularea limbajului. Am scris despre ele in Cartile copilului intre 1 si 2 ani.

2 Forme cu numere. Magnetii de frigider sau literele din spuma pentru baie constituie si ele un ajutor in invatarea numerelor.

3 Pictam, desenam sau modelam. Cu pensula, creioane colorate, creta sau modelate din plastilina, numerele se invata mult mai usor intr-o maniera amuzanta prin joaca. Eu desenez sau pictez numerele si il rog pe el ulterior sa le recunoasca si sa le faca un semn.

4 Puzzle-uri si jocuri cu numere. Desi ii plac in general puzzle-urile, puzzle-ul cu numere inca nu-i capteaza interesul. Am scris mai demult despre ce puzzle-uri ii plac lui David in Puzzle-urile baietelului de doi ani.

Daca v-a fost de ajutor acest articol nu uitati sa dati Share, iar pentru a fi la curent cu articolele viitoare dati Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: