De ce sa transformi baia bebelusului intr-o experienta senzoriala


Un om mic, mic de tot, se zbate si plange cu o forta nebanuita. Tipa extrem de tare, in timp ce doi oameni mari il privesc speriati si se intreba de unde ies sunetele acelea atat de inalte dintr-un trup atat de firav. Au pulsul atat de ridicat, incat parca isi aud propriile inimi tipand la randul lor. Se pregatesc de prima baie a bebelusului lor tocmai adus acasa de la maternitate.

Dupa cateva seri grele, cu adrenalina pompata in vene la maximum, vine o seara cu zambete. Gata, nu mai sunt lacrimi asa cum erau obisnuiti. Iar baia de seara devine incetul cu incetul unul dintre momentele lor frumoase, de conectare, de atasament emotional. Amandoi stau in jurul cazii cu apa si isi privesc cu drag bebelusul care rade si se bucura la fiecare mangaiere fina a apei.

Va regasiti in povestea noastra, de mai sus?

Inca dinainte de a se naste, bebelusul interactioneaza la nivel senzorial in pantecul lichid al mamei sale. Si eu priveam incarcata de emotie catre propriul abdomen supramarit, cum David reactiona la impulsurile senzoriale venite din exterior. Am aflat ulterior ca el reactiona la sunete, in mod special la vocea mea, reactiona la vibratiile pe care le simtea in momentul unei mangaieri, interactiona cu mediul lichid in care traia (lichidul amniotic). Lumea lui incepea gratie simturilor sale.

Am citit in multe carti de parenting despre cat de importanta este perioada senzoriala in dezvoltarea unui copil. Jocurile senzoriale apartin lumii bebelusului si sunt jocuri de invatare prin care el invata despre lume, ii permit sa inteleaga ce se intampla in jurul sau si ii intaresc sentimentul de a fi al copilului (joaca cu tetina sau sanul mamei, introducerea in gura a degetelelor sau a obiectelor din jur, prinderea si apoi expunerea in campul vizual a jucariilor sau obiectelor colorate il fac sa inteleaga ca el exista ca fiinta).

Cand am auzit pentru prima data de sistemul educational montessori un lucru mi-a atras atentia, la vremea respectiva: accentul pus pe latura senzoriala in dezvoltarea timpurie. Dupa ce am citit si cartile Mariei Montessori (despre care am scris in articolul Ce am aflat pana acum despre educatia Montessori) si am participat si la un atelier de explorare senzoriala, am inteles si mai mult cat de valoroase sunt simturile in dezvoltarea unui copil. Maria Montessori vorbeste in cartile sale ca in prima perioada a copilariei, simturile sunt un fel de canale prin care mintea copilului absoarbe elementele din mediul ambiant ca pe o hrana spirituala. Lucrurile pe care le vede nu sunt doar memorate, ele devin parte din sufletul sau, sunt absorbite in subconstient.

Dupa parerea mea, unul dintre cele mai usoare moduri de a-i permite bebelusului sa exploreze senzorial in perioada timpurie (0-8 luni – considerata cea mai importanta din punct de vedere senzorial ) este momentul baii de seara. Bebelusul se relaxeaza in apa calduta, similar mediului lichid in care anterior a stat timp de noua luni, simte mangaierea ferma a mamei pe toata suprafata pielii, simte textura unui burete catifelat, simte mirosul gelului de dus, aude sunetele produse de apa care curge.

Pe masura ce copilul creste, experienta senzoriala este si mai bogata pentru ca invata sa manuiasca singur obiecte, sa stoarca bureti, sa faca spuma, sa transfere apa dintr-un recipent intr-altul, sa stropeasca etc. Tot ce trebuie sa faceti e sa-i permiteti copilului sa exploreze si sa se joace in voie si veti vedea mai tarziu cat de liber este in miscari, cat de usor intra intr-o stare de concentrare, cat de multe lucruri cunoaste.

Din experienta noastra de pana acum, enumar produsele pe care noi le-am folosit sau le folosim in continuare cu mare succes:

  • jucarii pentru baie (plasa de pescuit, masini de cauciuc, ratuste, animale marine etc)
  • bureti colorati: storsul buretilor este o activitate de motricitate fina care intareste musculatura mainii;
  • litere/ cifre colorate din spuma care se lipesc de cada / faianta;
  • mingiute de plastic colorate care plutesc deasupra apei;
  • recipiente de transfer din plastic (noi avem un recipient transparent mai mare prin care David vede practic cum il umple cu un recipient mai mic);
  • aparat de facut baloane de sapun (noi avem un pinguin cumparat din farmacia BebeTei in care ii punem spuma de baie parfumata);
  • geluri de dus pentru bebelusi (A-Derma si Sanosan).

Daca v-a fost de ajutor acest articol nu uitati sa dati Share sau Like paginii noastre de facebook Jurnalul Copilului pentru a fi la curent cu articolele viitoare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: