Mami citeste: Mica enciclopedie HYGGE – Reteta Daneza a Fericirii


Nu cred ca e om care sa nu fi auzit macar o data ca danezii ocupa locul 1 in top cei mai fericiti oameni din lume. Ceea ce cu siguranta cred ca multi nu stiu este ca in Copenhaga exista un Institut de cercetare a Fericirii. Ati facut ochii mari? Exact ca si mine 🙂 Da, exista oameni a caror slujba este sa afle ce-i face pe oameni fericiti. Meik Wiking, autorul acestei inedite enciclopedii, are un astfel de job de vis si se ocupa cu studierea cauzelor si efectelor fericirii la oameni, cu scopul imbunatatirii calitatii vietii persoanelor din toata lumea. Va povestesc imediat care-i treaba cu hygge, dar sa va spun cum am aflat de hygge!

In preajma zilei mele de nastere, 25 martie, cineva mi-a dat o buna veste: Cristina Otel. De putina vreme aflasem de blogul Cristinei si incepusem sa-l citesc. Desi nu obisnuiesc sa particip la concursuri (nu pentru ca nu cred in sansa, ci pentru ca nu am timpul necesar), din dorinta de a aprecia munca unui blogger ca si mine, si din dorinta de a afla mai multe despre “De ce-s danezii astia mai cu mot 🙂 ” m-am inscris la concursul ei. Ea m-a ales. Asa ca tin sa ii multumesc inca o data pentru premiu: aceasta carte… cu deliciu: Mica Enciclopedie Hygge – Reteta daneza a Fericirii!

Daca va intrebati ce e “HYGGE” va spun pe scurt ce am inteles eu dupa ce am citit-o. Hygge e acel “ceva” care te binedispune, care iti aduce emotie si-ti umple sufletul de bucurie, e acel ceva care te relaxeaza si te face sa zambesti, e acel ceva care te face sa uiti de stres, greu, trist si dureros. Altfel spus, Hygge este o stare senzoriala, ce poate fi simtita in mai multe moduri. Poate fi gustat, mirosit, auzit, atins si vazut. Am putea spune ca e cel de-al saselea simt care nu te inseala niciodata si care te face sa te simti in siguranta, te face sa te simti bine in acel moment.

Este totusi greu de descris pentru ca difera pentru fiecare persoana in parte, insa in mod cert este o stare de bine pe care o poti intalni in lucruri simple. In Mica Enciclopedie Hygge vei intalni o multime de exemple de stari de bine, dar si moduri prin care poti contribui la a-ti aduce aceasta stare. Mi s-a parut extraordinar sa gasesc diverse retete: reteta de socata, de vin fiert (traditionalul vin fiert danez Gloeg), de painici rasucite (sno-broed), tocanita marinarului sau perisoare daneze in sos curry 🙂

Capitolul 1 vorbeste despre importanta luminii din incapere. Eu ma regasesc perfect si recunosc ca ma incadrez in categoria celor pentru care o lumanare parfumata aprinsa intr-un colt de camera sau langa cada plina cu apa calda aduce un confort emotional.

Mi-a placut in mod special capitolul 3 pentru ca vorbeste despre importanta lui “noi” in ceea ce inseamna fericirea.

Unii au descris locul de munca al danezului tipic ca pe unul ce s-ar inscrie in genericul de inceput al desenelor animate “Familia Flinstone”. Cum a batut de ora cinci, toata lumea a si tulit-o, inainte sa apuci sa spui “Yabba dabba doo!” oamenii cu copii pleaca de obicei, la ora patru; cei fara, la cinci. Toata lumea lasa insa biroul, se duce acasa si pregateste cina. Ca manager, evit sa imi programez intalniri care sa se incheie dupa ora patru, daca am parinti in echipa, astfel incat acestia sa isi poata lua copiii de la scoala la ora obisnuita.

In Capitolul 4 din Mica Enciclopedie Hygge gasim acel lucru care ocupa prima pozitie dintr-un sondaj realizat de echipa de cercetatori danezi, pentru a afla cu ce asociaza oamenii hygge: bauturile fierbinti. Pentru unii este cafeaua (ca si pentru mine 🙂 ), pentru altii ceaiul, ciocolata calda sau vinul fiert. Fie ca bem cafeaua in ceasca favorita de acasa, fie ca iesim in oras la o cafenea alaturi de un prieten, acea stare de bine e recunoscuta ca fiind hygge. Mi-a placut mult citatul din acest capitol “Traieste-ti viata azi ca si cum nu ar mai exista cafea maine!

Capitolul 6 vine cu o solutie minunata de a obtine rapid o stare de bine cand nevoia o cere: trusa de urgenta hygge. Ai venit obosit de la serviciu, ai racit, copilul ti-a consumat pana la ultima picatura de energie? Scoate trusa de urgenta si o sa uiti intr-o clipa de greu 🙂 Iata cam ce poate sa contina: lumanari, ciocolata de buna calitate, ceaiul preferat, cartea preferata, filmul preferat, gem, sosete din lana, scrisori, un pulover calduros, o agenda, o patura frumoasa, hartie si stilou, muzica, un album foto.

Hygge pentru tot anul” se numeste capitolul 8 si propune o selectie de idei pentru fiecare luna in parte. Cat de mult imi place aceasta idee!!! In luna iunie de exemplu autorul ne recomanda sa ne bucuram de mireasma florilor de soc si chiar ofera o reteta de socata. Ca si el e de ajuns sa miros florile de soc si sa ma simt transportata in verile copilariei cand mama ne facea mie si surorilor mele aceasta bautura racoritoare.

Concluzionand, hygge nu este despre bani. Este despre emotia pe care o traiesti cand iti imbratisezi copilul, despre bucuria pe care o simti cand vezi copacii infloriti la inceput de primavara, despre glumele cu prietenii cand joci un joc de societate, despre recunostinta cand vezi masa imbelsugata de Craciun, despre relaxarea mintii cand asculti muzica preferata, despre senzatia de bine cand picioarele ating nisipul cald, despre mirosul marii, despre ciocolata neagra si cafeaua cu lapte, despre zambetul cand te ghemuiesti pe canapea langa persoana iubita, despre sosetele de lana cu amintiri din copilarie, despre fotografii alb negru cu parinti si bunici, despre rasarit de soare si cer instelat, despre prospetimea ierbii si mirosul de vata de zahar, despre baloane colorate, despre o carte frumoasa citita sub o patura pufoasa… Continuati voi!

Multumesc tare mult Cristina pentru aceasta minunata pauza de bine

 

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: