10 idei de activitati in curtea bunicilor – PRIMAVARA


Are doi ani si adora sa stea in curtea bunicilor de la tara. Iese afara de la prima ora a diminetii si mai intra seara la lasarea intunericului. Exceptie face somnul de pranz, cand doarme frant trei ore. Pentru David, viata in curtea bunicilor de la tara este in continuare o experienta senzoriala. Pentru ca ii place sa asculte ciripitul de pasari si cantatul de cocosi, sa simta firele proapete ale ierbii cum ii gadila bland palmele, sa adune in pumnii sai mici pietre diverse si sa sfarme bulgari de pamant, sa guste din firele de ceapa si salata, sa miroasa flori si sa simta vantul cum ii mangaie parul.

In luna aprilie am stat o saptamana la bunici, inceputul lui Mai ne-a prins in acelasi cadru rustic. Asa ca timp de mai bine de doua saptamani, doua manute agile si doua picioruse zburdalnice au explorat fiecare colt de curte.

Am strans 10 idei de exercitii de viata practica, din curtea bunicilor de la tara, specifice primaverii, pe care vi le impartasesc si recomand cu drag daca aveti ocazia, pentru ca ne-au prins tare bine amandorura, lui David sa fie in actiune asa cum ii place, mie sa ma bucur de liniste si sa-l privesc.

1 Hranitul animalelor

Gainile din curtea parintilor mei au mancat din belsug iarba proaspata, porumb si grau. David a fost extrem de generos si si-a umplut manutele cu boabe de multe… prea multe ori.

2 Stransul oualor din cuibar

Pentru o omleta delicioasa nu ai nevoie decat de cateva oua proaspete. Dar parca e si mai gustoasa cand e facuta chiar din ouale luate de tine din cuibar. David garanteaza ca e asa 🙂

3 Plantat bulbi in pamant

Verioasa lui David i-a aratat cum se planteaza o floare, asa cum facuse alaturi de colegii de la gradinita in ziua respectiva. David a urmarit-o cu atentie si i-a luat exemplul. Multumim Ana!

 

4 Plantat flori in ghiveci

David a ajutat-o pe mama sa planteze un leandru alb. A primit si el un ghiveci mai mic cu o crenguta de iasomie sa repete aceeasi operatiune.

5 Udatul florilor

Adora aceasta activitate. Ar fi udat parca la nesfarsit, asa ca am improvizat o stropitoare dintr-un recipient de solutie de curatat geamurile. Asa a putut uda in voie cat a dorit plante, copaci, pisici, bunici, mamici 🙂 fara sa isi ude hainele sau incaltamintea.

6 Cules de ceapa si salata

Care e reteta pentru o salata buna?! Ceva cu mult verde si… multa dragoste, nu-i asa?

7 Strans lemne pentru foc

Ca sunt necesare incalzirii sau unui gratar in curte, stransul de lemne e o activitate care place copiilor. David isi depaseste de fiecare data propriul record la adunat si carat crengute.

8 Maturat

Nu conteaza inaltimea ci conteaza istetimea, asa-i mamicilor? 🙂

9 Adunat pietre

Mai mici sau mai mari, mai rotunde sau mai ne-rotunde, mainile lui au strans zi de zi zeci de pietre. Uneori au servit ca mancare pentru pisici, alteori doar le-a adunat si cercetat cu atentie.

10 Mersul la padure

Nu este o activitate in sine, insa cu siguranta este o experienta senzoriala extrem de puternica. Asa cum am mai scris si AICI, padurea vorbeste in o multime de moduri si iti ofera atat de usor din frumusetea si din preaplinul ei. Trebuie doar sa fii acolo, pentru a simti.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: