Puzzle-urile baietelului de doi ani


Pentru un copil mic, plin de energie, care vrea mai degraba sa exploreze decat sa analizeze, puzzle-ul este un mare test de rabdare si concentrare. M-am asteptat ca si in cazul lui David sa fie la fel, asa ca i-am luat primul puzzle bazandu-ma pe o preferinta de-a lui: formele geometrice. Asa ca primul lui puzzle a fost cel cu forme geometrice mari, din lemn frumos colorat, de la Melissa & Doug. A fost dragoste la prima… incercare. Pe cuvant 🙂

Apoi au aparut si alte puzzle-uri, unele dintre ele primite cadou, altele cumparate tot in baza pasiunilor lui. Noua ne-au fost si ne sunt de mare mare ajutor cand nu putem iesi afara din cauza frigului sau a bolii. Nu as putea spune ca stam cu orele jucandu-ne cu ele, dar cele 10 minute de concentrare ale lui si de liniste ale mele sunt tare pretioase.

Despre cat de utile sunt puzzle-urile in dezvoltarea educationala a unui copil, e aproape de la sine inteles. Punctez mai jos cateva idei pe care eu le-am retinut atunci cand alegeam un model de puzzle:

  • Dezvoltare cognitiva: in functie de modelul ales copilul isi insuseste noi cuvinte, afla lucruri noi despre un obiect, invata cifrele, alfabetul, culorile etc. Important e ca parintele sa ii vorbeasca despre ce contine puzzle-ul, sa-i puna intrebari, sa comunice. De asemenea, in functie de gradul de dificultate, copilul insuseste capacitati de gandire logica. Cum scriam mai sus David a invatat formele geometrice cu ajutorul puzzle-ul respectiv (poza mai jos) si de atunci le stie perfect.
  • Motricitate fina: e o abilitate motorie pe care copilul e bine sa si-o dezvolte de mic. Copilul invata sa prinda cu degetele o bucata mica de lemn (carton sau plastic) si sa o fixeze corect in zona specifica. Aceste exercitii de indemanare ii vor fi de ajutor mai tarziu in folosirea tacamurilor, a ustensilelor de scris, la imbracat etc. Toata joaca cu aceste bucati mici de lemn o sa vina la pachet si cu multa furie a copilului din cauza neputintei. Multa rabdare! David le-a aruncat de multe ori cand nu-i reusea, am stat langa el, l-am linistit si i-am oferit ajutorul doar atunci cand voia. Doar se spune ca rabdarea e o virtute, nu?! 🙂
  • Coordonare mana-ochi: imbunatatirea abilitatilor de indemanare se face prin multe incercari esuate. Tot acest proces contribuie la rafinarea miscarilor.
  • Indeplinirea unui obiectiv si incredere in sine: scopul unui puzzle este in principiu acela de a forma un model. Odata ce scopul e atins, reusita ii aduce copilului o mai mare incredere in fortele proprii. Vaiiii, cata bucurie am vazut in ochii lui David de fiecare data cand reusea sa termine puzzle-ul cu vehicule ❤

David are acum 2 ani si 2 luni, acestea sunt puzzle-urile noastre, pana in acest moment. Unele deja nu-i mai starnesc interesul pentru ca le-a facut de prea multe ori, altele in schimb inca sunt o provocare!

Puzzle cu masini (cu magnet)

Puzzle cu vehicule

Puzzle cu animale

Puzzle cu cifre

Puzzle joc “Imbraca ursuletii”

Puzzle cu forme geometrice

Puzzle tip carte de povesti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: