Perioada pe care o petrec acasa langa David incerc sa o fructific cat pot de mult, in fiecare zi. Timpul acesta pretios incerc sa-l fac sa conteze, pentru ca in acest proces continuu de conectare, de joaca, de invatare, de constructie emotionala, David se dezvolta cel mai mult.
Statul in casa e un bun prilej de a face jocuri de asociere, o activitate atractiva pentru copii indiferent de varsta, pentru ca ofera o serie de provocari: ii stimuleaza la nivel senzorial, le dezvolta gandirea logica, le antreneaza musculatura mainii (motricitate fina si coordonare mana-ochi), ii ajuta in imbunatatirea concentrarii, atentiei si spiritului de observatie.
Jocurile de asociere de mai jos pe care noi le-am facut mi se par potrivite pentru copiii de doi- trei ani, pentru copii mai mari puteti creste gradul de dificultate (la finalul articolului mentionez si cateva idei pe care eu vreau sa le pun in practica in viitor).
1 Joc de asociere: Din ce e format capul?
Daca nu aveti fetru sau alte materiale colorate din care sa confectionati partile fetei, puteti folosi desene decupate din reviste sau din hartie desenate chiar de voi. Eu am preluat ideea de pe Pinterest unde erau modele din hartie laminata ce puteau fi scoase la imprimanta si ulterior decupate.
2 Joc de asociere: Potriveste capacele
Acest joc nu are nevoie de nicio descriere pentru ca e super intuitiv, de aceea e indicat sa-l lasam pe copil sa se descurce fara ajutor. Doar daca devine irascibil sau solicita ajutorul, atunci e cazul sa intervenim. Pentru a creste dificultatea puneti un capac in plus care sa nu se potriveasca niciunui recipient.
3 Joc de asociere: Gaseste perechea
Aceasta idee de joc de asociere e atat de simpla pe cat se vede. Daca aveti copii mai mari ii puteti pune sa asocieze si alte piese a cate doua bucati: cercei, sosete, manusi.
4 Joc de asociere cu abtipilduri
Cu un carton simplu de la o rama foto si un set cu 300 de abtipilduri cu mijloace de transport de 3 lei (despre care am scris si aici Bradul de Craciun) i-am captat atentia lui David pentru minute bune.
5 Joc de asociere “La scoala”
Pe langa faptul ca e un joc de asociere cu elemente din fetru care le place copiilor pentru ca piesele se lipesc si dezlipesc cu usurinta, mi se pare o varianta buna de a-l pregati pe copil cu ideea de gradinita si scoala, povestindu-i in linii mari despre ce va gasi acolo: existenta unui educator, colegii, obiectele de invatamant (carti, caiete), recreatia etc.
6 Joc de asociere cu fructe
Am scris despre acest joc de asociere in articolul Jocuri de rol pentru copiii de doi ani, unde m-am folosit de cardurile Montessori de la Gama si cateva fructe care ii si plac lui David. Pentru un nivel mai complex, puteti creste numarul de obiecte sau introduce fructe noi pe care copilul nu le stie, pentru o experienta senzoriala puteti adauga fructe adevarate pe care sa le miroasa si sa le guste. In cazul nostru doar portocala a sfarsit mancata, restul e… butaforie 🙂
7 Joc de asociere cu masini
Ne-am mai jucat cu cardurile cu masini si cu mijloacele de transport sau utilaje, puteti citi in articolul Activitati Montessori pentru copiii de doi ani. Acum insa incerc sa-l stimulez pe David sa vorbeasca. Pentru ca le cunoaste si la fel si culorile, ii adresez intrebari pe baza a ceea ce i-am tot povestit.
“Unde se duce ambulanta?”
“A pital”
“Si cine e la spital?”
“Dotoiu“, raspunde el.
8 Joc de asociere cu animale
Principiul e similar cu cel cu masinile de mai sus. Aici partea frumoasa e ca isi aminteste totodata de bunici, de animalele pe care le-a vazut in curtea lor, de ouale pe care le-a luat din cuibar, de boabele pe care le-a dat la pasari etc. Scopul principal al acestor carduri Montessori este asocierea pasarilor si animalelor pe familii: puii cu gaina si cocosul, manzul cu iapa si calul, bobocii cu rata si ratoiul, catelul cu cainele si cateaua etc.
Alte jocuri de asociere
Am in minte o multime de jocuri de asociere, unele insa pentru copii mai mari, pe care sper sa le punem in practica in viitor:
- Asociere elemente in functie de anotimp (adunam laolalta elemente specifice verii si iernii pe care copilul le va diferentia);
- Asociere elemente in functie de Sarbatoare (Craciun, Paste, Haloween);
- Asociaza animalul cu zona unde locuieste (apa, padure, jungla etc);
- Asociere / diferentiere litere de cifre (puse impreuna)
- Asociere/diferentiere texturi alimentare (tipuri de paste, de cereale etc);
- Asociere/diferentiere textile (catifea, matase, lana, blana etc);
Spor la joaca!
Daca vrei sa fii la curent cu ceea ce facem, da-ne Like pe pagina de facebook! Multumim!