Simtul masurii se invata de mic


Fara conservanti. Fara coloranti. Fara potentiatori de aroma.” A trecut testul cosului de cumparaturi. Sau nu?

Odata ce se naste copilul, in creierul parintelui se activeaza un fel de radar de siguranta infantila. Orice produs care poate intra in contact cu nou-nascutul intra in malaxorul ratiunii si incepe sa fie analizat si para-analizat de catre proaspatul parinte. Copilul isi ia in primire locul sub “lupa de studiu”. Si astfel apar miile de intrebari care ajung sa tulbure bucuria momentului. Si in loc sa se concentreze asupra bucuriei si emotiilor frumoase, parintele cade in capcana intrebarilor fara raspuns, a ingrijorarilor fara fond. (Am trecut prin asa ceva, stiu cum e sa sterilizezi la nesfarsit biberoane si sa calci hainute pana faci febra musculara.)

Lucrurile par sa nu se schimbe nici cu trecerea timpului pentru multi dintre parinti. Daca-i mancare sa nu contina e-uri, daca-i prajitura sa nu aiba zahar, daca-i imbracaminte sa fie 100% din bumbac organic, daca-i jucarie musai sa fie din lemn, daca-i vaccin… nu, mai bine sa nu fie vaccin, de gadgeturi… o nu nici pomeneala.

Sunt perfect de acord cu a te informa in ceea ce priveste viata ta, dar mai ales viata copilului tau. Sunt de acord in a face alegeri corecte, sanatoase, potrivite organismului tau. Sunt de acord in a-i insufla copilului un mod de viata sanatos. Sunt de acord in a intreba si a solicita o a doua, chiar a treia parere, daca situatia o cere si exista motive intemeiate.

Insa, ceea ce observ eu in ultima perioada pare mai degraba a fanatism. Acest atasament exagerat pentru convingerea ca alimentele nu mai sunt ceea ce au fost odata, ca producatorii farmaceutici vor sa ne extermine in masa, ca in orice actiune de marketing exista si o conspiratie, mi se pare usor fortata. Sau poate mai mult… Orice lucru de vanzare fie te imbolnaveste, fie te prosteste.

Iar, in perioada sarbatorilor, isteria se amplifica mai mult ca oricand, parca totul capata dimensiuni astronomice, presa zici ca ia foc. Atentie la jucarii!!! Atentie la carnea de porc!!! Atentie la alcool! Atentie, atentie, atentie! De parca pana atunci, nu ar fi trebuit sa fim atenti!

In opinia mea, cred ca ne lipseste dramatic simtul masurii. Cumparam mai mult de cat avem nevoie, mancam mai mult decat avem nevoie, folosim din orice mai mult decat avem nevoie. Ni se pare ca o masa simpla inseamna saracie, ignoranta, cand de fapt ar trebui sa reprezinte sanatate si cumpatare.

Preferam sa folosim masina chiar si pe distante scurte, desi am putea sa mergem pe jos. Aruncam produsele demodate, ca sa facem loc produselor in noile tendinte, desi sunt in perfecta stare. Relaxare prin shopping 🙂 ! A cumpara a devenit deviza fericirii!

Manifestam admiratie pentru persoanele care isi cumpara lucruri scumpe ca si cand ar fi un semn de bunatate sau inteligenta. Incercam cu orice pret sa fim “diferiti” chiar daca asta inseamna pierderea autenticitatii.

Modul nostru de a fi este o lectie pentru copilul nostru, pentru adultul de maine. Cred ca ar trebui sa ne intereseze mai degraba mostenirea morala pe care i-o lasam, decat contul in euro sau numarul de case. Cred ca asigurarea unui viitor frumos pentru copilul nostru ar trebui sa se manifeste prin respect pentru oamenii de langa noi, pentru animale, pentru pamantul care ne hraneste, pentru aerul pe care il respiram, pentru natura care ne inconjoara!

Daca vrei sa fii la curent cu ceea ce facem, da-ne un Like pe pagina de facebook! Multumim! 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: