Ceea ce imi place enorm la educatia Montessori este respectul pe care il acorda copilului si rolului sau in lume. Copilul nu este tratat ca o fiinta neajutorata care are nevoie permanent de cineva, ci ca o persoana inteligenta care absoarbe cu o viteza fantastica tot ceea ce se intampla in jurul lui.
Acest lucru dezvaluie un adevar imperativ: copilul nu este o fiinta inerta care ne datoreaza noua tot ceea ce poate face, ca si cand ar fi un vas gol pe care noi trebuie sa-l umplem. Nu, copilul construieste adultul si nu exista om care sa nu fie creat de catre copilul care a fost candva. (Mintea absorbanta – Maria Montessori)
Cand am citit cat de importanti sunt primii doi ani ai copilului in construirea psihicului acestuia m-am bucurat enorm ca sunt langa David, deoarece atentia si grija acordata in aceasta perioada ii ajuta pe micii omuleti sa porneasca in viata cu o incredere mai mare, un echilibru mental mai bun si un caracter mai puternic.
Insa nu doar prezenta langa copil e importanta, ci si ce faci impreuna cu el. Pentru ca in cele mai multe aspecte ale vietii, copilul trebuie tratat ca un adult in miniatura si nu ca o persoana cu nevoi speciale. El trebuie lasat sa participe la activitatile care se desfasoara in jurul lui. Ce copil nu ii ia mamei din mana buretele ca sa spele el insusi, matura sau aspiratorul ca sa faca el curat, lingura sa amestece in mancare sau aluatul pentru placinta ca sa il framante in propriile maini. In spatele actiunii lui imitative, copilul invata si se pregateste pentru rolul sau in lume.
Si orice parinte stie cat de dornic este propriul copil sa participe, de la cea mai banala activitate zilnica pana la cea mai complicata. Deoarece, pentru el nu exista conceptul usor sau greu, el vrea sa incerce, sa invete cum stau lucrurile din jurul sau. Si trebuie lasat si incurajat fiindca este modul lui natural de a dobandi cunostinte.
Eu zilnic simt cat de frustrant e sa duc un lucru pana la capat in timp ce doi ochi curiosi ma urmaresc cu atentie, iar doua manute agile sunt gata gata de actiune. Iar David de cand a crescut e mai prezent ca niciodata in tot ceea ce fac. Sta cocotat langa mine pe scaunelul lui albastru de fiecare data cand spal vase, stoarce buretii, trasfera apa dintr-un pahar intr-altul, sterge praful si imi atrage atentia sa fac si eu la fel chiar daca am terminat cu mult inaintea lui, intinde rufele, trage de aspirator exact asa cum fac si eu, uda planta din ghiveci, pune produsele din supermarket in cosul de cumparaturi etc.
In afara de activitatile din rutina zilnica la care David participa alaturi de mine, incerc zi de zi sa-i creez noi oportunitati de a explora si de a invata. Am scris zilele trecute despre motricitatea fina a copilului si jocurile ajutatoare, astazi va arat ce activitati Montessori am mai incercat. Eu cred ca sunt potrivite pentru copiii de 2 ani. Insa, merita incercate si daca picii vostri sunt mai mici sau mai mari.
De asemenea, ceea ce imi place mult la aceste activitati montessori este ca in spatele unui joc aparent banal sta ascuns un beneficiu pentru dezvoltarea copilului: motricitate, concentrare, logica, creativitate etc.
Inele din lemn pentru draperie
Ratacite intr-un colt din debara, am dat peste ele in cautarea bradului de Craciun. Chiar nu ma asteptam sa ii placa asa de tare lui David. Le-a pus pe siret, le-a pus constiincios pe toate pe suportul pentru rola de hartie, dupa care mi-a venit ideea sa ii creez o cutie pusculita pentru ca am vazut cat de preocupat a fost in introducerea monedelor in pusculita adevarata cu ceva zile in urma.
Asocierea obiectelor – cardurile cu animale si masini
O mare parte dintre cardurile noastre cu animale sunt tocite, rupte, muscate. Le avem de ceva timp, cunoaste o serie de animale, bucuria pentru mine a fost ca a stiut sa le si asocieze. YEEEE! Leul face exceptie, si l-a dorit musai pe masa 🙂 Despre masini, ce sa zic… big love!
Asocierea culorilor
Cu aceasta activitate nu am avut mare succes desi i-am indicat ce vreau sa faca. A fost mai interesat de dopurile din borcan, decat de celelalte piese. Mai incercam.
Trenuletul din lemn cu forme geometrice
L-am gasit intamplator intr-un magazin cu produse traditionale secuiesti din zona unde locuim si l-a ales singur de pe raftul cu jucarii de lemn. Eram ferm convinsa ca el va fi castigatorul pentru ca e mare fan forme geometrice. As fi vrut sa luam un tren din lemn simplu ce putea fi pictat acasa, daca David ar fi fost mai mare.


Pingback: Bradul de Craciun: 3 activitati pentru copiii de doi ani | Jurnalul Copilului
Pingback: Jocuri de asociere pentru copii: 8 idei puse in practica | Jurnalul Copilului
Pingback: Copilul si desenele animate, un compromis necesar pentru noi | Jurnalul Copilului