Unul dintre aspectele pe care medicul pediatru l-a urmarit la David in timpul consultului medical periodic pana la varsta de 1 an a fost motricitatea. Dezvoltarea motrica sau motorie a copilului este un aspect important deoarece ofera indicii pretioase despre sanatatea bebelusului. Aceasta abilitate ce tine de precizia miscarilor este impartita in doua categorii: motricitate fina (indemanare – manevrat obiecte, folosirea tacamurilor, scris, desenat, imbracat etc) si motricitatea grosiera (rostogolit, catarat, alergat etc).
Cand am inceput sa citesc despre educatia Montessori am gasit si o multime de recomandari de activitati ce imbunatatesc capacitatea motorie a copiilor (printre care si binecunoscutele transferuri montessori care ii ajuta pe copii sa invete mai usor sa scrie). Pe pinterest.com de exemplu la o simpla cautare gasesti sute de exemple de activitati de acest gen.
Din prima luna de viata si pana in jurul varstei de 4-5 ani copilul dobandeste permanent noi abilitati motorii. E important ca parintele sa fie atent la ritmul de dezvoltare al copilului pentru a sesiza o eventuala problema de sanatate, insa la fel de important este sa-l stimuleze sa-si dezvolte aceste abilitati.
Cum vremea de afara nu ne mai permite sa colindam prea mult, m-am gandit ca aceste activitati ce imbunatatesc motricitatea fina sunt o varianta excelenta de a petrece timpul cu David intr-un mod util si distractiv. David are cateva jucarii preferate perfecte pentru imbunatatirea indemanarii, insa la fel de mult ii plac activitatile cu obiecte de prin casa.
Iata ce activitati senzoriale si de motricitate fina am pus noi in practica:
Puzzle-uri
Adora formele geometrice, le stie perfect, le recunoaste oriunde prin casa, pe afara, in carti, pe ambalaje, cred ca le si viseaza 🙂
Cutia cu forme geometrice
Jocuri de indemanare
Transferurile montessori
De cand David a inceput atelierul de explorare senzoriala, adica de mai bine de 2 luni, aproape in fiecare zi timp de 15-20 de minute se joaca cu cutia cu paste sau seminte. Scopul activitatilor de transfer este de a-l ajuta pe copil sa invete sa tina corect, cu trei degete, instrumentul de scris (pensa tridigitala).
Paharul cu paie si culori
Ii place mult aceasta activitate, pentru ca numeste culorile pe care le introduce in pahar. Pentru diversitate, creioanele colorate le inlocuim cu paie de suc.
Tava de copt cu elastice
Nu canta mai mult de 1 minut la “chitara” improvizata, dar mai distractiv i se pare sa strecoare si sa scoata masinute prin “panza de paianjen” a lui Spiderman.
Lego
Construirea cu piese lego este una dintre activitatile preferate, asa ca seara de seara companion ii este tatal lui. Spre marea lui incantare, in mall-ul unde ne facem de obicei cumparaturile, a fost o zona de joaca cu lego pentru copii. A fost amuzant de concentrat 🙂
Alte activitati despre care am citit ca sunt eficiente si pe care David le practica zi de zi sunt: storsul buretilor (la baia de seara si in chiuveta alaturi de mine cand spalam vase), transferul apei dintr-un recipient intr-altul (in acelasi context ca si storsul buretilor), folosirea unei maturi de mici dimensiuni.
Pingback: Bradul de Craciun: 3 activitati pentru copiii de doi ani | Jurnalul Copilului
Pingback: Jocuri de asociere pentru copii: 8 idei puse in practica | Jurnalul Copilului