“Tatiiii coaieee!” Ii tot striga David aseara sotului meu. Mirat, se uita la mine zambind neintelegand totusi ce vrea sa-i spuna baiatul lui. I-am tradus eu imediat cat sa nu se simta luat peste picior 🙂 “Culoare! Vrea sa il intrebi ce culori au piesele de lego si el sa iti raspunda!” De cand a inceput David sa vorbeasca, am parte zilnic de o portie de ras.
Parintii care au trecut de aceasta etapa stiu bine cat de seriosi si determinati sunt copiii sa pronunte si cat de amuzante sunt rezultatele stradaniei lor lingvistice. Dupa varsta de 1 an si jumatate copiii invata zilnic cuvinte noi. Si imita. Si repeta. Si le turuie guritele pe o limba greu recognoscibila.
In cazul lui David, pronuntia ii da mari batai de cap. Dar, baiatul meu de aproape 1 an si 10 luni persevereaza. Foloseste o serie de cuvinte pe care le pronunta clar: mama, mami, tata, tati, mamaie, tataie, baie, apa, caca, pipi, ou, bebe, bibi, copii, copiii, cazi, taie, oaie, unu, doi, cinci, gol, lego, oval, capul, hai, geaca etc. In general, cuvinte scurte si care nu il contin pe “R”.
In rest, totul e stalcit, incalcit, rasucit 🙂 Ca amintire peste ani, scriu cele mai simpatice cuvinte pronuntate de el, cele care imi aduc zilnic zambetul pe buze:
David = Dadi (un fel de “tati”)
tăticu = ticucu
mămica = micaca
Ana = Aua
casă = cacă
tablou = babou
bravo = babo
culoare = coaie
castane = cacane
cotorul (de mar) = cotoiu
culcare = cucaie
pizza = pipa sau pita
paste = pape
fotbal = bobal
tare = taiee
moale = moaie
ploaie = poaie
suzeta = nie-nie
masina= baie
ciocolata = caco
Fulger MQueen (masina preferata) = cochin
mască (masca mea pentru ten) = cabă
Paco (catelul verisoarelor si noua lui jucarie catel) = Papo
papuc = papui
mere = meie
cobeica = un cavant caruia nu ii stiu inca sensul