Bebelusii nu vin cu instructiuni de folosire 🙂 Ei vin invaluiti intr-o aura de iubire care te molipseste de la prima vedere, prima imbratisare, primul sarut. Dar, asa mici si adorabili, au nevoie de multa multa ingrijire. Slava Domnului traim intr-o perioada in care exista o multime de produse menite sa ne usureze munca.
Doua persoane foarte dragi urmeaza sa devina mamici, asa ca mi-am propus si le-am promis o lista cu produsele necesare unui nou nascut bazandu-ma pe experienta mea si a lui David de pana acum.
Pentru ca primele zile petrecute acasa sa fie cat mai linistite, pentru ca proaspatul tata emotionat sa nu alerge prin magazine cu telefonul in mana, consider ca e important sa se achizitioneze din timp produsele importante pentru un bebelus din prima zi de viata.
O sa trec direct la subiect pentru ca articolul este lung, insa sper din suflet ca si folositor, si o sa enumar in prima instanta cele 3 produse de care are nevoie un nou-nascut din prima zi de viata. Mai apoi o sa continuui cu produsele utile oricarui bebelus de cand ajunge acasa si parerea personala pe baza experientei noastre. (Nu este un material publicitar la fel cum nu este un material menit sa denigreze o firma sau un produs.)
1 Imbracamintea
Indiferent de anotimp, bebelusul are in primul rand nevoie de haine. Costumase, pe scurt. Mai subtiri daca este vara insa in niciun caz foarte groase daca este iarna. Pentru ca bebelusii transpira foarte foarte usor si riscul de a face iritatie de la caldura este foarte mare.
Nu cumparati mai mult de 6-7 costumase inainte de a naste. Uitati-va cu atentie la eticheta produsului si vedeti recomandarile pentru varsta si lungime. Pentru ca sunt costumase pentru prematuri de 46-47 de cm sau pentru bebelusi de 0 luni de 50 -51 cm. Exista insa multi bebelusi care depasesc aceste referinte si se nasc cu greutate si lungime peste medie ceea ce poate face ca produsele cumparate de voi sa fie mici 🙂
In cazul lui David, cele mai bune costumase s-au dovedit a fi cele cu capse pentru ca se puteau dezbraca / imbraca foarte usor. In plus fiind costumase intregi aveau atat “manusi” atasate, cat si “sosete”. In cazul in care optati pentru costumase tip bluza si pantaloni, nu uitati de manusi si sosete! Majoritatea bebelusilor se nasc cu unghii si se pot zgaria foarte usor. Noi am avut parte de aceasta “surpriza neplacuta” inca din prima zi ajunsi acasa.
Nu i-am pus caciula / fes niciodata in interiorul casei desi l-am nascut la inceputul lui februarie. Nici nu consider ca este necesar atat timp cat temperatura din camera este cea optima 24 grade C.
De asemenea, o caciula si o salopeta mai groase sunt necesare pentru bebelusii nascuti in sezonul rece atunci cand plecati din maternitate si bineinteles pentru plimbarile zilnice.
In acest articol gasiti recomandarile pe care le-am primit eu de la medicul pediatru!
2 Scutece
La fel ca si in cazul hainelor, bebe are nevoie de scutece de la bun inceput. Noi am folosit in prima faza Pampers Premium Care 2-5 kg New Born, pentru ca David a cantarit la nastere 3,3 kg. Dupa doua trei luni am optat pentru Pampers Active Baby Dry – dupa parerea mea la fel de ok ca si cea premium. Nu am renuntat deloc la aceasta firma (stiam de scutecele lavabile de la o prietena) deoarece David nu a facut niciodata iritatie de scutec. Pentru ca am fost intrebata de cate scutece are nevoie un bebelus, scriu si acest detaliu. In primele 2-3 luni, l-am schimbat pe David inainte de fiecare masa, asta insemna la fiecare 3 -4 ore, zi – noapte. Numarul scade simtitor dupa primele 3 luni.
In aceeasi categorie includ si alezele (paturicile de schimbat) extrem de utile! Daca vreti sa faceti economie e bine de stiut ca exista si paturi de schimbat lavabile. Noi am gasit paturele de schimbat lavabile foarte bune la magazinul Jumbo.
3 Crema impotriva iritatiilor de scutec
Desi cunosc mamici care nu folosesc deloc acest tip de produs decat ocazional, eu cred ca este bine de folosit (intr-o cantitate foarte mica) de la bun inceput, mergand pe ideea ca este mai bine sa previi decat sa tratezi. Chiar inainte de a naste, citisem mult pe acest subiect, in primul rand pentru ca baietelul uneia dintre prietenele mele se confruntase cu o iritatie de scutec foarte grava.
Eu am asteptat in schimb sa aflu recomandarile medicului neonatolog din spital. In spital, crema impotriva iritatiilor de scutec folosita in cazul lui David a fost Mustela ceea ce m-a determinat si pe mine sa o achizitionez ulterior si pentru acasa. Pentru ca din familie primisem recomandari bune despre crema importiva iritatiilor de scutec Bepanthen, am achizionat-o si pe aceasta. Dar pentru ca mie imi da senzatia unui medicament (mirosul…consistenta… nu stiu), i-am dat lui David cu Bepanthen ocazional, ca de exemplu cand am observat mici semne de inrosire, in momentul introducerii marului si ulterior a rosiei in alimentatia lui.
Insa, produsul pe care il folosesc de cand David avea 6-7 luni si pana in prezent (1 an si 7 luni) este crema impotriva iritatiilor de scutec Weleda de galbenele. Am primit-o cadou, am testat-o si la ea am ramas de mai bine de 1 an.
ALTE PRODUSE NECESARE CAND BEBE AJUNGE ACASA
Biberoane si sterilizator
Atat in cazul bebelusilor alaptati cat si in cazul celor hraniti cu lapte praf, biberoanele sunt necesare. Nu intru in subiectul alaptatului care este dorit inainte de toate. Ceea ce va pot spune despre biberoane este ca am folosit multe!!!
Initial am inceput cu biberoanele anticolici de plastic Tomme Tippee, cu senzor de temperatura. Foarte bune. Am avut si 2-3 biberoane de plastic de la Avent, care mi s-au parut ok. Dupa sase luni de folosire si sterilizare intensa 🙂 le-am schimbat cu biberoane de sticla, de la mai multe firme: Baby Nova, dBbRemond etc. Probleme aparute: erau prea lungi si nu incapeau in pozitie verticala in sterilizator, fiind prea lungi se spalau greu pentru ca peria fie era prea groasa, fie prea scurta, nu am gasit tetine pentru lunile 6+. Am revenit la Tomme Tippee – biberoane de sticla – care mi se par excelente, chiar daca au un pret mai ridicat!
Noi avem un sterilzator Sun Wave Pharma pe care il recomand cu mare incredere.
In acest articol gasiti recomandarile medicului nostru pediatru cu privire la alimentatia bebelusului (colicii / regurgitatiile) si igiena.
Bavetici
Daca e biberon cu lapte e musai si bavetica. In plus, in primele luni sugarul regurgiteaza aproape la fiecare masa. Cu cat mai multe cu atat mai bine si dintr-un material cat mai moale. Tot de la magazinul Jumbo am gasit un fel de prosopele care se pun pe umar dupa ce bebe a mancat.
Sampon si gel de dus
La fel ca si in cazul cremei impotriva eritemului fesier, am achizionat produsul de spalat recomandat in maternitate: Gelul 2-1 de la Sanosan. Ne-a placut. Ulterior, am folosit de cateva ori gelul de dus de la Bepanthen care nu mi-a placut din cauza mirosului.
Pentru ca David s-a nascut iarna, iar pielea lui incepuse usor sa se usuce, medicul pediatru mi-a recomandat Gelul Moussant de la A-Derma. Acesta este produsul de care ma declar foarte multumita si pe care il folosim si in prezent.
Ulei de masaj / Crema de masaj
Se spune ca bebelusilor le place masajul. Lui David nu prea, desi eu am “insistat” 🙂 Pana in jurul varstei de 7-8 luni am alternat uleiul de masaj Mustela (care are un miros foarte placut de lavanda) si crema hidratanta Exomega Defi de la A-Derma recomandata de catre medicul pediatru.
Cadita
David face baie si acum in aceeasi cada de cand l-am nascut, cada pe care o avem de la verisoarele lui mai mari. Este o cada de la firma Baby OK cu termometru de apa incorporat. Desi am stabilit temperatura apei bazandu-ma pe acest termometru, am testat-o intotdeauna si cu cotul. Pana sa invete sa stea in fund, am folosit o pernuta din burete special creata pentru cada bebelusilor.
Prosoape
4 prosoape sunt suficiente, de preferat dintr-un material cat mai moale ca sa nu irite pielea fina a bebelusului, si sa absoarba bine apa.
Ser fiziologic / Spirt/ Comprese Sterile
Bontul ombilical cade in general in maximum doua saptamani de la nastere. In cazul lui David a cazut in ziua a zecea. In fiecare zi, la fiecare schimbare de scutec, se tamponeaza cu putin spirt. Nu va fie teama, bebelusul nu simte nicio durere! De asemenea, rutina zilnica de ingrijire a fetei trebuie sa includa curatarea ochilor si a nasului cu ser fiziologic. Ochii se sterg cu o compresa sterila imbibata in ser fiziologic, dinspre coltul exterior spre cel interior.
Patutul bebelusului
Patut din lemn sau patut din plastic, neaparat trebuie sa aiba o masa de infasat, mai ales daca mama a nascut prin cezariana. Pe mine m-a ajutat mult in primele 5-6 luni. Noi am optat pentru varianta din plastic / material textil de la Hauck pe care l-am achizionat de pe emag.ro. A avut nevoie de o saltea suplimentara!!! Acum sunt de parere ca locul copilului nou-nascut este langa mama lui si nu intr-un pat separat. Il consider util insa pentru somnul de peste zi sau in momentele cand mama are nevoie de odihna sau se ocupa de treburile casnice.
Ca orice pat si patutul lui bebe are nevoie de cearsafuri. Noua ne-au fost de ajuns 4. Pe 3 dintre ele le-am confectionat eu. Poti citi aici cum.
Dulapiorul bebelusului
Noi am achizionat o comoda cu 4 sertare, de la Ikea. A fost suficient de incapatoare pentru primul an, acum in schimb este cazul sa trecem la un dulap mai mare 🙂
Paturi, paturele, paturici 🙂
Bebelusul nu trebuie invelit sub nicio forma in primele luni, pentru ca exista riscul de sufocare. Si nu, nu ii va fi frig, daca in camera aveti o temperatura de 24 grade C. Insa, paturelele sunt utile atunci cand mergeti la plimbare (in carucior) sau in vizita sau vreti sa-l puneti intr-un alt loc in afara de patutul lui. Eu am considerat-o ca o masura de igiena in primele luni de viata.
Eu am mai folosit: detergent si balsam pentru bebelusi, detergent special pentru spalarea biberoanelor (pompa de mult, suzete), solutie fara alcool pentru spalarea jucariilor (am folosit-o si pentru a sterge patutul sau dulapiorul).
Sa aveti copii sanatosi si voiosi!
Gasiti mai jos cateva articole despre ingrijirea nou-nascutului, din experienta mea cu David:
Pregatiri pentru venirea bebelusului
Produsele necesare unui bebelus: ce ne ajuta pe noi
Ingrijirea nou-nascutului: sfatul medicului versus experienta proprie (partea I)
Ingrijirea nou-nascutului: sfatul medicului versus experienta proprie (partea II)
Pingback: Pregatiri pentru venirea bebelusului | Jurnalul Copilului