Later Edit septembrie 2017: Am ajuns in punctul in care David nu mai poarta scutec si face la olita. Am scris aici despre varsta la care a fost pregatit sa invete sa foloseasca olita, despre problemele intampinate dar si despre cum am ajuns sa renunte la pampers.
Marturisesc ca nu ma asteptam sa citesc aceasta carte, daramite sa o mai si cumpar. Dar, uite ca am facut-o. De ce nu? Pentru ca nu cred deloc in retete minune de genul “Cum sa slabesti in x zile” “Cum sa ai un abdomen plat in x zile” “Cum sa-ti intalnesti iubirea in x zile” etc.
Cartea Invata-l sa faca la olita in 7 zile am cumparat-o online. Motivul pentru care am achizitionat-o a fost acela ca autoarea este cotata ca fiind “Cea mai bine vanduta autoare britanica de carti destinate ingrijirii copiilor”. Asa ca i-am acordat o sansa. Plus ca tare mult ma framanta un lucru: varsta potrivita la care ar trebui sa incep sa-l dezvat pe David de scutec.
Sunt sigura ca si voua v-au spus parintii sau prietenii ca inca de la 8-9 luni “e bine” sa incepi formarea deprinderii de a folosi olita. Asa ca pe la aceasta varsta i-am cumparat si eu o olita lui David. Am cautat un model cu un design cat mai atractiv, care sa-l determine “se se imprieteneasca” mai usor 🙂 Reactia lui nu a fost deloc una placuta.
Asa ca primul lucru care m-a interesat la aceasta carte a fost sa aflu raspunsul la intrebarea care “Care este varsta potrivita pentru a-l obisnui pe copil sa foloseasca olita?”. Cum pe internet gasesti o multime de informatii dispersate, iar eu nu am prea mult timp sa caut, aveam nevoie de o carte unde sa gasesc toate informatiile comasate, plus nevoia de a fi certificate de catre un specialist. Gina Ford este una dintre cele mai cunoscute autoare de carti despre ingrijirea copilului din Martea Britanie. A lucrat in toata lumea cu sute de familii din diferite medii sociale. Daily Mail a desemnat-o ca fiind una dintre cele mai influente femei din domeniul sanatatii din Marea Britanie, iar cartile sale sunt considerate un ajutor esential pentru mii de mamici.
Asadar, pana sa implineasca David 1 an, am intrat intr-una dintre librariile online, de unde obisnuiesc sa cumpar carti cand nu ajung intr-o librarie traditionala, si am dat peste aceasta carte. Argumente pro: pret mic, pagini putine, autor celebru recunoscut.
Bineinteles ca exista si un revers al medaliei in toata aceasta poveste. Exista sfaturi cu care eu personal nu sunt deloc de acord. Dar, in definitiv, am aflat raspunsurile de care aveam nevoie!
Care este varsta potrivita pentru a invata copilul sa foloseasca olita?
O sa citez din carte pasajul unde autoarea surprinde corect dupa parerea mea momentul potrivit de a incepe formarea deprinderii de a folosi olita: “Chiar daca bebelusii sunt diferiti, din experienta mea de lucru cu sute de mame si copii, majoritatea micutilor sunt gata sa invete sa mearga la olita intre 1 an si sase luni si 2 ani. Inainte de 1 an si sase luni, muschii copiilor nu sunt suficienti de dezvoltati pentru a face posibil controlul vezicii. Chiar daca am auzit cu totii povestile mamelor, matusilor si bunicilor noastre despre cum, pe vremea lor, copilul se obisnuia la olita pana intr-un an, in realitate, mama era cea care invata cand trebuie sa-l puna pe olita.”
De asemenea, Gina Ford recomanda parintilor sa urmareasca semnele care pot indica faptul ca micutul este pregatit sa invete sa foloseasca olita:
- are peste 1 an si 6 luni;
- de cele mai multe ori are scutecul uscat cand se trezeste dupa somnul de dupa-amiaza sau dupa cateva ore de la ultima schimbare (acesta poate sa indice ca a dobandit un oarecare control asupra vezicii urinare);
- stie cand face treaba mare (devine linistit, se concentreaza sau arata cu degetul catre scutec si spune “pipi” sau “caca” atunci cand a facut);
- intelege si urmeaza indicatii simple de genul “adu-mi mingea rosie” sau “pune jucaria in cutia aceea”;
- intelege ce inseamna sa iti dai jos sau sa iti ridici pantalonii si e dornic sa faca si el asta de unul singur;
- poate arata spre diferite parti ale corpului atunci cand este intrebat “Unde este buricul tau?” “Unde este nasul tau?”;
- are capacitatea de a sta linistit, de a-si face de lucru sau de a se concentra timp de 5-10 minute asupra unei jucarii sau carti.
In cazul in care copilul nu manifesta semnele de mai sus, autoarea nu recomanda inceperea acestei etape. Recomandarile oferite in carte sunt intr-adevar utile si explicate in mare parte si prin studiile de caz prezentate dupa fiecare capitol. De exemplu, in capitolul despre pregatirea copilului si familiarizarea cu olita, Gina Ford explica de ce trebuie sa le exemplificam diferenta dintre uscat si ud, respectiv murdar/ud si curat/uscat; cum trebuie sa le vorbim despre olita, locul si momentul potrivit pentru a incepe invatarea acestei noi deprinderi.
“Majoritatea specialistilor recomanda parintilor sa inceapa sa-l invete pe copil sa faca la olita in timpul verii, cand isi poate petrece mare din timp fara pantaloni. In ceea ce ma priveste, nu-mi amintesc sa fi invatat vreodata un copil in acest mod, deoarece eu vad acest proces ca o renuntare la scutece in favoarea pantalonilor. Din punctul meu de vedere, intregul concept de a-l invata sa faca la olita se refera la capacitatea copilului de a face diferenta dintre ud si uscat, iar acest lucru se intampla mult mai usor daca poarta pantaloni. De asemenea, conteaza si fapul ca in cazul accidentelor din casa, urina este absorbita in mare parte de pantaloni nu de covor.”
Cele 7 zile ale programului cuprind informatii despre cum sa tratam accidentele (pentru ca fara indoiala vor exista), cum e bine sa procedam cand plecam de acasa sau pe durata somnului, cum sa determinam un copil incapatanat sa ne asculte, ce trebuie sa intelegem si implicit sa facem cand copilul da semne de regres dupa cateva zile de evolutie.
“Chiar daca au invatat sa faca la olita, toti copiii vor continua sa mai aiba accidente din cand in cand. cel mai important este sa ramaneti calmi si consecventi si sa nu cedati impulsului de a reveni la scutece dupa cateva zile mai grele. Cateodata copilul poate regresa, dupa ce a ramas uscat luni la rand. Acest lucru se intampla adesea atunci cand vine pe lume un fratior sau o surioara, cand incepe sa se joace in grup sau in urma unor evenimente emotionale. Daca regreseaza brusc si vi se pare mai refractar sau devine mai solicitant, manifestand comportamente agresive, neobisnuite pentru el, regresul este probabil de natura psihologica. Daca se poarta normal, este bine sa faceti o vizita la medic ca sa excludeti posibilitatea unei infectii urinare.”
Pe scurt este o carte foarte usor de parcurs, cu informatii succinte, in cuvinte deloc pretentioase, cu exemple din experienta autoarei.
In schimb, exista o parte cu care nu sunt deloc de acord: sistemul de recompensare a copilului – oferirea de stelute si dulciuri pentru a-l incuraja si determina sa coopereze. Eu cred ca, indiferent ca va invata sa foloseasca olita mai tarziu, chiar si dupa trei ani, acest proces trebuie sa decurga natural, fara sa fie recompensat sau pedepsit. Implicatiile psihologice negative in urma recompensarii cu dulciuri, atunci cand copilul face ceea ce parinte considera ca fiind bine, mi se par colosale mai tarziu in viata de adult.
In ceea ce ma priveste, adica pe David 🙂 , am ales sa urmez indicatiile autoarei, si sa reincep invatarea deprinderii de a folosi olita peste 3 luni, cand el va implini 1 an si 6 luni. Deja am inceput sa observ ca are nopti in care scutecul ramane uscat pe o perioada de cateva ore sau pe durata somnului de dupa-amiaza. Insa, nu e un lucru format pe deplin. In ceea ce priveste cooperarea, depinde foarte mult de starea lui, pentru ca de asemenea are zile cand respecta ceea ce il rog si perioade cand totul se transforma intr-o negociere dura. Chiar daca intelege extrem de multe din jurul lui (stie unde este baia, isi cunoaste jucariile, isi aduce pantofii daca ii spun ca mergem la plimbare etc) sunt rare momentele cand se concentreaza 10 minute asupra unui lucru.
Voi scrie un nou articol dupa implinirea acestei varste si despre cum au functionat sfaturile autoarei in cazul nostru 🙂