Vaccinul ROR de la 1 an – cum a reactionat David


vaccin 12 luni

Au trecut exact doua saptamani de cand David a fost vaccinat impotriva rubeolei, oreionului si rujeolei. M-am gandit sa impartasesc tuturor parintilor care urmeaza sa isi vaccineze copilul experienta noastra legata de acest vaccin atat de controversat, asa cum am facut si la vaccinul hexacima de la 11 luni.

De la bun inceput va spun ca eu am ales sa ii fac vaccinurile incluse in schema nationala de vaccinare, pentru ca inima mea de mama imi spune ca asa procedez corect pentru sanatatea lui David. Mintea mea, care a auzit si citit multe, m-a facut sa am indoieli, sa caut informatii, sa citesc despre eventualele riscuri la care poate fi supus David. Asa am decis sa nu ii facem niciun vaccin optional, desi nu sunt foarte convinsa ca am procedat corect. Dar este o alta discutie.

Este imposibil sa ajungi la o concluzie certa, din moment ce gasesti extrem de multe informatii contradictorii. Insa, sunt convinsa ca intotdeauna va fi asa. Mintea noastra este creata astfel incat sa puna la indoiala orice, sa cerceteze, sa afle raspunsuri.

Mintea mea de parinte a decis ca in aceasta situatie sa dea crezare specialistilor in domeniul imunologiei si epidemiologiei. Nu am cum sa ma apuc de studiat aceste domenii, si nici nu imi doresc, atata vreme cat sunt oameni care au facut si fac asta toata viata. Nu pot sa ma incred in doua trei articole antivaccinare, uneori menite sa agite spiritele, menite sa faca publicitate negativa. Nu cred intr-o conspiratie menita sa ne decimeze in masa. Dar, inteleg ca si companiile farmaceutice au un interes financiar. Asa cum il au si producatorii de lactate, imbracaminte, cosmetice sau electronice.

Cu un lucru as putea spune ca nu sunt de acord: vaccinarea la nivel de masa si lipsa de informare din partea autoritatilor. Mai precis, consider ca vaccinarea ar trebui sa fie individualizata. Copilului cand se naste ar trebui sa i se faca analize si in functie de rezultatul acestora si evolutia lui in primele luni de viata, medicul pediatru sa stabileasca perioada si schema optima de vaccinare.

Pentru ca e un subiect mult prea discutabil o sa ma opresc aici cu expunerea punctului meu de vedere si o sa va spun cum a reactionat David in urma vaccinului ROR.

Cum a reactionat David dupa vaccinul ROR

David a fost vaccinat impotriva rubeolei, oreionului, rujeolei  la varsta de 1 an 1 luni si doua saptamani. Ca si in cazul vaccinurilor hexacima de la 2, 4 si 11 luni, vaccinul a fost efectuat gratuit in cadrul cabinetului medicului pediatru, unde este inscris.

Dupa ce i s-a facut un consult general (greutate, inaltime, fontanela etc), si a fost controlat in gurita pentru a vedea daca este racit, medicul pediatru i-a facut vaccinul ROR in umarul drept. Spre deosebire de celelalte 3 vaccinuri unde a trebuit sa ii pun compresa cu gheata, in acest caz nu am mai primit aceleasi indicatii, deoarece, conform medicului, nu exista riscul inflamarii sau formarii unui nodul in locul injectat. Am primit aceleasi recomandari in caz de febra si precizarea ca in ziua 5 – 6 ii pot aparea mici bubite pe piept, dar ca nu trebuie sa ma ingrijorez pentru ca vor disparea de la sine.

Pana in acest moment, David nu a avut nicio reactie, manifestare, simptom care sa ma duca cu gandul la vreun efect al vaccinului. Temperatura corpului i-a crescut putin in primele zile, insa nu a depasit niciodata 38 grade Celsius. Doar in ziua 10 am remarcat brusc o crestere a temperaturii – 38,6 grade, insa i-a scazut dupa o doza de ibuprofen. Nu i-a aparut nicio bubita. Nu am observat vreo schimbare in comportamentul lui, ceva diferit fata de modul in care se comporta de obicei.

Daca vrei sa fii la curent cu ceea ce facem, da-ne Like pe pagina de facebook! Multumim! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: