De ce nu roz pentru baieti si bleu pentru fete?


roz sau bleu

Am citit astazi un articol despre alegerea culorilor roz si bleu la copii, care m-a facut sa ma gandesc… la cat de usor ne conformam conventiilor sociale si culturale… la cat de usor ne lasam influentati de reclamele publicitare… la cat de repede ne incredem in valori fara substanta doar pentru ca sunt mediatizate excesiv sau pentru ca o “autoritate” in domeniu le promoveaza.

Cu ocazia acestui articol mi-am amintit de magazinele pentru copii unde raionul cu haine pentru fetite este mult mai mare decat cel pentru baieti. In timp ce pentru fetite gasesti o multime de lucruri vesele si colorate, la baieti hainutele sunt in general mohorate: mult albastru si mult gri. Inteleg oarecum ca barbatii nu acorda o asa importanta hainelor precum femeile, dar ce-au avut producatorii de haine cu baietii?! Sau poate trebuie sa-i indoctrinam de mici ca ei TREBUIE sa fie puternici, neinfricati si… ca moda e o treaba pentru fete?!

In fine, nu despre standurile cu haine pentru copii vreau sa vorbesc, pentru ca din fericire traim intr-o perioada in care exista slava Domnului o mare varietate de produse, ci despre faptul ca ne lasam manipulati de reclamele publicitare si cumparam fara a avea nevoie.

Revenind la articolul despre alegerea culorilor la bebelusi, ati observat ca in ziua de azi este foarte usor sa deosebesti un baietel de o fetita 🙂 Fetita e din cap pana in picioare roz bombon, baieteii – bleu ciel. Jucariile, piesele de mobilier, invitatiile de botez si multe alte accesorii pentru copii ne indica faptul ca rozul este destinat fetitelor, iar bleu e pentru baieti. Parintii au ajuns sa creada ca aceasta predilectie pentru cele doua culori este innascuta. Insa, in realitate totul e doar o chestiune de marketing.

In articolul de care aminteam mai sus, de pe livescience.com, se spune ca rozul a inceput sa fie atribuit fetelor abia pe la sfarsitul secolul 19, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Pana atunci lucrurile stateau exact invers. Producatorii de haine pentru copii, de la acea vreme, au acceptat la nivel general regula: roz pentru baieti si bleu pentru fete. Motivul a fost acela ca roz este o culoare mai puternica si mai vibranta, ceea ce o face potrivita pentru baieti, in timp ce bleu este mai delicata asemenea laturii feminine.

Gandindu-ma tocmai la acest lucru imi dau seama ca adoptam idei, tendinte si acceptam conventii doar pentru asa ni s-a transmis de-a lungul timpului. Ca multi dintre noi ne uitam ciudat sau criticam dur persoanele care adopta tinute nonconformiste, care indraznesc sa poarte altceva decat moda “impune” subliminal prin reclamele din media si magazine. Ca ne lasam manipulati atat de usor de publicitate si am ajuns o societate de consum, o societate dresata in masa sa cumpere si sa tot cumpere, o societate in care brandul pantofilor sau al gentii conteaza mai mult decat nivelul IQ-ului.

Ce simt eu ca trebuie facut? Ca trebuie sa discernem putin mai mult inainte de a lua o informatie drept “litera de lege” si ca trebuie sa judecam mai putin oamenii “altfel” pentru ca de cele mai multe ori dintre ei rasar inovatorii, cei care ajung sa schimbe lumea!

Am citit un banc tare amuzant care se potriveste cu tema discutiei 🙂

La maternitate, doi nou-nascuti, culcati in acelasi patut stau de vorba. Unul il intreaba pe celalalt:

– Tu ce esti, fetita sau baiat?

– Sunt fetita. Dar tu?

– Eu sunt baiat!

– Nuuu cred!

– Ba da, sunt baiat, daca-ti spun!

– Da’ nu te cred!

– Bine, asteapta sa iasa asistenta din camera. O sa ridic patura si o sa-ti arat.

La un moment dat, asistenta iese.

– Asa, acum sa-ti dovedesc ca sunt băiat. 

Si ridica paturica.

– Vezi? Ti-am spus ca sunt baiat! Vezi ca am botosei albastri 🙂 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: