Strabismul la bebelusi: cu ochisorii jucausi la control


20160215_152145

Am auzit la un moment dat o mamica spunand: “Sughitul, stranutul si strabismul sunt normale la bebelusi!” 🙂 Chiar daca exista un adevar in ceea ce a zis, controlul oftalmologic este necesar atunci cand observam ceva in neregula cu ochii bebelusului, pentru ca un medic specialist sa puna un diagnostic timpuriu, cand se pot preveni foarte multe afectiuni oculare, sau sa ne asigure ca nu exista niciun motiv de ingrijorare.
De curand (mai precis cu o saptamana inainte ca David sa implineasca un an), am fost la un medic oftalmolog pediatru. Am primit scrisoare de trimitere de la medicul pediatru unde David este inscris care a pus un diagnostic prezumtiv: strabism paralitic. Mi-a spus ca nu trebuie sa ma alarmez, doar ca e bine sa il vada un medic de specialitate. Am fost de acord pentru ca si eu observasem de la 4-5 luni ca David, ca si alti bebelusi, are ochisorii… jucausi.

Cand unul cand altul fugeau catre coltul intern al ochilor. Dupa aceea, am inceput sa citesc pe internet diverse articole despre strabism la bebelusi. Vroiam sa stiu lucruri pe care sunt convinsa ca orice mamica vrea sa le afle: “care sunt cauzele strabismului?” “cat de normal este?” , “la ce varsta se stabilizeaza ochii?” “cand e recomandat sa consulti un medic oftalmolog?” etc

Am aflat ca 5 % dintre copii au strabism si ca aproximativ 20% au probleme de vedere. Am aflat ca exista mai multe tipuri de strabism, in functie de tipul deviatiei oculare, si de asemenea exista cauze diverse ale aparitiei acestei afectiuni oculare, principalele fiind factorul ereditar, viciile de refractie si prematuritatea.

De asemenea, am mai aflat ca este mai grav daca doar un singur ochi deviaza, pentru ca exista riscul unor probleme neurologice sau chiar a unei tumori cerebrale. Si daca strabismul apare la o varsta mai mare dupa 8 luni trebuie obligatoriu investigat.

Am gasit un articol bine documentat despre strabismul la bebelusi, pe hotnews.ro pe care va recomand sa-l cititi daca aveti aceleasi suspiciuni ca si mine.

In cazul nostru, controlul lui David l-am efectuat la o policlinica de stat, din cartierul unde locuim. Medicul oftalmolog a fost extrem de dragut si glumet, ceea ce l-a facut pe David sa nu planga absolut deloc, ba dimpotriva sa fie foarte cooperant. I s-a facut examenul fund de ochi, i s-au pus picaturi pentru dilatarea pupilei si a fost controlat cu oftalmoscopul. Medicul ne-a spus ca nu poate folosi si dioptronul (aparatul acela ca un microscop 🙂 ) deoarece are capul mic si nu sta fix cu barbia in zona care trebuie. Concluzia: David nu are strabism, are insa astigmatism 1 la un ochisor. Ne-a recomandat sa revenim la control la varsta de 2 ani.

Eu am mai citit cum se efectueaza controlul pentru strabism la bebelusi intr-o clinica privata pe blogul unei mamici. Se pare ca este ceva mai amanuntit decat la o clinica de stat. Gasiti aici detalii.

Pararea mea este ca nu trebuie sa va bazati pe sfaturile persoanelor neavizate. Evitati sa va ghidati dupa criterii de genul “e normal la varsta asta” doar pentru ca in cazul altora nu a fost o problema. Daca aveti cel mai mic dubiu, mergeti cu bebelusul la un control de specialitate.  Puteti preveni o afectiune care netratata la timp poate fi irecuperabila si il poate lasa pe copil cu sechele pe viata.

Sa aveti copii sanatosi 🙂 !!!

20160215_153208

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: