Taierea motului la 1 an si ce a ales David de pe tava


IMG-20160208-WA0045

Noi romanii avem o multime de traditii laice. Una dintre ele se petrece la implinirea varstei de 1 an si se numeste: “taierea motului” la baieti sau “ruperea turtei” la fete. Desi am crescut cu astfel de obiceiuri, nu as putea sa spun ca sunt o fana a lor, pentru ca nu le cunosc semnificatia. Asa ca m-am pus pe cautat pe google “semnificatie taiere mot” cu cateva zile inainte de a se intampla evenimentul in tema, cand David a implinit 1 anisor.

Am gasit cateva informatii care mi s-au parut foarte interesante, scrise ca si comentariu la acest articol despre taierea motului “Taierea motului e cu mult inainte de crestinism si nu vine in concurenta cu botezul ! Este facut doar la baieti la 1 sau 3 ani de catre  nas acum, dar inainte era facut de catre suveranul familiei lui !E un moment de recunoastere in societate si in familia extinsa!  {…} Era momentul in care copilul prin tunderea prima data a parului ,,se slutea” cum se zice si era asa spus umilit adus la smerenie sa nu se sumeteasca inpotriva mai mari statatorilor! Pentru asta aducere cu picioarele pe pamint i se daruia de catre nas bani haine si avere , o oaie ! De aia pe la sate nasul intreaba pe mai marii casei copilului tinind copilul de ciuf cu o mina si cu cutitul pregatit de ,,slutire” : ,,De ce sa fie motul ? Si ai lui spuneau : ,,de ascultare ,sanatate si o oaie cu lapte” ! Adica tradus; finul nu-ti va iesi ,,nasule ” din cuvint si va trai sanatos si rasplatit de tine ! Aceasta punere in scena ,,ritual ” era facut si cu martori de fata spre a sti cine il poate face om dar si neom pe noul membru al societatii ! De la aceasta etapa a vietii se spune ca nasul l-a facut om si i-a dat nume de vaza ori fala
Parul strans mot se taia cu cutitul , sabie ,coasa mai nou briceag si gresit foarfeca ! De acolo a ramas amenintarea catre baietii neastimparati : ,,Ia vezi de ti s-a facut paru’ de coasa ? Io ti-s nasul ! Acu ‘ iti iau din mot ! ” Si la fetele baietoase e folosita amenintarea : ,, Ai grija motato ca acum te iau de ciuf !” Ciuf cu intelesul de mot de par care il are fiindca fetelor nu se taia parul de asta ele nu erau supuse acestui obicei ci doar imbracate de nasi ori alt gospodari cu stare si deasupra capului se rupe o turta si i se scutura farmaturi in cap, lucru ce se face si in ziua nuntii inainte de a merge la Biserica la cununie {…}

Intr-adevar pentru ca nu cunoastem semnificatia acestor obiceiuri s-a pierdut mult din esenta traditiilor de altadata. E pacat ca le lasam in negura uitarii, pentru ca uitam totodata de adevarata noastra natura. Eu cred ca tocmai obiceiurile, fie ele pagane sau religioase, ne tin aproape. Aceste traditii ne aduc impreuna, familie si prieteni, in momente frumoase din viata si le dau insemnatate. Pentru ca ne fac sa zambim, sa socializam, sa ne bucuram, sa celebram viata!

Fara indoiala, ziua aceasta cand David a implinit 1 an nu o vom uita, tocmai pentru ca am petrecut-o cu toata familia, bunici, unchi, matusi, verisori si prieteni dragi. Chiar daca nasii nu au putut fi langa noi i-am simtit aproape si le multumim din suflet pentru tot ce fac pentru David.

A fost o zi cu o insemnatate aparte – a fost tuns pentru prima data si a ales 3 obiecte care “se spune” ca vor reprezenta viitoarele lui meserii 🙂 Cu siguranta tocmai aceste obiceiuri ne vor face sa ne amintim cu multa bucurie in suflet de aniversarea primului an! Sunt convinsa ca si atunci cand va implini 4 sau 5 ani ne vom simti minunat, dar poate nu vor avea acelasi impact.

Ce a ales David de pe tava: mouse-ul… vrea sa il urmeze pe tati in cariera de programator, pix-ul… cu siguranta imi impartaseste pasiunea pentru scris si … mingea … marea lui iubire 🙂

Va multumim tuturor celor care ati fost alaturi de noi! Va multumim tutoror celor care ne-ti transmis gandurile voastre frumoase!

DSC09973

IMG-20160208-WA0032

IMG-20160208-WA0028

IMG-20160208-WA0027

dscn3755

dscn3784-1

DSCN3777

dscn3780-3

dscn3805

dscn3831

dscn3815

IMG-20160208-WA0029

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: