“Copiii nu se cresc dupa carti” este o replica pe care am auzit-o la multi parinti si cu care marturisesc ca am fost si eu de acord, la un moment dat. Acum gandesc total diferit.
DA, sunt de parere ca avem in noi tot ceea ce ne trebuie pentru a creste un copil normal, un copil fericit, insa presiunea vietii de zi cu zi, prejudecatile societatii in care traim si fricile dobandite de-a lungul timpului ne-au furat mult din autenticitatea noastra ca oameni.
NU, nu trebuie sa fim limitati in gandire astfel incat sa credem ca le stim pe toate. Si noi ca adulti, indiferent de nivelul intelectual si experienta de viata, avem multe de invatat. E ca si cum am alege sa ne tratam singuri cand suntem bolnavi sau sa ne educam singuri fara ajutorul pedagogilor. Repet, cred ca am putea face toate astea daca am avea un inalt grad de constiinta, o viziune pura asupra vietii, deoarece constiinta universala este aceeasi cu constiinta individuala. Putem avea acces la toate informatiile din univers daca am cauta mai mult in noi insine si mai putin in afara noastra, daca am cauta sa intelegem mai mult importanta lui “a fi” si mai putin a lui “a avea”, daca ne-am baza mai mult pe sinele nostru superior si mai putin pe ego.
In fine, acesta este de fapt un subiect de discutie diferit si scopul acestei postari este cu totul altul. Scriam la un moment dat ca mi-am cumparat carti despre educatie parentala. Pe langa cartea despre care am scris cu ceva timp in urma Copiii invata ceea ce traiesc a lui Dorothy Law Nolte, o alta carte mi-a starnit curiozitatea de cum i-am citit titlul Cum sa ne crestem baietii scrisa de Steve Biddulph.
Ca sa fiu sincera, initial titlul mi s-a parut amuzant. Dupa care mi-am zis … “Dar cum adica sa ne crestem baietii… de ce nu Cum sa ne crestem copiii?”. Recunosc ca acest lucru mi-a dat imboldul de a o cumpara, dar si cateva review-uri citite pe goodreads.com
Nu o sa intru in foarte multe “detalii tehnice”, ci doar vreau sa spun ca sunt parti cu care sunt de acord, informatii foarte utile, alte aspecte un pic cam nuantate si diferite totusi de societatea romaneasca. Nu va asteptati la un tratat de psihologie infantila. In schimb, este o carte cu informatii usor de “digerat” si chiar de aplicat, cu exemple si povestiri de la diferiti parinti de baieti.
Scopul acestei carti este acela de a-i face atat pe parinti, cat si pe profesori, sa inteleaga faptul ca baietii sunt diferiti fata de fete si nu trebuie tratati la unison. Autorul spune ca este de ajuns sa mergeti intr-o gradinita si sa vedeti ca fetele sunt mai atente, mai concentrate, lucreaza in liniste, in timp ce baietii clocotesc de energie, alearga, le tachineaza pe fete. Steve Biddulph mentioneaza faptul ca, in general, fetele sunt mai rapide in dezvoltare atat emotionala, cat si motorie, fata de baieti, si este complet gresit sa compari un baiat si o fata de aceeasi varsta. Ba mai mult, sfatuieste parintii ai caror baieti nu sunt inca pregatiti de scoala sa amane inscrierea acestora cu 1 an, fara sa considere a fi o problema, ci dimpotriva sa gandeasca ca ii va fi mai usor copilului pe viitor, ceea ce va creste performanta scolara si va scadea riscul de abandon scolar.
“Unele diferente dintre baieti si fete incep sa apara foarte devreme. Iata cateva descoperiri facute de cercetatori:
- fetele au simtul tactil mai dezvoltat;
- retina baietilor e diferita, asa incat acestia disting mai multa miscare si mai putine culori si texturi;
- baietii se misca mai mult cand sunt mici, sunt mai energici si iau in stapanire mai mult spatiu;
- baietilor le place mai mult sa manevreze obiecte si sa construiasca cladiri inalte din cuburi, in timp ce fetele prefera constructiile mai joase;
- la gradinita, baietii ingnora un copil nou-venit in grup, in timp ce fetele il observa si se imprietenesc cu el;
- baietii au nevoie de mai mult ajutor decat fetele sa invete sa fie sociabili.“
Cartea Cum sa ne crestem baietii se bazeaza pe 3 idei principale:
1) De la 0-6 ani – anii cand invata sa iubeasca. Este perioada cand baiatul apartine mamei, desi si tatal poate avea un rol important. La aceasta varsta este esential ca baiatul sa primeasca multa dragoste si siguranta.
2) De la 6-14 ani – anii cand tatal conteaza cel mai mult. baiatul, tocmai iesit din cochilie, vrea sa invete sa fie barbat, si e din ce in ce mai atent la ce face si cum face tatal lui. Aceasta este varsta la care un baiat invata sa fie fericit si multumit ca este barbat.
3)De la 14 ani pana la 18 – anii cand baietii au nevoie de mentori sau alti adulti care sa-i indrume, in afara de parintii lor. Este perioada in care baiatul invata responsabilitatea si respectul de sine.
Steve Biddulph explica in cateva randuri si pe intelesul tuturor de ce creierul baietilor este diferit de cel al fetelor : “Jumatatea stanga a cortexului creste mai incet decat dreapta la toti bebelusii, dar la barbati procesul este si mai lent. Testosteronul din sangele unui baiat incetineste lucrurile. Cand jumatatea din dreapta creste, ea incearca sa faca conexiuni cu stanga. La baieti, jumatatea din stanga nu este inca pregatita sa preia conexiunile, astfel incat celulele nervoase care ajung acolo din dreapta nu vor gasi un loc unde “sa se conecteze”. Asa ca se intorc la partea dreapta si se conecteaza acolo. Ca urmare jumatatea dreapta a creierului unui baiat este mai bogata in legaturi interne. Aceasta este una dintre posibilele explicatii pentru care baietii sunt mai buni la matematica. (si mai interesati de a descompune masinutele si de a le lasa asa 🙂 )”
De asemenea, Steve Biddulph scrie despre ce ar trebui sa faca o mama singura ca sa isi creasca baiatul echilibrat si fericit, despre cum sa abordam problema sexualitatii astfel incat baiatul nostru sa se simta confortabil cu sexualitatea lui, despre testosteron si ce schimbari produce in organismul baiatului, despre rolul sportului in viata unui baiat si multe alte informatii utile unui parinte de baiat.
Steve Biddulph este profesor in psihologie si a scris de asemenea o carte pentru parintii de fete 🙂 bineinteles ca ea se numeste… Cum sa ne crestem fetele.
Enjoy!