Aparitia dintilor la bebelusi


david-dinti

Dintii de lapte nu apar intr-o ordine stabilita, medicii spun ca in general momentul de aparitie al primilor dinti este intre 5 si 7 luni, iar primii dinti care apar sunt cei de jos. In cazul lui David, primii dinti au aparut pe la 8 luni si jumatate. Eu am crezut ca vor erupe mult mai devreme, deoarece el manifesta o mare parte dintre simptome. Se pare insa ca procesul de eruptie al dintilor de lapte incepe cu 2 luni inainte ca acestia sa iasa efectiv la suprafata. Se mai spune si ca in cazul baietilor dintii apar mai tarziu decat in cazul fetelor.

Potrivit semnelor pe care David le are acum, se pare ca in curand isi vor face aparitia si dintii de sus. De mai mult de o luna gingia este foarte umflata, a inceput din nou sa saliveze, sa bage orice in gurita si sa fie usor irascibil. De asemenea, se vad prin gingie radacinile albe. Si medicul pediatru ne-a confirmat la ultimul control ca urmeaza sa erupa.

Ceea ce nu stiam si am aflat de la medic este faptul ca exista bebelusi care se nasc cu dinti. Se pare ca mostenirea genetica isi pune amprenta in aceasta situatie. Din pacate devine o problema mare pentru mamica in momentul alaptarii, si in multe cazuri se recurge chiar la extractia dentara. Pe de alta parte, daca bebelusul a implinit un an si nu i-a aparut niciun dinte, este necesar ca acesta sa fie consultat si de catre un medic stomatolog.

Simptomele eruptiei dentare la bebelusi sunt: hipersalivare, inflamarea mucoasei gingivale, scaderea poftei de mancare, febra, irascibilitate si faptul ca isi maseaza gingia cu obiecte mai tari sau manuta.

Pentru calmarea durerilor dentare exista jucarii de dentitie si geluri speciale pentru bebelusi. Din experienta proprie, in cazul lui David nu au functionat jucariile de dentitie. El prefera mai degraba jucariile din cauciuc, lingurita din silicon sau baveta cu colt din plastic special pentru masarea gingiilor.

Recomandarile medicului pediatru

Medicul pediatru ne-a recomandat un gel pe baza de acid hyaluronic special pentru calmarea gingiei inflamate a bebelusilor: Gengigel. I l-am administrat lui David si cand au erupt dintii de jos, il folosesc si acum. Nu stiu daca are intr-adevar efectul scontat, ceea ce va pot spune este ca are un puternic gust de vanilie care lui David ii place foarte tare 🙂 De asemenea, medicul mi-a recomandat sa ii dau bucati de morcov de la frigider pe care sa le molfaie, iar daca face febra si are crize puternice de plans sa ii adminsitrez o doza de ibuprofen.

Precizare! Aceasta este o completare la articol – cu multumiri catre dr stomatolog pedodont Cristina Tanase (clinica Trident Bucuresti ) care mi-a oferit cateva explicatii cu privire la ceea ce am scris mai sus. “Dintii cu care se naste un bebelus se cheama neonatali, si de regula sunt supranumerari, deci nu fac parte din seria normala a dintilor temporari; acest lucru indica extractia. Prin gingie nu se vad radacinile albe, ci coroanele, radacinile se formeaza pe masura eruptiei, coroana fiind formata initial, si tocmai dezvoltarea radacinii duce la impingerea coroanei si eruptia acesteia.  Alte simptome care apar, si care ii sperie de cele mai multe ori pe parinti, sunt hematoamele de eruptie, fara semnificatie patologica, cand pe gingie apare o zona vinetie sau o punga cu sange; acestea sunt observate cand s-a spart deja in timpul perforarii gingiei, iar parintele gaseste sange in gurita sau pe perna. Este ceva normal nu inseamna ca s-a intamplat ceva rau.” 

jucarii-de-dentitie

gengigel

20151103_161645

20151216_102253

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: