Mami citeste: Eliberarea de jocurile mintii – Marius Mihai Lungu


carte-eliberarea-de-jocurile-mintii

Asa cum scriam intr-o postare mai veche: imi place sa citesc. Imi place sa cumpar carti mai degraba din librarie, decat online,  deoarece vreau sa le rasfoiesc,  sa-mi dau seama daca mi se potrivesc si corespund cu starea mea de spirit din acel moment.  Merg la departamentul preferat si „las cartea sa ma aleaga”, eu doar imi manifest dorinta de a citi.

Cea mai recenta carte cumparata se numeste „Eliberarea de jocurile mintii”, scrisa spre surprinderea mea de un autor roman, despre care nu prea exista informatii pe internet. Dincolo de acest aspect, aceasta carte mi se pare revelatoare.  Este o scriere (asa cum ii place autorului sa o numeasca) despre ghidarea launtrica a indrumatorului sau mental. Pe scurt te ajuta sa intelegi concepte precum sinele superior, ego, constientizarea existentei. Te determina sa-ti pui intrebarile existentiale „Cine sunt eu?” „Ce caut in aceasta lume?” si sa meditezi asupra raspunsurilor, care exista in fiecare dintre noi, la un nivel de constiinta mult mai inalt decat mintea conditionata poate concepe.

Citind aceasta carte am inteles ca mintea este cea care nu ne lasa sa traim in prezent, care ne face sa etichetam orice, care ne obliga sa folosim masti pentru ca ne este frica sa ne confruntam cu ce este adevarat, care ne hraneste ego-ul personal, care nu ne lasa sa fim autentici. Iata in doar cateva randuri ce scrie autorul in cartea sa:

Numai atunci cand nu reusesc sa se bucure de prezent oamenii cauta scapare in ziua de ieri sau in cea de maine. Ne jefuim singuri de nepretuitul moment prezent ori de cate ori presupunem, absenti, ca vom fi mai fericiti peste o ora, peste o saptamana sau peste un an. Timpul masurat pe calendar nu are nimic sa-ti dea.

Lasa viata sa curga de la sine fara sa te implici in ea. Cauta mai multa intelegere in lucrurile mici care ti se intampla in fiecare zi. Intreaba-te de ce ai reactionat asa cum ai facut-o fata de aceasta situatie neasteptata, incearca sa intelegi de ce ai raspuns in felul acela. Fii constient de dezamagirea pe care o simti cand un eveniment asteptat nu apare. Nu pierde nimic din ceea ce se petrece cu tine si in acelasi timp nu opune rezistenta la nimic, doar observa.”

Mintea umana, care consta din date memorate, este utila pentru a-ti aminti cum sa ingrijesti gradina, sa faci afaceri sau sa conduci masina. Dar constientizarea este mult superioara memoriei mecanice; aceasta este realitatea insasi.”

Exista imagini mentale nesfarsite despre cum ar trebui sa fie cineva, dar toate sunt la fel de nocive. Orice om isi imagineaza ca trebuie sa fie intelept, educat, fermecator, bogat, puternic etc. Nu trebuie sa fie nimic de genul acesta. Trebuie sa fie el insusi. Apoi tot ce va avea nevoie in viata i se va oferi.  Se va bucura de ele fara a fi posedat de acestea. Oamenii, dominati de ideile false despre cum sunt, vor fi condusi compulsiv de lacomie si de ambitii distructive. Cand intelegi ca milioane de oameni sunt urmariti de identitatile lor false, vei intelege de ce lumea este asa de rea.”

Autorul ofera cateva metode de a evita sa te lasi influentat si condus de ego:

  • Nu te agata de memoria zilei de ieri si de amintirile trecute;
  • Transcede placerile si surescitarile pe care ego-ul le cauta cu infrigurare. Cand simti o pofta insistenta, confrunta-te cu ea, accept-o si elibereaz-o.
  • Fii hotarat sa-ti traiesti propria viata nu pe cea pe care incearca sa ti-o impuna societatea;
  • Nu-ti lasa intelectul sa stea in calea propriei tale intuitii;
  • Inceteaza sa mai dai vina pe altii pentru dificultatile tale. Ele sunt numai in mintea ta conditionata;
  • Realizeaza ca fericirea nu poate fi gasita in simpla reamenajare a conditiilor exterioare;
  • Prefera linistea, evita zgomotul, iar daca nu e posibil, incearca sa-ti mentii linistea interioara constientizand faptul ca tot ceea ce este in exterior nu poate influenta interiorul;
  • Nu-ti face griji pentru ziua de maine, eliminand toate filmele mentale care ar putea sa-ti induca anxietate.

Eu sunt o fana a cartilor de acest gen, imi place foarte tare domeniul, tocmai de aceea citind aceasta carte, am patruns intelesuri nedeslusite pana acum despre constientizarea adevaratei noastre naturi. Sunt convinsa ca fiecare dintre voi veti primi raspunsuri la intrebarile care va rascolesc gandurile, insa trebuie sa fiti pregatiti si deschisi sa le acceptati.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: