De ce sunt pro vaccinare


david doctor

Da, sunt pro vaccinare. Am ales ca David sa fie vaccinat pentru ca eu consider ca beneficiile sunt indiscutabil mai mari decat riscurile. Cunosc parinti care vorbesc despre efectele negative aparute dupa vaccinarea copiilor si ii cred, pentru ca imi dau seama cat de bine il cunosc eu pe David si cat de usor iti dai seama daca intervine o schimbare in comportamentul propriului copil. Insa, in aceeasi masura cunosc mult mai multi parinti care si-au vaccinat copiii si acestia sunt perfect sanatosi.

Dincolo de mercantilismul companiilor farmaceutice, eu vad beneficiile marilor descoperiri din medicina: antibioticele si vaccinurile.
Sunt profund recunoscatoare ca traiesc intr-o epoca in care putem face fata bacteriilor si virusurilor mult mai usor, fata de acum 100 de ani de exemplu. Si cand spun asta, nu pot sa nu ma gandesc la un documentar vazut de curand la televizor despre primele biberoane (pe la 1800 si ceva), cand rata mortalitatii infantile era extrem de ridicata, din cauza contaminarii cu diverse bacterii. Mai mult decat atat, nu pot sa nu ma gandesc la internarea lui David la nici doua saptamani de viata cand a avut nevoie de antibiotice pentru a combate o infectie nozocomiala.

biberon

Insa, nu sunt deloc de acord cu vaccinarea obligatorie. Parintii au dreptul legal sa aleaga pentru sanatatea copiilor lor, insa in acelasi timp sa raspunda tot conform legii pentru imbolnavirea semenilor. Mi se pare o masura aberanta sa decazi din drepturile parintesti o persoana care tocmai in ideea binelui copilului alege sa ia o masura atat de radicala, anume sa nu-si vaccineze copilul. Totusi cred ca ar trebui sa ne gandim si la binele omului de langa noi si nu doar la binele propriului copil, pentru ca alegem de buna voie sa traim intr-o societate, in colectivitati, unde interactionam unii cu altii zi de zi, minut de minut.

Din pacate suntem dezinformati sau prost informati si de aici apar multe confuzii si neclaritati. Nu avem educatie medicala, pentru ca in scoli nu se face asa ceva, iar mass media care are si rolul de a informa alege sa o faca in interes ce vizeaza audienta sau doar cu scop comercial.

Asa au aparut prea multe teorii conspirationiste si am uitat sa vedem totusi avantajele secolului in care traim. Sunt de acord ca nu trebuie sa “inghitim” tot ceea ce companiile farmaceutice promoveaza pe piata, insa aleg sa dau o sansa argumentelor date de catre cercetatori si medici.

Cred cu tarie ca organismul uman este capabil sa lupte, sa se regenereze si sa faca fata multor boli, insa nu suntem “programati” neuronal sa facem acest lucru. Nu am fost invatati sa credem in puterea noastra asupra propriului creier, in capacitatea acestuia de a ne mentine sanatatea si longevitatea.

Va recomand un film care m-a impresionat foarte mult: Mary & Martha (2013). Este povestea dramatica a doua mame carora le mor copiii in Africa, din cauza malariei. Desi malaria poate fi prevenita, in Africa moare un copil in fiecare minut, din cauza lipsei de medicamente si vaccinuri.

20151005_115703

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: