La aproape 8 luni, David are 3 mese complete: masa de dimineata (piure de fructe), masa de pranz (supa si piure de legume) si masa de seara (cereale). Diversificarea alimentatiei bebelusului nu este o etapa usoara pentru mamica, pentru ca se confrunta cu mai multe piedici: refuzarea mancarii din partea copilului, timpul petrecut pentru prepararea zilnica a mancarii, o multime de vase de spalat etc.
Si eu m-am confruntat cu destule situatii neplacute cand nervii mi-au fost pusi la incercare 🙂 de aceea vreau sa va dau cateva ponturi care sa va ajute.
In primul rand, trebuie sa aveti ustensilele potrivite care sa va ajute sa gatiti rapid si sa preparati mancarea intr-un mod igienic. La inceputul diversificarii, nu va “cramponati” de ore fixe sau o anumita cantitate de mancare, copilul isi va forma in timp un program, insa trebuie sa se obisnuiasca cu gusturile noi. Multa rabdare 🙂
Ca schema de diversificare pentru inceput:
1) masa de pranz (ora 13 -14): supa de legume (radacinoase – morcov, pastarnac, patrunjel etc se introduc treptat), si mai apoi piureul de legume (se da cu lingurita). Varsta potrivita: 5 luni jumatate – 6 luni, cand copilul isi poate sustine bine capul si poate sta in scaunul de masa.
2) masa de dimineata (ora 9-10): piure de fructe (mere, piersici, nectarine etc). Ulterior se adauga biscuiti fara gluten. Eu am oparit fructele pentru a le indeparta mai usor coaja si pentru consistenta moale si calduta.
3) masa de seara (ora 20.00): cereale. Cerealele sunt recomandate ca masa de seara pentru a-i tine copilului de foame, pentru a nu se trezi in timpul noptii. David prefera cerealele preparate cu lapte praf cu aroma de vanilie (Milupa sau Aptamil) si nu pe cele care se prepara cu apa. Este de preferat sa fie date cu lingurita si nu cu biberonul cu tetina speciala pentru cereale, pentru a obisnui copilul sa manance cu lingura.
Observatii personale
- pana a ajuns sa aiba un program de masa stabil, i-am dat lui David sa manance cand era odihnit si bine dispus (i-am dat piureul de legume si la 6 seara);
- prepar piureul pentru doua zile si a doua parte o depozitez in frigider in recipient inchis ermetic;
- fructele de la masa de dimineata le fierb, piureul devenind mai cremos;
- functioneaza tehnica “uite cum mananca mami” 🙂 fara insa a ne juca;
- nu l-am fortat si nu il fortez sa manance, chiar daca a mancat doar 3 lingurite;
- ma ghidez in introducerea alimentelor dupa cartea electronica data de medicul pediatru “Diversificarea alimentatiei” – Retete culinare pentru bebelusi ( editura Pro Tempus)
Produse utile
- blender cu putere mare;
- recipiente gradate, care se pot steriliza;
- lingurite din silicon (am inceput cu linguritele – pt varsta 4 luni);
- castronase cu capac;
- bavetele din plastic.
Eu am descoperit un produs super interesant. Se numeste dispozitiv de hranire (feeder) si ajuta copilul sa se obisnuiasca cu gustul fructelor sau legumelor fara riscul de a se ineca.
PS: a se vedea David care testeaza o bucata de mar 🙂