Alimentatia
Sfatul medicului: Nou nascutul se va alimenta la san. Inainte de alaptare, sanul se curata cu ceai de musetel. Nou nascutul oboseste usor la san. Pentru a evita adormirea la san, el va fi mereu stimulat sa suga: strangere usoara de nasuc ori de degetul mare de la picior, batai usoare la talpi. De asemenea, din cand in cand va fi tinut in pozitie verticala, pe umarul mamei si tapotat pe spate pentru a elimina aerul inghitit in timpul suptului. La fiecare masa nou nascutul este pus la ambii sani. Alimentatia nou nascutului se face la cerere. Pentru ca initial acesta nu suge o cantitate mare de lapte si sanii raman inca plini, este absolut necesar ca dupa supt (prin alimentatia corecta) sa se mulga pana la golire ambii sani. Laptele care ramane in sani dupa supt poate determina inflamatia sanului (manifestata prin dureri, inrosire si febra). In acest caz mama se va adresa medicului. Pana la 6 luni nu sunt necesare alte alimente, este suficient laptele de mama.
Experienta proprie: Un subiect foarte dificil de abordat, pentru ca experienta alaptarii este diferita pentru fiecare femeie in parte. A fost o experienta minunata, insa foarte scurta. Cu toate ca am baut ceaiuri pentru stimularea lactatiei si am luat medicamentele naturiste recomandate de catre medic am reusit sa alaptez doar 2 luni si jumatate. Nu cred ca exista mama care sa nu-si doreasca sa-si alapteze cat mai mult copilul. Acum David bea lapte praf Hipp Organic care, spre fericirea noastra, ii merge foarte bine.
Regret insa ca inainte de a naste nu am apelat la un consilier in alaptare!
Colicii
Sfatul medicului: Uneori, intre supturi, se poate administra ceai de musetel sau ceai de colici. Se prepara astfel: apa, ceaiul si zaharul se pun toate odata la fiert. La o cana de 250 ml de apa se pun 2 lingurite de zahar. Cand totul a dat in fiert se scoate pliculetul de ceai si se raceste la temperatura camerei. De preferinta se va administra cu lingurita. Utilizarea biberonului poate determina nou-nascutul sa respinga sanul (este mai greu sa suga la san decat din biberon).
Experienta proprie: Ne-am confruntat cu aceasta problema inca din primele saptamani. Nu i-am dat niciun fel de ceai. La recomandarea neonatologului i-am administrat prima data Infacol, insa pentru ca nu am observat o ameliorare am optat pentru Espumisan (are un continut mai mare de simeticona) ceea ce a avut intr-adevar efect. Daca vreti sa cititi mai multe despre simeticona o puteti face aici
Desi avem biberoane speciale anticolici Tommee Tippee tot ne confruntam cu acumularea aerului. Insa, am invatat 3 tehnici de eliminare a aerului extrem de eficiente de pe youtube.
Cresterea in greutate
Sfatul medicului: In primele 4 luni este de 750 g/luna. Daca mama nu are suficient lapte bebelusul este agitat, plange, nu ia in greutate. Se face proba suptului. Se cantareste inainte si dupa supt. Daca nu ia cantitatea de lapte necesara se va trece la alimentatie mixta. Se va da mai intai la san si apoi se va completa cu lapte praf.
Experienta proprie: David a fost alimentat mixt doua luni si jumatate. A luat in greutate aproximativ 1 kilogram pe luna. In prezent, la 3 luni cantareste 7 kilograme.
Igiena
Sfatul medicului: Baia zilnica. Inainte de baie se asigura o temperatura de 24 grade in camera. Se aduce in camera tot ce este necesar pentru baie. Se evita deschiderea usii pe timpul efectuarii baii. Se dezbraca complet nou-nascutul pe un scutecel. Se apreciaza aspectul tegumentelor. In cazul in care prezinta mici puncte cu puroi (acnee) acestea se decapeaza cu o compresa sterila inmuiata in spirt (alcool sanitar). Pana la caderea buricului baia se face cu grija sa nu se atinga plaga. Se face gimnastica nou-nascutului. Miscari de flexie a bratelor pe torace, flexia genunchilor (Atentie! Se vor tine in mana gambele, nu talpile!) Cadita se pune cu partea in care va sta capul nou-nascutul mai sus. Pe fundul caditei se va pune un scutecel pentru a impiedica alunecarea. Apa se incearca cu partea interna a antebratului sau cotul adultului. In apa de baie se poate fierbe musetel sau se poate pune un saculet cu tarate de grau. Se vor folosi sampon, sapun special pentru sugari. Se va spala si limpezi cu atentie pielea capului (o igiene deficitara duce la formarea de cruste seboreice). Se spala cu atentie, complet, insistand la pliuri si zona ano-genitala.
Dupa spalare si limpezire, nou-nascutul se pune intr-un prosop moale, absorbant. Se tamponeaza usor zona urechilor pentru a absorbi apa. Se tamponeaza (nu se freaca!) tot corpul. Se vor unge cu ulei special toate pliurile: axilare, inghinale, poplitee, cervical. Se imbraca. Hainutele nou-nascutului vor fi curate, spalate si calcate. Toate ustensilele folosite pentru nou-nascut (cani, lingurite, suzete, biberoane, etc) vor fi sterilizate prin fierbere 30 minute.
Experienta proprie: Respectam apoximativ toate aceste reguli pentru ca eu le consider deosebit de importante. Cadita noastra de baie este prevazuta cu termometru (desi avem si un termometru de apa de la NUK, insa nu foarte precis dupa parerea mea), insa, chiar si asa, testez apa de fiecare data cu cotul. Pentru baie folosim un produs 2-1 (sampon si gel de dus) de la Sanosan, la recomandarea asistentelor din maternitate. Dupa fiecare baie folosim, alternativ, o crema dermatocosmetica pentru pielea uscata de la A-Derma (Exomega DEFI), recomandata de catre medicul pediatru, si un ulei de masaj Mustela.
Profilaxia rahitismului
Sfatul medicului: Incepand cu a doua saptamana de viata se initiaza profilaxia rahitismului cu vigantol sau vitamina D3 solutie buvabila, 2 picaturi zilnic. Se va face obiceiul de a fi administrate dupa baie pentru a nu se uita. Imediat dupa aceasta se incepe alimentatia nou-nascutului. Pentru a facilita inghitirea solutiei de vitamina se poate tine usor de nasuc ceea ce stimuleaza inghitirea.
Experienta proprie: Ii administrez Vigantol lui David zilnic. In primele doua luni ii puneam Vigantol in biberon, acum direct in gurita.
Sughitul
Sfatul medicului: Toti bebelusii sughita. Pentru calmare da-ti nou-nascutului o lingurita de apa fiarta si racita!
Experienta proprie: David a sughitat inca din primele zile, chiar din maternitate. Asistenta de la neonatologie ne-a sfatuit sa-i dam sa bea putin lapte (san sau biberon) sau o picatura de lamaie. In primele saptamani se linistea la san, acum insa il las sa-si revina natural, de la sine. De cateva ori, am incercat cu o lingurita de apa – nu a functionat. Nu am folosit niciodata lamaie 🙂
Regurgitatiile
Sfatul medicului: Sunt normale la nou-nascut si sugar. Se elimina un mic surplus de lapte. Pentru evitare se va scoate aerul inghitit in timpul si dupa supt. Nou-nascutul se va aseza dupa supt in patut pe o parte ( decubit lateral, nu pe spate ori pe burta).
Experienta proprie: Ne-am confruntat si ne confruntam in continuare cu aceasta situatie, pentru ca David este un pofticios 🙂 La inceput, regurgitatiile ne-au creat ceva teama, desi stiam ca sunt normale, insa am observat cat de bine se simte dupa ce elimina acel surplus de lapte. Cum scriam in articolul precedent, am folosit o paturica rulata pentru a-l obisnui pe David sa doarma cu capul intr-o parte. In prezent, chiar daca David regurgiteaza in timpul somnului, lapticul se scurge usor pe obraz, fara sa se inece. In timpul zilei, dupa fiecare masa il tin cateva minute in brate, pe un umar, si daca are surplus de lapte il elimina imediat.
Secretiile nazale
Sfatul medicului: Sunt mai abundente la nou-nascut. Curatarea nasului si aspiratia secretiilor se va face cu o seringa sau pipeta si cu ser fiziologic.
Experienta proprie: Folosim in fiecare zi ser fiziologic pentru igiena nasului, dar si a ochilor. O perioada am folosit in fiecare zi batista sugarului, acum o utilizam la cateva zile. La inceput am incercat pipeta, insa nu mi s-a parut deloc eficienta. Batista sugarului este de departe modul cel mai usor si rapid de a curata nasul unui nou-nascut.
Pingback: Pregatiri pentru venirea bebelusului | Jurnalul Copilului