Ingrijirea nou-nascutului: sfatul medicului versus experienta proprie (partea I)


nou-nascut

Asa cum scriam intr-un articol precedent despre prima zi cu David acasa, ingrijirea nou-nascutului este extrem de importanta, insa foarte solicitanta pentru parinti, mai ales daca este vorba de primul copil. Pentru ca am prietene care urmeaza sa devina mame sau au in plan acest aspect, m-am gandit ca un articol, cu sfaturile primite de la medicul pediatru si modul in care le-am aplicat noi pentru David, le va fi de mare ajutor.

Asadar, dragele mele, iata ce trebuie sa stiti cand ajungeti cu bebe acasa despre ingrijirea lui:

 Camera nou-nascutului

 Sfatul medicului: Patutul trebuie amplasat astfel incat sa nu fie in directia de deschidere a usii. Camera sa nu fie supraaglomerata. E bine sa nu existe flori si nici animale in camera nou nascutului. Temperatura: 20-24 grade. Bine aerisita. Aerisirea se face de cate ori este necesar. Nou nascutul se muta in alta camera in timpul aerisirii. Nou-nascutul nu se inveleste niciodata si se aseaza intr-o parte (de preferat pe stanga dupa fiecare masa pentru a-i usura tranzitul intestinal). Daca bebelusul inca prezinta o usoara forma de icter, patutul va fi amplasat in zona ferestrei, unde bate soarele.

Experienta proprie: Pentru ca am nascut in februarie si pentru ca sunt o persoana friguroasa am crezut ca temperatura de 26-27 de grade este optima pentru un nou-nascut. Insa, David a facut o iritatie de la caldura destul de neplacuta in zona gatului. Asa ca am redus temperatura la 24 de grade si dupa baie am folosit de cateva ori (alternativ) pudra de talc Jonhson’s baby si crema Bepanthen Sensiderm. Aici gasiti ce produse de ingrijire a bebelusului ne ajuta pe noi:

Foarte important! Noi am folosit paturica rulata, desi exista in comert o salteluta speciala cu protectii pentru nou-nascut, care ajuta copilul sa se obisnuiasca sa doarma cu capul intr-o parte. Acest lucru previne inecarea din cauza regurgitatiilor. Bebelusul va fi asezat alternativ, cand pe o parte cand pe alta, pentru a i se „modela” capul.

Pentru ca nou-nascutul regurgiteaza aproape dupa fiecare masa, puteti folosi deasupra cearsafului din patut, scutece refolosibile din finet pe care sa le schimbati cat mai des. Se gasesc chiar si in supermarketuri la categoria hainute bebelusi.

 Jucariile

Sfatul medicului: Nu sunt necesare nou nascutului. Pentru sugar se vor utiliza jucarii care nu pot fi inghitite, cu margini rotunjite, viu colorate, eventual care produc sunete agreabile. Atentie la alegerea jucariilor sa nu prezinte mici parti detasabile, sa nu poata fi distruse in timpul utilizarii sau sa produca ranirea sugarului! Jucariile nu vor fi tinute foarte aproape de ochi. Cand dau dintii (dupa 6 luni) se pot folosi jucarii speciale, care permit calmarea durerilor de crestere a dintilor.

Experienta proprie: Pe noi ne-a ajutat foarte mult, inca din prima zi de viata, caruselul muzical atasat patutului. Si acum, dupa 3 luni de la nastere, il pornim de mai multe ori pe zi pentru ca melodia ii este familiara si il linisteste! De asemenea, gasiti in acest articol jucarii de bebelusi care noua ne sunt de mare ajutor.

Imbracamintea

Sfatul medicului: Lejera, potrivita cu temperatura ambientala. Se va evita ,,infofolirea” nou nascutului. Nou nascutul trebuie sa creasca viguros, adaptat la mediu, rezistent la imbolnaviri. Scutecul se schimba dupa fiecare scaun si ori de cate ori este nevoie (urinat abundent).

Experienta proprie: In interiorul casei, l-am imbracat pe David intotdeauna intr-un singur costumas 100% din bumbac. Pentru a evita reaparitia iritatiei l-am imbracat in costumase mai largi. In camera, nu i-am pus niciodata caciula sau fes. De asemenea, David a avut nevoie de manusi o perioada de timp pana am avut curajul sa-i taiem unghiutele 🙂 Folosim scutece de unica folosinta Pampers Premium Care si, la aproximativ 2-3 schimbari, crema de prevenire a eritemului fesier Mustela.

Expunerea la factorii de mediu

Sfatul medicului: Se face treptat. Nou nascutul poate fi scos afara la doua saptamani de la nastere. Pana atunci, se va tine in fiecare zi, la fereastra. La inceput cu fereastra inchisa, apoi cu ea deschisa. Se incepe cu cateva minute si se creste treptat durata de expunere la lumina, soare, aer liber. Plimbarile se vor face in zone nepoluate (parcuri, gradini). Se vor evita vizitatorii cat si vizitele, locurile aglomerate. Nu va fi permisa sarutarea nou nascutului. Adultii pot fi aparent sanatosi, dar pot transmite boli nou nascutului (purtatori sanatosi). Nou nascutul si sugarul care se imbolnavesc denota o greseala de ingrijire din partea parintilor.

Experienta proprie: Am incercat sa respectam cat am putut de mult.

Continuarea articolului Ingrijirea nou-nascutului

1 Comment

  1. Pingback: Pregatiri pentru venirea bebelusului | Jurnalul Copilului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: