Lichidul amniotic


Toate viitoarele mame isi fac griji despre evolutia sarcinii: se dezvolta normal, bebe ia in greutate cat trebuie, mananc suficient de sanatos etc. Temerile noastre apar din cauza necunoscutului, de aceea jurnalul copilului va ofera raspunsuri la o problema intalnita din ce in ce mai des printre femeile gravide: lichidul amniotic –prea mult sau prea putin?

Ce este lichidul amniotic?

Este un lichid transparent in care se va dezvolta fatul pe toata durata sarcinii. Lichidul amniotic nu numai ca permite copilului sa se miste cu usurinta in uter, dar, de asemenea, il protejeaza impotriva socurilor externe si de infectii. In plus, pastreaza in jurul lui o temperatura constanta de 37 ° C, esentiala pentru dezvoltarea corespunzatoare a bebelusului.

Cum se formeaza?

Din a treia saptamana de sarcina se formeaza o cavitate care se va mari  treptat deasupra embrionului. Acesta este sacul amniotic in care se va dezvolta fatul. Lichidul amniotic, care umple acest ,,sac”, este format in principiu din secretiile membranelor care inconjoara fatul, si urina lui, care apare din luna a patra de sarcina, atunci cand rinichii bebelusului incep sa functioneze.

Ce contine?

Lichidul amniotic este format din apa (97 – 99%) si minerale. Dar acesta contine, de asemenea, celule fetale (care permit studiul cromozomilor prin amniocenteza), proteine glucoza. Volumul lichidului amniotic se modifica in timpul sarcinii (20 ml in saptamana 7, 600 ml in saptamana 25, 1000 ml in saptamanile 30 -34 si 800 ml la termen).

Bebelusul poate sa-l inghita?

Din luna a cincea, fatul inghite pana la 400ml/zi. Asa este reinnoit constant. O parte din lichidul amniotic se transforma in urina, iar cealalta este absorbita de intestin, ajunge in sange si se intoarce in corpul mamei, prin placenta.

Prea mult sau prea putin? Cum ne dam seama?

Prin ecografie, medicul masoara volumul de lichid. Acesta poate fi observat ca o zona neagra. In primele luni de sarcina, bebelusul poate fi vazut clar, cufundat in centrul unei mase omogene, iar mai apoi lichidul se observa distribuit in jurul fatului. Metoda de masurare a volumului se numeste index de lichid amniotic. Astfel, medicul observa daca fatul este bine.

Daca avem prea mult lichid amniotic pentru dimensiunea uterului, suferim de polidraminoza. Principala cauza ar fi lipsa de resorbtie a bebelusului. Alte cauze ar fi : incompatibilitatea sangelui dintre mama si fat, diabet matern, infectii ale fatului.

Numita oligohidraminoza sau prea putin lichid amniotic afectiunea poate fi asociata cu o crestere prea inceata a fatului. In acest caz, bebelusii cu defecte ale tractului urinar (rinichii produc prea putina urina), anumite medicamente luate in timpul sarcinii, presiunea mare a sangelui duc la oligohidraminoza.

Daca bem apa multa, crestem volumul lichidului?

In cazul in care nu suferiti de o afectiune care va cauzeaza retentia de lichide, band suficienta apa (aprox. 2 litri de apa pe zi) asigurati o calitate mai buna a lichidului insa nu influentati volumul acestuia. Daca va hidratati corect, preveniti riscul de infectii ale tractului urinar, sursa unor germeni periculosi care pot infecta lichidul amniotic.

Pierderea lichidului amniotic sau secretii vaginale?

Sacul amniotic se poate rupe inainte de termen. Simptomele pot fi confundate cu pierderea de urina sau secretii vaginale abundente, deoarece pierderea lichidului amniotic este redusa. De aceea este bine sa mergeti la controale regulate si daca sesizati ceva sa anuntati medicul. Daca fisura este mica sarcina poate sa continue – lichidul amniotic fiind reinnoit la fiecare 24 de ore. Insa, trebuie sa fiti supravegheate, sa stati in pat si sa urmati un tratament cu antibiotice pentru a reduce riscul de infectii.

Ce este amniocenteza?

Amniocenteza presupune extragerea a 10 – 20 ml din lichidul amniotic pentru a determina daca un bebelus are o boala genetica sau o anomalie cromozomiala, de ex. sindromul Down. Amniocenteza se face intre saptamanile 16 si 20 de sarcina in special de femeile cu varsta de peste 35 de ani. Operatiunea in sine presupune o ecografie pentru a depista lichidul amniotic iar mai apoi introducerea unui ac in burtica, in sacul amniotic si extragerea lichidului.

Meniul mamei influenteaza lichidul amniotic?

Substantele nutritive din dieta mamei ajung in lichidul amniotic, fie prin sange, fie cordonul ombilical. Este bine ca mama sa obisnuiasca bebelusul inca din pantec cu diverse arome. Condimentele va permit sa se dezvoltati gustul bebesului inca din burtica.

Sugestia jurnalulcopilului: Consumati in fiecare zi fructe si legume, multe lactate si cereale integrale!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: